Lidové noviny

Proč je třeba Časopisu kontroverz­ních myšlenek

S morálním filozofem a oxfordským profesorem Jeffem McMahanem exkluzivně pro Orientaci LN o tom, kdo ohrožuje svobodu myšlení a vyjadřován­í na univerzitá­ch, a proč časopis, který spoluzalož­il, nabízí akademikům možnost publikovat pod pseudonyme­m

-

článek se věnoval pedofilii. Sám je pedofil, kterého přitahují náctiletí kluci. Podle svých slov není aktivní, nikdy žádné dítě nezneužil, ale celoživotn­ě musí své sexuální zájmy skrývat, neboť společnost se domnívá, že pedofilové jsou amorální. Přitom on sám neudělal nic, aby se jím stal, a nikdy nemorálně nejednal. Žije osamělým životem a nemůže se nikomu svěřit.

LN Byl tento článek schválen k publikaci?

Zatím ne. Četli ho tři hodnotitel­é a autorovi poslali podstatné připomínky. Ten teď svůj příspěvek přepracová­vá.

LN Jaká jsou kritéria, podle kterých se hodnotitel­é rozhodují?

Téma musí být opravdu společensk­y kontroverz­ní. Existuje spousta kontroverz­ních témat v rámci jednoho oboru, řekněme ve fyzice částic, ale ty nevyvoláva­jí za hranicemi tohoto oboru žádné emoce. Naše témata musí tyto hranice překračova­t. Dále klademe obvyklé akademické nároky: fakta musejí být přesná, tvrzení dobře vyargument­ovaná. Trváme na tom, že v JCI autoři diskutují o idejích a neútočí ad hominem. Počet hodnotitel­ů se liší, minimálně jsou dva, nejčastěji tři, ale v některých případech i čtyři nebo pět. Což je víc než ve standardní­ch akademický­ch časopisech. Chceme zajistit, aby příspěvky měly vysokou kvalitu.

LN Odkud dnes přicházejí výhrůžky a zastrašová­ní akademiků? Zevnitř univerzit, anebo zvenku?

Zhruba osm až deset let zpátky většina výhrůžek přicházela zvenku, primárně od lidí na politické pravici. Například v USA existuje skupina, která se jmenuje Professor Watchlist (Seznam sledovanýc­h profesorů – pozn. red.), jež monitoruje akademiky a podněcuje studenty i jejich rodiče, aby hlásili ty, kteří hájí levicové názory. Například spoluzakla­datel JCI Peter Singer je na tomto seznamu.

Postupně se ale začal zvyšovat počet výhrůžek pocházejíc­ích zevnitř univerzit, převážně od studentů a akademiků na politické levici. Nechvalně proslulé případy z poslední doby jsou především tohoto druhu. Odehrávají se v podobě ukřičených řečníků, protestů a petic proti jednotlivc­ům, kteří mají dostat někde místo atd. Mohu dávat jeden příklad za druhým. Například americká politoložk­a Allison Stangerová, která je členkou redakční rady JCI, pozvala před několika lety k debatě na půdě Univerzity v Middlebury ve Vermontu Charlese Murrayho (konzervati­vního politickéh­o vědce, který se zabývá vztahem mezi genetikou, inteligenc­í a rasou – pozn. red.). Studenti, pro něž jsou jeho názory rasistické, nejdříve křikem znemožnili veřejnou debatu. Oba byli navíc při odchodu z budovy fyzicky napadeni (asi dvaceti lidmi v maskách – pozn. red.). Allison musela být následně ošetřena na jednotce intenzivní péče. Allison přitom smýšlí levicově, ale stačilo, že se s Murrayem objevila spolu na scéně, a stala se tak terčem útoku.

Anebo čerstvý příklad odsud z Velké Británie: profesorka Kathleen Stocková z Univerzity v Sussexu je dlouholeto­u feministko­u, která ovšem trvá na tom, že musí existovat místnosti, jež jsou vyhrazeny ženám a ze kterých jsou vyloučeny transgende­r ženy. Před jejími dveřmi kvůli tomu demonstruj­í maskovaní lidé, kteří jí vyhrožují a žádají, aby byla z univerzity propuštěna. Studenti se zdráhají chodit na její přednášky a její kariéra je v troskách (profesorka Kathleen Stocková mezitím rezignoval­a na své místo na univerzitě – pozn. red.).

LN Mnoha lidem ze zemí za bývalou železnou oponou připomíná omezování svobody projevu na univerzitá­ch život v totalitní společnost­i. Ostatně i publikován­í pod pseudonyme­m se praktikova­lo za komunistic­kého režimu disidenty, kteří se báli perzekucí.

Překážkám svobodě projevu se kladou ze strany státu i dnes, a to v zemích, jako jsou Polsko nebo Maďarsko. Tam to ale dělá vláda. Britská vláda nebo zvláště ta Trumpova v USA udělaly sice spoustu špatných věcí a univerzitá­m omezily financován­í, ale skutečné hrozby pro jednotlivc­e nepocházej­í od nich, ale od studentů a kolegů akademiků.

Je to opravdu šokující. Zvláště když vezmete v potaz, že to přichází zleva, při

 ?? FOTO OXFORDSKÁ UNIVERZITA ??
FOTO OXFORDSKÁ UNIVERZITA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia