Lidové noviny

Jak je to doopravdy

- JAN ZRZAVÝ biolog

Tak já vám řeknu, jak je to doopravdy. Touto větou jeden můj přítel, jemuž se v 90. letech poštěstilo v různých restituční­ch kauzách pobývat občas u soudu, oslovil pana předsedu; a ač předvolán jako svědek, měl co dělat, aby si ho tam rovnou nenechali. Vysvětlova­t, že zákony samozřejmě platí, ale v reálném životě se to všechno dělá tak nějak jinak, je jistě nebezpečné; nicméně někdo by to občas říct měl, jinak se to někteří lidé vůbec nedozvědí.

Události kolem covidové pandemie ukázaly, že lidé myslí na svoje dobro, nikoli na stát a jeho dobro. Koho to překvapilo, nebyl zřejmě dostatečně obeznámen s tím, jak je to doopravdy. Zásadní problémy s covidem jsou, že jde o nemoc, která je pro nepatrnou menšinu riskantní velmi a pro velkou většinu nepatrně. U takové nemoci lze očekávat, že většina lidí se jí spontánně bát nebude, takže restriktiv­ní opatření budou respektova­t buď z altruismu vůči té menšině, nebo ze strachu ze státu.

Pokud stát po lidech chce něco, co oni sami nechtějí, má v principu dvě možnosti, jak se splnění svého přání domoci: může buď běsnit, nebo prudit, tedy buď model „heydrichiá­da“, nebo model „pozdní normalizac­e“. Obojímu občané víceméně vycházejí vstříc, ale režimu běsnícímu plní jeho přání přece jen ochotněji, zatímco režimu pouze prudícímu se snaží vyhovět jen tak na oko. Když v okamžiku vyhlášení první vlny restrikcí odpověděl sám ministr vnitra na otázku, jaké budou sankce za porušení zákazů, že trestem pro provinilce bude, že někoho nakazí a on umře, bylo zjevné, že na běsnění tento stát nemá koule, a národ zajel do osvědčenýc­h kolejí vyhýbání se prudě. Dřív jsme jako chodili do průvodu na Prvního máje, teď jsme jako dodržovali zákaz nočního vycházení.

Shledávám vrcholně nepravděpo­dobným, aby ve státě, kterému trvalo rok, než se přestala hroutit evidence poznávacíc­h značek, šlapalo něco chytrého

Vládní experti měli zase jinou hračku, totiž „testování a trasování“neboli „chytrou karanténu“. Nevím, jak koho, ale mne, když jsem to heslo slyšel poprvé, ve zlomku vteřiny napadlo „to se u nás určitě nepovede“. Zaprvé shledávám vrcholně nepravděpo­dobným, aby se ve státě, kterému trvalo snad rok, než se přestala hroutit evidence poznávacíc­h značek, odehrálo něco chytrého; zadruhé to celé vycházelo z víry, že lidé budou ochotně udávat své bližní eráru po vzoru Pavlíka Morozova, ač bylo lze očekávat, že dotázáni hygienicko­u službou, s kým se stýkali, aby mohli být ti udaní uvrženi do karantény, lidé budou s to zapřít i manželku. Což se i stalo: byly doby, kdy počty hlášených kontaktů klesly pod číslo jedna.

Výsledkem toho, jak je to u nás doopravdy, je, že ačkoli míra a trvání restrikcí byla srovnateln­á s evropským standardem, jsme snad nejpromoře­nější národ světa a víc než jiné země máme naději, že už jsme víceméně za vodou. Život si našel cestičku. Přes všechno, co vláda a její experti prováděli, se to povedlo. Z toho, co tu píšu, by snad někdo mohl vyvodit, že preferuju řízené promořován­í. Nikoli. Já vám řeknu, jak je to doopravdy: tento stát by tak složitou akci zorganizov­at nedokázal.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia