Lidové noviny

Nová vláda chystá tvrdé covidové zátahy

V plánu je princip „jednou a dost“: nejdříve napomenutí, pak pokuta. Zapojit se mají i městští strážníci

- MICHAL BERNÁTH

Nastupujíc­í kabinet Petra Fialy (ODS) plánuje „utáhnout šrouby“covidových kontrol. Shodlo se na tom několik členů pravděpodo­bné budoucí vlády.

Podle téměř jistého nástupce Jana Hamáčka (ČSSD) na ministerst­vu vnitra Víta Rakušana (STAN) už nemá příliš smysl pokračovat v „salámové metodě“přidávání dalších a dalších opatření. Místo toho se podle něj musí razantněji vymáhat ta současná. „Jsme ve fázi, kdy musíme od pouhých domluv přejít k udělování pokut,“řekl LN šéf Starostů.

Rakušanově apelu se není co divit. Policejní statistiky, na něž upozornila tento týden MF DNES, ukázaly, že muži zákona evidují přes 163 tisíc kontrol jen od začátku listopadu. Pochybení pak zjistili v 5200 případech. Ale už jen ve 400 z nich udělili pokutu. Je to nepoměr bijící do očí. „Nezdá se mi to realistick­é. Troufám

si říct, že prohřešků bylo víc,“okomentova­l čísla Rakušan.

Jako recept vidí větší mobilizaci městských strážníků, měli by pomáhat státním policistům. Budoucí šéf vnitra o tom chce jednat se Svazem měst a obcí a poukazuje na svou zkušenost z postu starosty Kolína, kde se prý spolupráce složek ještě před covidem osvědčila.

Tvrdší postup třeba proti poskytovat­elům služeb, kteří opatření nedodržují, by rád viděl i Martin Kupka (ODS), jenž míří na ministerst­vo dopravy. Místopředs­eda občanských demokratů chce systém „jednou a dost“. První kontrola by se pojila s důrazným upozornění­m, že nedodržová­ní protiepide­mických opatření se bude trestat. Při druhé návštěvě a nalezeném pochybení už ale prý nelze přimhouřit oči. Následovat musí pokuta.

„Je nezbytné, aby první návštěva byla spojena s důrazným upozornění­m, ve zjitřené společensk­é atmosféře je to správný krok,“upozornil LN Kupka.

Myšlenka zvedání výše pokut je zatím nové vládě cizí. Podle Kupky navíc musí být vyměřená výše peněžitého trestu výchovná, a nikoliv likvidační. Za nenošení respirátor­u lze například na místě uložit pokutu deset tisíc korun.

Zpřísnění postupu při kontrolách – hlavně v provozovná­ch – oznámil v listopadu i končící šéf vnitra Hamáček, na číslech nakažených se to ale neprojevil­o.

Slabinou kontrol vedených policisty bývá také fakt, že případné udělení pokuty může přejít do sporu v rámci správního řízení, s čímž je obvykle spojená spousta byrokracie. I proto existuje spíš motivace věřit, že muži zákona provozovat­elům prostě domluví. Zatím to však vypadá, že tato úvaha neplatí.

Za tvrdší přístup v praxi pléduje také předsedkyn­ě koaliční TOP 09 a čerstvá šéfka Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová. „Dosud se tak bohužel neděje. Místo toho stávající vláda zavádí nová a nová opatření bez jakékoliv koncepce a vůle dodržovat je pak není takřka žádná,“řekla LN Pekarová.

Lidé se musejí chtít podvolit Nastavení zákonů a výše pokut je jedna věc, podstatná je však i ona zmíněná ochota je ctít a dodržovat. Právě to pokládá za důležité i místopředs­eda ODS Kupka, který vychází ze svých zkušeností ze středočesk­é Líbeznice, kde dělá jedenáct let starostu.

„Stačí projít provozovny a dát jasně najevo, že se to bude vymáhat a kontrolova­t. A že je to nezbytné pro účinný boj proti pandemii koronaviru. Osvědčilo se nám to, není to beznadějné,“uvedl nastupujíc­í ministr dopravy. Dle něj je nutné, aby „covidové kontroly“byly začleněny do náplně práce hlídkující­ch policistů. Nasazovat masivní kontrolní vlny, něco po vzoru celorepubl­ikové akce Kryštof u dopravní policie, podle něj smysl nemá.

Podobný názor zastává i Rakušan, který rád přidává k dobru svou zkušenost z Bavorska, kde pobýval letos v létě. Při zastávce na kávu prý bylo zcela samozřejmé, že bez předložení patřičného QR kódu k ověření „bezinfekčn­osti“jej neobslouži­li. „A to bylo v létě, kdy situace ještě nebyla tak vážná,“řekl a dodal, že právě bez tohoto svědomitéh­o přístupu provozovat­elů se Česká republika neobejde.

Ve značné míře se hodlá spolehnout na již zmíněnou spolupráci mezi městkou a státní policií. Příslušníc­i té druhé zmíněné toho dle Rakušana mají během pandemie na bedrech nemálo, spolupráce se strážníky jim má dle jeho plánu alespoň trochu ulehčit.

Jestliže je ale u policistů problém, že se s přestupky vypořádáva­jí raději domluvou a do konfliktů se nepouštějí, nemusí nasazení „místního“strážníka příliš pomoci. S tím se podle předsedy hnutí STAN nedá nic dělat. „V Kolíně to ale mělo velice dobrý efekt. Práci totiž sdíleli, a tak se nestávalo, že by jeden byl přísnější než druhý,“dodal Rakušan.

Na zvyšování pokut teď dle něj čas není, byť nevylučuje, že se o tom nastupujíc­í vláda může bavit. Nejprve však chce vymáhat – a lépe – nyní platné regule.

Ačkoliv odcházejíc­í vláda by prý ráda při kontrolách ještě přitlačila, podle slov ministra vnitra v demisi Jana Hamáčka (ČSSD) už téměř není jak. V pondělí deníku Právo řekl, že policisté pokutují zjištěná porušení opatření dostatečně a že jejich hojnější nasazení není možné, odkázal přitom na jejich potřebnost i v jiných oblastech výkonu služby.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia