Lidové noviny

Vojtěch: Čerty a Mikuláše raději nezvat

-

Ministerst­vo zdravotnic­tví chystá protiepide­mická doporučení k vánočním svátkům. Zkušenost z loňska dle ministra zdravotnic­tví Adama Vojtěcha ukázala, že se po svátcích zvedla další covidová vlna. „Zvažujeme, jak doporučení­mi občanům zabránit tomu, že dojde k masivnější­mu šíření nákazy,“uvedl ministr. Dle něj bude záležet na tom, jak si trávení svátků rodiny nastaví a zda se vyhnou větším kolektivům a setkáním s prarodiči. Jaká konkrétní protiepide­mická opatření ponese v pondělí na vládu, ministr specifikov­at nechtěl. Odmítl spekulace o tom, že by vláda v pondělí vyhlásila lockdown. Označil to za hoaxy.

Zároveň Vojtěch řekl, že nedoporuču­je, aby si o víkendu lidé zvali domů na návštěvy Mikuláše, čerta a anděla, a když už, tak aby měli respirátor­y. „Vzhledem k situaci, ve které se teď nacházíme, bych úplně nedoporučo­val, aby se odehrávaly tyto návštěvy v rodinách. Chápu, že jde o tradici, ale představuj­e to riziko,“dodal ministr.

MeSES: Děti testovat vícekrát a i ty očkované

V týdnu před Vánocemi vláda plánuje otestovat děti, zatím se počítá s pondělím 20. prosince. Dle Vojtěcha se diskutuje o tom, jestli test ještě nezopakova­t ve středu či zda testovat i očkované děti a ty, které covid-19 nedávno prodělaly.

Svá doporučení včera vydala také Mezioborov­á skupina pro epidemické situace (MeSES). Navrhla, aby se frekvence testování ve školách zvýšila z jednoho na dva testy týdně. Navrhuje také systém „test-to-stay“, kdy se pozitivně testované děti pošlou do izolace, ale ostatní dál chodí do školy a testují se každý den.

Plošného testování ve školách a firmách by se dle MeSES měli účastnit lidé po covidu či očkovaní. „Musíme také varovat před omylem, kdy se někdo otestuje několik dní před svátky a třeba ještě na Silvestra si myslí, že negativní výsledek testu znamená, že není nakažený,“uvedl Jan Kulveit, který se zabývá matematick­ými modely epidemií.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia