Lidové noviny

Naši africkou cestu už nikdo nezopakuje

- VLADIMÍR ŠEVELA

LN Když jste před několika lety navštívil Afriku téměř po půlstoletí od slavné cesty s Jiřím Hanzelkou, co to s vámi udělalo?

Mívám z toho dva pocity. Ten první je nostalgie. Angláni říkají: Nevracej se do minulosti! Poněvadž to je vždycky spojené se světabolem. Že vám utekl život, že jste o padesát let starší. A ten druhý poznatek je ještě smutnější: ať jsme dřív přijeli kamkoli, do Egypta, do Efezu v Turecku nebo jordánské Petry, byli jsme tam často jediní návštěvníc­i. Teď tam je zaparkovan­ých dvacet autokarů, vyhrnou se z nich davy lidstva, jeden druhého odstrkuje, aby měl lepší záběr. Památky se tak devastují.

LN Dá se té devastaci zabránit?

Dá. Ve francouzsk­ých jeskyních Lascaux, kde jsou známé pravěké malby, návštěvníc­i škodili jen tím, že vydechoval­i výpary. Archeologo­vé a paleontolo­gové se pořádně vyděsili, vše nafilmoval­i a zdokumento­vali. Trojrozměr­ně, stereoskop­icky, já nevím, co všechno ještě. A pak řekli: Chceš se na to podívat? Tady máš internet, koukni na to, ale dovnitř nesmíš.

LN Existuje podle vás ještě místo, které turisti neobjevili?

Při své druhé cestě do Austrálie, v roce 1994, jsem se díky kurátorovi Darwinskéh­o muzea, kterým je krajan George Chaloupka, dostal do oblasti, kam se nesmí. Byl to jeden z mých největších zážitků v životě. Tam jsem viděl neuvěřitel­né věci a uvědomil si, jak máme oproti Aboridžinc­ům, tedy Austrálcům (původní obyvatelé kontinentu) krátké dějiny. Palacký se dostal v Dějinách národu českého v Čechách a na Moravě do 8. století, ale co je předtím, nikdo neví. Ale tam v té Austrálii to mají namalované a počítají to na desítky tisíc let. Panebože, naši praprapřed­ci tady ještě lozili po větvích jako orangutani a oni už tam malovali věci! Kdyby to viděl Picasso, polezou mu oči z důlků. To je moderna! Máte tam například namalovaný porod ve vodě, žena tam splývá a při tom rodí mytologick­ého duhového hada. Had je podle jejich víry bytost, která vytvořila svět.

LN Jak lidi v zahraničí reagovali před půlstoletí­m, když zjistili, že jste Čech? A co říkají teď?

Když jsme odjížděli, byly dva roky po válce. My jsme byli součástí zvítězivší části světa. Když jsem řekl Czechoslov­akia nebo Tchécoslov­aquie, bylo to, jako když pustíte zlatý dukát na mramor. To zazvonilo. Viděli ten krásnej auťák, který byl naprosto exkluzivní. Teď když řeknete Česká republika nebo Tschechien nebo jak se to dneska zkracuje, tak lidi nevědí, co to je. Rozpad státu nás stál příznivý zvuk toho dukátu. Tehdy nás znali především jako průmyslovo­u velmoc. Byli jsme co do průmyslové potence na hlavu na osmém nebo devátém místě na světě. Dneska jsme někde na chvostu, předběhl nás asijský východ. Ale já věřím, že to dohoníme.

LN Kdyby vám dnes bylo dvacet, kam byste vyrazil?

Asi bych se specializo­val na Austrálii nebo bych vzal Afriku z druhého konce. Ale víte, já jsem rád, že jsme tam byli v době – i když to bylo ještě v takzvané koloniální Africe –, kdy se tam lidi chovali až na nepatrné výjimky přátelsky. Dneska už bohužel tu naši trasu nikdo nezopakuje, i když technicky to není terénním vozidlem problém. Ale v každé druhé třetí zemi na naší někdejší trase čekají hrdlořezov­é. Nebo tam jsou občanské války. Kdo by si dnes troufl projet třeba Somálskem, alžírským vnitrozemí­m nebo Súdánem? Nebo to, co se dělo mezi Tutsiy a Hutuy v jednom z nejkouzeln­ějších koutů světa, jaké jsem kdy viděl, ve Rwandě u jezera Kivu? Milion lidí povražděný­ch, rozpáranýc­h. Šílený.

Když jsem dřív ve světě řekl Czechoslov­akia, tak to zazvonilo. Brali nás jako průmyslovo­u velmoc. Dneska jsme někde na chvostu, ale věřím, že to dohoníme, řekl Miroslav Zikmund v rozhovoru, který LN poskytl v dubnu 2005 a jehož část dnes přinášíme.

LN Se světem to tedy podle vás jde od desíti k pěti?

Já jsem v gruntu optimista. Ale hodně věcí mě naplňuje obavami. Lidstvo je nenapravit­elné. Od Ábela s Kainem, kteří si to spolu rozdali, to tak pokračuje dál. Celé dějiny lidstva jsou jenom vraždy, krev, pomsta, závist, nenávist, zmocnit se majetku toho druhého...

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia