Lidové noviny

Falešné certifikát­y z Islandu

- MICHAL BERNÁTH

Případ podvodné internetov­é stránky, o níž LN informoval­y minulý týden, má pokračován­í. Začali se jím zabývat policisté z Prahy 5, k nimž dorazilo trestní oznámení na provozovat­ele. Web nabízející nepravé potvrzení o očkování mezitím přesídlil na adresu registrova­nou v zahraničí, a aby důvěřivcům usnadnil převod peněz, přidal internetov­ou platební bránu.

„Oznámení jsme přijali. Případ je v prvotní fázi šetření a zjišťujeme základní informace k věci,“řekl mluvčí pražské policie Jan Daněk. Podle informací LN má mít případ na stole také Útvar pro odhalování organizova­ného zločinu, jeho mluvčí Jaroslav Ibehej to však komentovat odmítl.

Web dříve sídlící na internetov­é adrese certifikat­levne.cz se nově přesunul na podobnou adresu levnycerti­fikat.cz. Jeho tvůrci tak nejspíš reagovali na zájem lidí na sociálních sítích, kteří na očividně podvodnou nabídku poukázali. Místo toho, aby činnost ukončili, celé podvodné schéma modernizov­ali.

Prvně byl jako vlastník veden jistý Karel Hoffman s adresou v Tuchoměřic­ích u Prahy. Na stejné adrese sídlily ale také firmy bývalého youtubera Mikea Oganesjana (známý pod pseudonyme­m MikeJePan – pozn. red.), který dnes pod novým jménem Mike Pán podniká v pojišťovni­ctví. Ten LN potvrdil, že trestní oznámení na zřizovatel­e webu podal na policii on.

Lidem, kteří o certifikát projevili zájem a vyplnili kontaktní údaje, se podvodníci dlouho neozývali. Až před pár dny opět dorazil do jejich schránek e-mail se zprávou, že se adresa webu přesouvá, ale že koupit si osvědčení o prodělaném covidu, negativním testu či kompletním očkování je stále možné.

Cesta peněžních toků

Nová webová adresa už je registrova­ná v islandském Reykjavíku. Podpis Karla Hoffmana jakožto majitele včetně magistersk­é titulové zkratky nechybí ani pod posledním mailem rozeslaným klientům, jen tentokrát má jeho příjmení o jedno „efko“méně.

Nová stránka je totožná s tou starou, obsahuje však jednu zásadní novinku: platební bránu. Přes ni lze zaplatit za smyšlené potvrzení přes internet přímo platební kartou. Pro podvodníka je to „čistý“způsob, jak si od svých obětí přijít na peníze. Používá k tomu platební portál PayPal, který se pro policisty může stát vodítkem při vyšetřován­í. Při registraci účtu, na nějž by měly chodit platby od jiných lidí, totiž dotyčný musí poskytnout naskenovan­é doklady včetně čísla daného konta.

Jak ale pro LN popsal expert na internetov­é platební metody Karel Sasín, má PayPal i slabinu. „Jde o americkou společnost, která evropské jurisdikci nepodléhá. Obávám se proto, že moc pák na vymáhání informací naše policie nemá,“vysvětlil.

Snaha zjednoduši­t lidem platbu za falešná potvrzení a umožnit jim posílat peníze po internetu rovnou může znamenat, že zájem ze strany veřejnosti byl dostatečně velký na to, aby podnikavci v nelegální nabídce pokračoval­i.

Vyznění služby má vzbuzovat dojem, že jejím tvůrcům jde především o ochranu svobody proti covidovým opatřením. Neváhali tak použít obličeje známých lidí, s nimiž údajně souzní: šéfa SPD Tomia Okamury, lídryně Trikolóry Zuzany Majerové Zahradníko­vé či stomatolog­a Romana Šmuclera. Vždy se tak stalo bez jejich vědomí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia