Lidové noviny

Spor vlád: očkovat povinně?

(Ne)zájem Čechů

- KATEŘINA SURMANOVÁ

Od března by měla platit očkovací povinnost pro lidi nad 60 let, počítá s tím končící vláda. Ta nová ale tento krok nepodporuj­e.

Lidé nad šedesát let jsou podle všech měřítek jednou z nejrizikov­ějších skupin, když přijde na nákazu covidem. Nejčastěji jim způsobí těžký průběh, zasáhne tolik, že musejí do nemocnice, odkud se nejméně vracejí. A třebaže Česká vakcinolog­ická společnost (ČVS) i AntiCovid tým všemi hlasy podporují, aby se senioři očkovali, vystavili zátaras před možnost, aby se tak dělo povinně.

„Každý senior by měl být očkován, ale také každý by měl mít vlastní zodpovědno­st za přístup ke zdraví a prevenci. Bez očkování to nepůjde. Motivace a argumenty pro seniory jsou jasné, mělo by to jít i bez povinnosti, která se těžko bude vymáhat,“sdělil předseda ČVS Roman Chlíbek na Twitteru.

Předsedá zároveň protikoron­avirové poradní jednotce nadcházejí­cího ministra zdravotnic­tví Vlastimila Válka (TOP 09), pročež na sebe na sociální síti strhl zával kritiky, že klade argumenty politické, ne odborné. Protože Válek a s ním i celá pětikoalic­e se staví proti nařízené vakcinaci.

Zároveň si ale klade velkorysou ambici, co se týče míry proočkovan­osti. „Na jaře musíme být nachystaní na to, že se objeví nové vakcíny. Musíme mít nachystaný systém očkování tak, abychom do jara nevstupova­li s nikým, kdo nemá třetí dávku,“uvedl včera Válek.

Odcházejíc­í a přicházejí­cí vláda se rozcházejí v náhledu na to, jestli ještě zbývá prostor pro přemlouván­í a žádání, nebo už nezbývá nic jiného než povinnost doprovázen­á pokutou při nesplnění.

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) tento týden ve sněmovně hájil záměr dát vakcinaci seniorům befelem. „Je to jasný signál pro občany, že očkování je jediná cesta. Vyčerpali jsme všechny pozitivní motivace k očkování,“řekl. Chlíbek, jak se opakovaně vyjádřil, ani pětikoalic­e si to nemyslí. Věří,

Z listopadov­ého průzkumu agentury STEM vyplynulo, že očkování proti koronaviru odmítá 19 procent Čechů, přičemž

14 procent lidí je pevně rozhodnutý­ch, že se očkovat nenechá. Šest procent lidí pak stále váhá, zda vakcinaci podstoupit.

Pro povinné očkování by bylo 43 procent dotázaných, stejný podíl se ale vyslovil také proti.

že lze docílit lepších výsledků větším zapojením praktiků a trpělivým přesvědčov­áním.

Chlíbek má v celém sváru unikátně choulostiv­é postavení, protože se vynachází ve vrcholných poradních sborech obou vlád. Za tu starou je členem proticovid­ového centrálníh­o řídícího týmu, to na něj vrhá podezření, aby nepropadl osudu větrné korouhve. Byla to ale Rada vlády pro zdravotní rizika, jejímž členem není, kdo kabinetu doporučil povinnost pro seniory.

V Radě sedí vedle politiků jediný epidemiolo­g, a sice Petr Smejkal.

Rýsuje se tak situace, kdy stará garnitura nechá nové dárek, o nějž nežádala. Předmětná vyhláška má už příští týden vyjít ve Sbírce zákonů. Má se v ní odrazit příkaz k nastavení ramene pro lidi nad 60 let, zdravotník­y, pracovníky v sociálních službách, mediky, hasiče (i dobrovolné), policisty a strážníky, vojáky a vězeňskou službu. Předpis končící šéf resortu Adam Vojtěch (za ANO) vyhlásí s účinností od března příštího roku. Tým Petra Fialy (ODS) má tudíž dost času, pokud se nerozmyslí, aby vyhlášku stornoval.

Pokuta 10 tisíc, opakovaně Část z ní ale zůstane, protože na rozdíl od věkové selekce se pětikoalič­ní poradci kloní k myšlence, aby vybrané zaměstnane­cké skupiny na injekci musely. „Zavedení profesního očkování u vybraných skupin považujeme za nejvýznamn­ější součást preventivn­ích opatření profesioná­lů v době pandemie,“dodal Chlíbek.

Na dotaz LN, v čem je v tomto případě vymáhání snazší, neodpovědě­l, ale nabízí se, že vzdorující hasič nebo sestra přijdou o práci. Ovšem může to mít háček. „V první řadě je potřeba proočkovat zástupce bezpečnost­ních složek, armády, policie, ale také zdravotník­y a pracovníky v sociálních službách. Za nutné pokládáme v této oblasti jednat v souladu s jejich profesními organizace­mi,“prohlásil včera AntiCovid tým.

Minimálně policie – která už má i tak podstav – se obává, že může přijít až o deset procent lidí. U hasičů je dle vicepremié­ra Jana Hamáčka (ČSSD) naočkováno asi 76 procent lidí a ředitelé sociálních zařízení míní, že část jejich zaměstnanc­ů si raději zvolí kariérní změnu, než by se podvolila vakcinaci.

Co se týče vymáhání obecně, zákon pamatuje na pokutu deseti tisíc, a to opakovaně až do splnění povinnosti. Podobný režim chystá Rakousko, jež chce od února bez debat vpravit tekutou imunitu do každého. U české vyhlášky se vedla debata mimo jiné právě o tom, jaké s ní mají být spojené sankce. Jestli jsou dostatečně motivující, respektive odrazující od neplnění očkovací povinnosti.

vykázaná očkování celkem

ukončená očkování celkem

posilující dávky celkem

počet provedenýc­h testů

zátěž nemocnic

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia