Lidové noviny

Lži, mýty a tvrdá pravda o zdraví

- MAREK HUDEMA

Redaktor renomované­ho časopisu o vědě New Scientist Graham Lawton se rozhodl podívat na různá tvrzení o tom, co je zdravé a co je zdravý životní styl. Pustil se do dat i vědeckých studií a srovnal je s články v populárníc­h časopisech i všeobecnou „moudrostí“.

Výsledek je fascinujíc­í dílo s trochu nabubřelým názvem Kniha, která vám možná zachrání život.

Lawton v knize rozebírá jak stravování, tak třeba cvičení, spaní, léky či pokusy prodloužit si život a vyvrací mnohá tradovaná „fakta“, naznačuje co dělat a nedělat a zároveň ukazuje, jak mnoho toho věda neví. Ale i to je více než cenné. Ostatně Lawton neslibuje žádný jednoduchý a zaručený recept na zdraví, protože jak sám píše, nic takového neexistuje.

Spíše radí, co dělat a nedělat a upozorňuje i na různé nesmysly okolo zdravého životního stylu. Začíná stravování­m. Z vědeckých prací se zdá, že dobrá je středomořs­ká strava, prospěšné je omezit spotřebu masa. A určitě je velmi dobré pro zdraví sníst alespoň osm porcí zeleniny či ovoce denně, tedy zhruba 400 gramů. Potřebné jsou i ryby. Zato se „superpotra­vinami“je potíž. Oblíbený nápoj ze zelené pšenice je nesmysl, avokádo je stejně dobré jako jiné ovoce, goji je fajn a obsahuje látku, která chrání před stařeckým odumíráním zrakových buněk, ale levnější a stejně účinný je třeba špenát. Čokoláda je dobrá, ale na posílení paměti byste ji museli sníst kilo denně.

Tisíc lahví vína denně

Něco podobného platí i o červeném víně, které obsahuje resveratro­l, který má pomáhat třeba proti artritidě a demenci. Jenže pro potřebné množství resveratro­lu je třeba vypít tisíc lahví vína denně. Tedy upít se k smrti. Lepší je pít méně nebo vůbec. Alkohol škodí. Je tu ale výjimka. Pomáhá při socializac­i a proti stresu, přičemž stres je tichý zabiják. Jenže účinek alkoholu proti stresu se špatně měří a nepotvrdil se. Výzkum naopak našel jasnou souvislost mezi alkoholem a rakovinou.

Co tedy pít a kolik toho vypít? Doporučení jsou různá, důkazy chabé. Nejlepší je asi pít podle žízně a obyčejnou vodu. S ovocným džusem šetřte. Není jasné, zda není vlastně podobně škodlivý jako Cola. Nic moc nejsou ani sportovní drinky. Pro neolympion­iky je lepší nízkotučné čokoládové mléko. Naopak není škodlivá káva, možná je dokonce zdravá, ale to není jisté. Každopádně není třeba s kávou šetřit s výjimkou „turka“– tam se našla spojitost s rakovinou. Bohužel, káva je tak asi jediná droga, která v knize vychází ještě poměrně dobře. Jak si stěžuje i sám autor knihy, není to nic moc a po svém výzkumu omezil pití, zařekl se, že sekne s kouřením a přestal brát drogy.

Blahodárné otužování? Asi ne Důležité je i cvičení, kterému se Lawton také věnuje. Člověk by měl cvičit v průměru déle než než 25 minut denně. Pro zachování fyzické a duševní svěžesti je důležitý například i dobrý spánek. Nejlépe dlouhý a nepřerušov­aný. Nedostatek spánku nás ničí a přivolává demenci. Naopak nejsou žádné důkazy o blahodárno­sti otužování ve studené vodě a stejně tak nepomáhá většina vitaminů a výživových doplňků, ledacos je dobré, pokud netrpíte nějakou nemocí.

A co si z toho všeho a mnoha dalších informací v knize vzít? Co kdo chce a může, tvrdí autor. Někteří budou sice tvrdit, píše Lawton, že je to „jenom teorie“, tak proč se tím zaobírat. Lze přece využívat osobní zkušenost. Jenže autorovi jde na rozdíl od jiných příruček zdravého životního stylu právě o vědecký přístup, o data a fakta a teorie, které se sice občas mění, ale nabízejí řešení pro všechny a využít je může skoro každý.

Graham Lawton: Kniha, ktorá vám možno zachránit život. Ako dlhšie a lepšie žiť vďaka vede, N Press, Bratislava 2021, 352 stran.

 ?? FOTO ARCHIV MAFRA – TOMÁŠ HÁJEK ?? Dilemata mezi regály. Jak se stravovat co nejzdravěj­i?
FOTO ARCHIV MAFRA – TOMÁŠ HÁJEK Dilemata mezi regály. Jak se stravovat co nejzdravěj­i?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia