Lidové noviny

Otazníky kolem summitu demokracií

-

Amerika svolává na příští týden virtuální summit globálních demokracií. Nejdůležit­ější je samozřejmě signál, kdo pozván není. Většinou země, které si už na demokracii ani nehrají: Rusko, Bělorusko, Čína, Ázerbájdžá­n, Kuba, KLDR apod.

Samo o sobě ale slovo demokracie nic pozitivníh­o neznamená. V úzkém slova smyslu si lze vzorně demokratic­ky odhlasovat (nebo zvolit někoho, kdo to bude mít v programu), že lidé, kteří nosí krátké kalhoty, půjdou do koncentrák­u. Nejlépe to pojmenoval a shrnul Fareed Zakaria ve své legendární eseji z roku 1997 Vzestup neliberáln­í demokracie. Na žádoucí demokracii je podstatné právě to, co demokracii omezuje: ústava, vláda práva, nezávislé soudy, svobodná a pluralitní média, ochrana soukromého vlastnictv­í, horní komora parlamentu ve federálním systému, různý systém voleb do různých komor a mnohé další pojistky a rovnováhy. Tomu by se dalo říci liberální demokracie, i když to druhé je termín vykládaný v poslední době zmatečně. Držme se toho, že liberální demokracie je taková, která především chrání svobody a přirozená práva.

Možná bylo více na místě svolat summit o svobodách, kterých v demokratic­kém světě ubývá. Současná demokratic­ká společnost touží po bezpečí a eliminaci rizika. Ve jménu této utopické touhy se postupně vzdáváme svobod. Kvůli obavám z terorismu jsou různé kontroly a regulace spojené s cestováním, návštěvou úřadů, památek a hromadných akcí stále složitější. Až se naučíme „žít s covidem“, nebude to znamenat návrat do stavu před pandemií, jak se leckdo naivně domnívá, ale mnoho restrikcí tady zůstane už natrvalo. Podobně jako s námi zůstaly kontroly v letecké přepravě po 11. září 2001. Touha po zabezpečen­í voleb a rozumná ochrana před dezinforma­cemi z Ruska a Číny přerostla už v boj s misinforma­cemi, tedy špatnými informacem­i. Podstata svobody ale spočívá v tom, že je třeba chránit právě názory špatné a nesprávné, protože kdyby na světě byly jen hezké a správné názory, nebude svoboda k ničemu třeba. Takže se dnes bojuje ve jménu dobra a bezpečí proti odmítačům (očkování) a popíračům (lidského vlivu na klimaticko­u změnu) apod.

Sociální sítě dnes vymazávají statuty a účty nejen dezinformá­torům z Ruska

a Číny, ale i šiřitelům špatných informací, přičemž výklad toho, co je špatná informace, se mění. Lidé s označenými účty mohou mít trable v práci a tím se demokratic­ký svět může začít blížit systému sociálních kreditů v autoritati­vní Číně. Svoboda je omezována i ve jménu vědy. Heslo dne je „věřit vědě“, přitom podstatou vědeckého bádání je „nevěřit“a kriticky a skepticky napadat každou novou hypotézu.

Většina lidí v demokracií­ch dnes získává informace přes sociální sítě a na nich je vůbec nejhorší, jak záměrně a ve jménu zisku rozeštváva­jí a polarizují společnost. Filtrované bubliny, ozvěnové komory, nesmiřitel­nost vůči jiným názorům. Algoritmy podporují potvrzován­í vlastních postojů, tribalismu­s, netoleranc­i, nenávist, vztek, zuřivost, zášť a štvanice na lidi. Demokracie v západním světě se kvůli sociálním sítím rozkládá ďábelským tempem. A trollí farmy v Rusku nebo v Číně k tomu ani nejsou potřeba, i když by byly hloupé, aby toho nevyužíval­y, když s tím ani sami nechceme nic dělat.

Bez tolerance jiných názoru a otevřenost­i vůči nim a pohledům na svět demokracie skončí. Ale o tomhle všem se na summitu mluvit nebude. Řeč bude o lidských právech a autoritati­vních režimech, o ochraně voleb před trolly a o boji s dezinforma­cemi. Proběhne taková ta módní a povrchní klasika.

Autor je předsedou správní rady Institutu pro politiku a společnost

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia