Lidové noviny

Dědic Tatanky Iotanky žije

Vědci na základě analýzy DNA získané z vlasů potvrdili totožnost potomků legendární­ho indiánskéh­o náčelníka Sedícího býka

- MARTIN RYCHLÍK etnolog

Pomineme-li fiktivního Vinnetoua, je to ten vůbec nejslavněj­ší indián. Náčelník Sedící býk, lakotský lídr a ikona v odporu prérijních indiánů proti příchozím, který měl nebývalý respekt svého lidu i nepřátel... Tatanka Iotanka žil v době turbulentn­ích změn, v letech 1831 až 1890, kdy se měnila tvář Ameriky. Jaký byl on sám?

„Sedící býk si nesmírně vážil svého štítu a kopí. Obě zbraně mu daroval jeho otec během slavnosti k přechodu jinocha mezi válečníky, když ve věku čtrnácti let získal první úspěch v bitvě (takzvaný coup a později i skalp). O štítu se věřilo, že je nadán posvátnou silou... Kopí bylo oblíbenou zbraní Sedícího býka. Tato útočná zbraň symbolizov­ala jeho význam pro hunkapské Siouxy (Lakoty) v období mezi bitvou na Killdeer Mountain roku 1864 a rokem 1869, kdy se kmeny rozštěpily; během těchto let se stal nejvýznamn­ějším a nejúspěšně­jším bojovníkem proti bělochům. Štít ztělesňova­l úlohu Sedícího býka v letech 1869 až 1881, do chvíle, kdy se vzdal. Jako hlavní vůdce těch Lakotů, kteří neuzavřeli smlouvu, bránil svůj lid a svou zem proti pronikání bělochů a jejich agresivitě. Stal se štítem Lakotů,“píše Robert M. Utley v prologu kultovního životopisu nazvaného, jak jinak, Kopí a štít (1993, česky 1999).

Žádné povídačky, nýbrž věda

Který indián by nechtěl takového pradědečka? K Tatankově odkazu se tak hlásí plejáda lidí; někteří se považují za jeho fiktivní či skutečné příbuzné. Vždyť měl nejméně pět historicky známých dětí: dcery Stojí svatá, Mnoho koní, Rozhlíží se v chůzi a syny Vraní nohu i Nakicipu čili Williama Sedícího býka. Na orální tradici a zapsané rodokmeny, jež mají prokazovat následnict­ví a status pravnuka, se odvolával i Ernie LaPointe, jemuž je 73 let.

„To by mohl říci každý,“slýchával aktivista a veterán z Vietnamu, jenž žije ve státě Jižní Dakota dle tradic prérijních indiánů: vypráví příběhy, dodržuje rituály a v nadaci Sitting Bull Family Foundation pečuje o odkaz duchovního vůdce „Siouxů“. V roce 2007 se s dalšími příbuznými zasadil o repatriaci jedné z mála muzejních památek – a sice vlasové, skalpové lokny, kterou si indiáni včetně Tatanky Iotanky hrdě (a pro soky i vyzývavě) česali. Byla v archivu uznávané Smithsonia­n Institutio­n, jež k vydání artefaktu svolila. V prosinci téhož roku se pak většině vlasových ostatků dostalo nativního „pohřbu“žehem, nicméně LaPointe se domluvil s vědcem světového věhlasu, špičkovým genetikem Eskem Willerslev­em z Cambridge a z Ludbeck Foudation GeoGenetic­s Centre při Kodaňské univerzitě.

„Sedící býk byl vždy mým hrdinou, už od klučičích let. Oceňuji jeho kuráž, drajv. Proto jsem se málem zakuckal kafem, když jsem si v jednom časopise četl, že muzeum bude vracet vlasy Sedícího býka panu LaPointemu a jeho třem sestrám v souladu s legislativ­ou o návratu nativních objektů,“vypráví profesor Willerslev, který je autorem více než tří stovek studií, jež mají přes třicet tisíc citací a jeho Hirschův index hravě překračuje stovku – věru elitní hranici.

A takovýhle expert, jenž se věnuje výzkumu starobylé DNA – neandertál­ské či u evolučně moderních lidí – dostal nápad. Zjistíme, zda jsou oba indiáni skutečně příbuzní! „Napsal jsem tudíž Erniemu LaPointemu, vše mu vysvětlil, přiznal se k obdivu pro Sedícího býka a navrhl, že by pro mne bylo velikou poctou porovnat jeho vlastní DNA a DNA jeho sester s genetickou stopou v lokně indiánskéh­o náčelníka,“uvedl Willerslev v tiskové zprávě, která následoval­a po vydání vědecké studie v časopise Science Advances. Ta dokazuje „tatankovsk­ou“přízeň.

Autosomáln­í DNA jako důkaz

Článek vyšel koncem října a je pod ním uvedeno sedm vědců z renomovaný­ch institucí: vedle Kodaně také z Toulouse, Moskvy a Washington­u. „Abychom potvrdili LaPointeho nároky na spřízněnos­t s legendární­m náčelníkem, zajistili jsme drobné množství genomickýc­h dat ze skalpové lokny Sedícího býka. Ta jsme porovnali s daty LaPointeho a dalších Lakotů-Siouxů s využitím nového pravděpodo­bnostního přístupu a vyvozujeme, že dotyčný je pravnukem Sedícího býka. Podle našich znalostí se jedná o první publikaci, jež takto potvrzuje rodinné spojení mezi současnou a historicko­u osobností na základě omezeného množství DNA. Tato studie tím otevírá možnosti rozšíření genealogic­kých výzkumů,“uvádí abstrakt studie.

Vědci využili nového přístupu k fragmentům takzvaně autosomáln­í DNA, kdy lze jakoby „dosledovat“shodu u ženských i mužských příbuzných. Historický vzorek získali z vlasů, moderní specimeny pak ze slin čtrnácti soudobých Lakotů. Ústřižek kštice o délce asi šesti centimetrů však byl extrémně poničený, poněvadž přes sto let ležel v depozitáři při běžné pokojové teplotě. Vědcům proto trvalo takřka čtrnáct let (!), než se jim po marných pokusech podařilo extrahovat z vlasů dostatečně kvalitní části DNA. A potěšit tím indiány.

Nová technika se mírně liší od tradičních analýz genetickéh­o materiálu. „Nyní už můžete, v principu, zkoumat, co chcete – a to od psanců, jako byl Jesse James, až po carskou rodinu ruských Romanovců. Pokud tedy máte přístup k jejich staré DNA: typicky vyextrahov­ané z jejich kostí, vlasů nebo zubů. Už to půjde takto zjišťovat,“akcentuje genetik Willerslev.

Mimochodem: nedávná kontroverz­ní exhumace „otce genetiky“, tedy opata brněnských augustiniá­nů Gregora Johanna

Mendela (1822–1884), kterou se prezentova­la Masarykova univerzita, využila k porovnání kosterních pozůstatků z jeho hrobu i zachovalý vlas v jedné z jeho knih. Z vlasů lze zjišťovat mnohé: kupříkladu již v roce 2007 dokázali bioarcheol­ogové vyčíst z izotopové analýzy vlasů u inckých dětských obětí vysoko v horách, že byly děti před smrtí nejspíše tři čtyři měsíce vykrmovány a pak zdrogovány (kokou), než položily v obřadu capacocha své životy za Velkého Inku. Jinde v Peru, v nekropoli Wari-Kayan pod Andami, zase vědci dokázali ze zbytků kadeří na čtrnácti lebkách a z naměřených hodnot keratinu vyvodit, jak se asi „praindiáni“stravovali a jak žili před 2000 lety! Jde o další příklady, kdy se nejmoderně­jší přírodověd­né postupy spojují s poznatky antropolog­ické a historické vědy.

Kde spočine Sedící býk

Potvrzení přízně s velkým válečníkem a lakotským „svatým mužem“LaPointeho samozřejmě těší: „Nový výzkum je další cestou, jak potvrdit moji linii vedoucí až k pradědečko­vi. Lidé to totiž zpochybňov­ali, co si jen jako dítě pamatuji. Ztrpčují vám život, kamkoliv si sednete – a nejspíše budou nadále rozporovat i nová vědecká zjištění,“řekl LaPointe agentuře Reuters, přičemž věří, že jakožto právoplatn­ý dědic získává přístup a možnosti k potvrzení jednoho ze dvou míst, kde údajně leží ostatky Tatanky Iotanky – a to buď v Severní, či Jižní Dakotě.

Jak řekl listu The New York Times, touží zajistit svému pradědovi důstojné místo jeho posledního odpočinku, neboť zmíněné lokality byly různým způsobem znesvěceny – ta jihodakots­ká poblíž Mobridge, kam měly být kosti z Fort Yates převezeny v roce 1953, vítá návštevník­y rozbitými lahvemi od piva a použitými kondomy. „Lidé tam chodí pařit,“řekl deníku LaPointe, jemuž však oponují místní, kteří se nechtějí vzdát své atrakce... Rýsuje se tak právní spor.

Po lítých bitvách se musel Sedící býk v roce 1881 nevyhnutel­ně vzdát armádě, následně jezdil po světě i ve Wild West Show podnikavéh­o Buffalo Billa, ale nakonec putoval do dakotské rezervace Standing Rock, kde byl 15. prosince 1890 zabit při zuřivé rozmíšce s 39 vládními indiánským­i agenty, policisty. Jak tedy přesně skonal onen legendární náčelník?

„Sedící býk couvl. Býčí hlava a Oholená hlava jej stiskli pevněji a přitáhli k sobě. Červený tomahavk zatlačil zezadu. Vlekli jej k čekajícímu koni... Dav zdivočel. Lidé hrozili pěstmi, spílali policistům a křičeli: ,Nemůžete odvést našeho náčelníka!‘ ,Policisté se snažili udržet pořádek,‘ vzpomíná Osamělý muž, ,ale bylo to jako chtít uklidnit prérijní požár.‘ Náhle (indián) Chytá medvěda pozvedl k rameni winchestro­vku, zamířil a stiskl kohoutek. Kulka vnikla Býčí hlavě do pravého boku a srazila ho k zemi. Jak padal, natočil svůj revolver a střelil Sedícího býka do prsou. Červený tomahavk jej další ranou zasáhl do hlavy. O okamžik později střelil Buší do kotle Oholenou hlavu do břicha. Všichni tři padli na jednu hromadu... Rozezlení přívrženci Sedícího býka se vrhli na kovová prsa (čili policisty) noži, kyji a střelnými zbraněmi. Byla to zuřivá bitva bez distance, po malém bitevním poli křižovaly naslepo vystřelené kulky,“popisuje divou scénu pohnutého zatýkání, jak ji zrekonstru­oval již citovaný životopise­c Utley.

Na místě zůstalo plno mrtvol. Šest agentů padlo hned, další dva zemřeli na zranění krátce poté a policisté v této vřavě zabili dalších sedm indiánů, dva koně a hlavně: Sedícího býka, velkého Tatanku Iotanku. Den poté, když si major James M. Walsh přečetl noviny, napsal tato slova: „Býk, král lidu divokého ducha, nemohl žít v otroctví chudoby a žebroty, aniž by trpěl velkou duševní bolestí, a smrt mu byla vysvobozen­ím (...) Historie nám neříká, že by někdy žil větší indián než Býk, byl Mohamedem svého lidu, byl zákonem a králem Siouxů.“

Byl legendou. Lakotský náčelník Sedící býk prý ve svých vizích předvídal i slavnou bitvu u Little Bighornu v červnu 1876; málokterý indián měl tak všeobecný respekt. Vědci nyní inovativní analýzou DNA z vlasů potvrdili, že Ernie LaPointe z Dakoty je jeho žijícím potomkem.

Sedící býk měl nejméně pět historicky známých dětí: dcery Stojí svatá, Mnoho koní, Rozhlíží se v chůzi a syny Vraní nohu i Nakicipu čili

Williama Sedícího býka

Z vlasů lze zjistit mnohé: např. u inckých dětských obětí víme, že děti byly před smrtí nejspíše tři čtyři měsíce vykrmovány a pak zdrogovány, než položily životy za Velkého Inku

Autor je vědeckým novinářem, napsal knihu Dějiny vlasů (2018) a nyní působí na Univerzitě Karlově

 ?? FOTO: WIKIMEDIA COMMONS, SCIENCE ADVANCES, LN // KOLÁŽ ŠIMON / LN ?? (1831–1890)
Sedící býk s částí své rodiny na snímku z podzimu 1881. Měl nejméně pět dětí, další adoptoval
Velmi idealizova­ná scéna zatýkání a smrti Sedícího býka, kdy při zuřivé rozmíšce zahynuli
15. prosince 1890 v dakotské rezervaci jak Lakotové, tak policisté
včetně indiánskýc­h
Náčelník Sedící býk alias Tatanka Iotanka (vlevo) byl pradědečke­m lakotského aktivisty Ernie LaPointeho
Původní Tatankův hrob ve Fort Yates (fotografie z roku 1906), odkud prý byly ostatky v roce 1953 převezeny jinam Část skalpové lokny, jež byla do roku 2007 ve fondech Smithsonia­n Foundation a umožnila analýzu DNA
(* 1948)
Válečná kazajka Sedícího býka z ontarijské­ho muzea (1875) zdobená korálky, koňskou hřívou i lidskými kadeřemi
FOTO: WIKIMEDIA COMMONS, SCIENCE ADVANCES, LN // KOLÁŽ ŠIMON / LN (1831–1890) Sedící býk s částí své rodiny na snímku z podzimu 1881. Měl nejméně pět dětí, další adoptoval Velmi idealizova­ná scéna zatýkání a smrti Sedícího býka, kdy při zuřivé rozmíšce zahynuli 15. prosince 1890 v dakotské rezervaci jak Lakotové, tak policisté včetně indiánskýc­h Náčelník Sedící býk alias Tatanka Iotanka (vlevo) byl pradědečke­m lakotského aktivisty Ernie LaPointeho Původní Tatankův hrob ve Fort Yates (fotografie z roku 1906), odkud prý byly ostatky v roce 1953 převezeny jinam Část skalpové lokny, jež byla do roku 2007 ve fondech Smithsonia­n Foundation a umožnila analýzu DNA (* 1948) Válečná kazajka Sedícího býka z ontarijské­ho muzea (1875) zdobená korálky, koňskou hřívou i lidskými kadeřemi
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia