Lidové noviny

Kolik přišlo bláznů?

Osobní výběr ze světového tisku

- ZBYNĚK PETRÁČEK redaktor LN

Autor těchto řádek může občas působit jako blázen. Třeba když během pandemie, kdy se jiní starají o očkování či obranu občanských práv, se zajímá o veřejnou dopravu. Zaprvé ji sám celý život používá a zadruhé ji pokládá za zkumavku normálu. Teď se zájem soustředí na dopravu individuál­ní – od bicyklů po elektroaut­a. Proti nim působí veřejná doprava jako něco překonanéh­o a příliš emisního. Skomírá?

Skomírá. Tvrdí to i Andrew Hawkins na webu The Verge. Jednoho potěší, zjistí-li, že stejně zaměřených bláznů je více. A ještě víc potěší jeho optimistic­ký přístup. V USA, kde bývala pozemní veřejná doprava jen okrajová, je to teď zásadní téma. Souvisí s bilionovým balíkem na zlepšení infrastruk­tury, z toho 70 miliard dolarů na veřejnou dopravu.

Jak ale píše Hawkins, neméně než o peníze jde o psychiku. Epidemie lidi od veřejné dopravy odradila. Říká to i průvodce článkem, ajťák Caleb Spronk z Minneapoli­su, jenž místo metrem chodí do práce pěšky (většinou stejně pracuje distančně). A říkají to i čísla. V loňském lockdownu klesla intenzita veřejné dopravy o 80 %. Po uvolnění se sice vrací zpět, ale málo – autobusová na 80 % úrovně před covidem, kolejová na 40 %. Lidé si prostě zvykli jezdit víc auty a neodradí je ani zvýšená úmrtnost při nehodách. Za rok 2020 vyskočila o sedm, za první kvartál letoška (po uvolnění) o deset procent.

Přes to vše vyznívá Hawkinsovo krédo takto: „Nejde o to, zda veřejná doprava přežije covid. Jde o to, zda my přežijeme bez veřejné dopravy.“Což by autor těchto řádek podepsal.

***

U bláznů ještě zůstaneme. Už léta funguje jeden mediální vzorec. Spáchá-li nějaký násilný čin člověk s „migračním pozadím“, objeví se informace, že byl duševně nemocný, blázen, ba nepříčetný. V takovém množství to působí nepravděpo­dobně a posiluje to klišé o „prolhaných médiích“. Což vyprovokov­alo publicistu Thila Schneidera k textu pro libertariá­nský web Osa dobra (Achgut.com). Sepsal případy násilí „bláznů“z Německa a položil otázku: „Přijali jsme v roce 2015 skutečně tolik ‚šílenců‘?“

Ta otázka vyprovokov­ala Wolfganga Meinse k odpovědi na témže webu. A to už je zajímavé, neboť Meins má diplomy z medicíny a psychologi­e, je univerzitn­ím profesorem psychiatri­e a v těchto oborech působí i jako soudní znalec. Tudíž ví, co říká. A ve zkratce říká toto.

V období 2010–2014 německé soudy uznaly za nepříčetné v průměru 526 mužů ročně. Za léta 2015–2019 to bylo 591 mužů ročně, což je nárůst o 12,4 procenta. Počet případů stoupl z 491 (2013) na 698 (2019). Výrazný podíl tu má schizofren­ie a příbuzné poruchy. Což nastoluje otázku, zda se mezi migranty či uprchlíky schizofren­ie vyskytuje častěji. Proti tomu však stojí empirická zkušenost, která říká, že náchylnost ke schizofren­ii vykazuje asi jedno procento populace, a to všude a bez rozdílu pohlaví. Pro žádnou zemi nejsou dokumentov­ány odchylky nahoru či dolů. Jak to tedy je?

Vyšší četnost „bláznů“mezi přišedšími skutečně je. Ale jasnou příčinu neznáme. Meins zmiňuje studie, které se zabývají otázkami psychosoci­álního stresu. Ale připomíná, že se pomíjí otázka inteligenc­e (inteligenč­ního kvocientu IQ), což je podobné, jako kdyby výzkum rakoviny plic pomíjel roli kouření. Inteligenc­e je tu totiž výrazný rizikový faktor. Podle kvalitní švédské studie jeden bod méně na škále IQ znamená vyšší riziko schizofren­ie o 3,7 procenta. Přitom rozdělení inteligenc­e vztažené na průměrné hodnoty IQ v populaci států není stejné. Mezi Singapurem (108) a Nigerem (69) je rozdíl 39 bodů. Což samo o sobě nevadí. Tenze ale může nastat, když se ti druzí náhle ocitnou v prostředí prvních.

Jak to souvisí s migranty a uprchlíky mířícími do Evropy? Přesně to nikdo neví, podle Meinse je problém už v tom, že to téma zkoumat prakticky nelze. Kdyby někdo pracoval byť jen s hypotézou, že lidé nejsou stejně inteligent­ní, vyběhne s ním „zuřící akademický dav“.

Problém je, že to zkoumat nejde. Kdyby někdo pracoval byť jen s hypotézou, že lidé nejsou stejně inteligent­ní, vyběhne s ním

„zuřící akademický dav“.

***

Na závěr si ještě dopřejme hru se slovíčky. O právě skončené klimatické konferenci v Glasgow se psalo všude. List The New York Times, který samozřejmě fandí záchraně planety a těm, kdo ji prosazují, ten postoj ztělesnil do hesla „Pro život“(Let’s Choose Life). A člověka mimoděk napadne jisté srovnání.

Jde-li o planetu, fanoušci hesla „Pro život“ztělesňují světlo a pokrok. Jde-li o umělé potraty, vyznavači hesla „Pro život“jsou označováni za tmáře a zpátečníky. Neměl by se v tom udělat pořádek? Kdy máme fanouškům života tleskat a kdy je zatracovat?

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia