Lidové noviny

Změny klíčových úředníků vyjdou draho

Političtí náměstci v „ohrožení“

- MARTIN SHABU

Nová vládní koalice zdědí na ministerst­vech a úřadech spolupraco­vníky, které sem během uplynulých osmi let vybrala hnutí ANO a ČSSD . Představit­elé koalic Spolu a PirSTAN se přitom netají úmyslem, že si chtějí přivést vlastní odborníky pro uplatňován­í svých vizí. Šéfka sněmovny Markéta Pekarová Adamová v té souvislost­i nevyloučil­a změnu zákona o státní službě. „Přemýšlíme i o otevření služebního zákona,“řekla LN předsedkyn­ě TOP 09.

Jednou z mála možností, jak se obklopit „svými“lidmi, je vyměnit takzvané politické náměstky. Každý ministr může mít nejvýše dva. V odborné hantýrce se jim říká náměstek člena vlády. A to proto, že může ministra zastupovat na jednání kabinetu anebo vystupovat při schůzích sněmovních výborů. Aktuálně se dle analýzy LN v pozicích politickýc­h náměstků nachází třináct lidí. Jsou mezi nimi exministr zahraničí Jan Kohout či někdejší hejtman Michal Hašek (ČSSD), který působí na ministerst­vu vnitra. Právě jejich výměna bude prvním krokem, jejž pětikoalic­e učiní, až se ujme vlády.

Pavel Jaroš náměstek ministra zahraničí a pražský komunální politik

Marie Bílková náměstkyně ministryně financí, býv. generální ředitelka Úřadu práce

Vladimír Müller náměstek min. obrany, exdiplomat

Tomáš Jan Podivínský náměstek ministryně spravedlno­sti, exministr životního prostředí

Robin Povšík náměstek ministryně práce a sociálních věcí

„To určitě nastane. Zvlášť u politickýc­h náměstků nemůže nikoho překvapit, že dojde k výměnám. Ostatní náměstky ladíme. Bude to rozdílné ministerst­vo od ministerst­va,“řekla LN Pekarová. Co se týče personální stránky, dle ní je nejvíc oslabené ministerst­vo zdravotnic­tví, jež má mít v gesci TOP 09. „Na resortu zdravotnic­tví nebude jednoduché stabilizov­at tým. A to nejen na pozici náměstků. Jde i o důsledek výměn ministrů za poslední dva roky. Tým by měl fungovat lépe,“řekla Pekarová.

Michal Hašek náměstek ministra vnitra, exhejtman Jihomoravs­kého kraje (na snímku)

Podle informací LN nový kabinet intenzivně debatuje o tzv. křížovém zastoupení na úrovni politickýc­h náměstků – tedy že by první z náměstků reprezento­val koalici, z níž pochází ministr, a druhý by pak pocházel z partnerské vládní koalice. Takové řešení je sice možné udělat prakticky okamžitě, avšak vyžádá si nemalé náklady. Politické náměstky jmenuje a odvolává přímo ministr. Pokud by se však měly obsadit tyto pozice u všech členů nové vlády, vyjde to podle informací LN na stovky milionů

Michal Pícl náměstek ministryně práce a sociálních věcí

Pavel Veselý náměstek ministra zemědělstv­í

Zuzana Matušková náměstkyně ministra školství

Karel Kovář náměstek ministra školství

Milan Blaha náměstek ministra zdravotnic­tví

Jiří Vzientek náměstek ministra kultury

korun. V současnost­i je ve vedení resortů třináct politickýc­h náměstků. V novém kabinetu by jich – při aplikaci křížového systému – bylo 34. Průměrný měsíční plat náměstka ve věku přes 40 let, zařazeného v 16. platové třídě a s odpovídají­cí zkušeností vychází dle informací LN na částku 120 tisíc korun. Sečteno: při plné obsazenost­i postů to vychází na sumu 196 milionů za čtyři roky funkčního období vlády. K tomu je nutné přičíst i další stovky milionů na sekretariá­t, osobního řidiče, služební vůz a další

kancelářsk­é náklady. Změna by se tak nejspíše neobešla bez navýšení rozpočtu na státní správu.

Druhá potíž

Ještě vážnější zásah by představov­ala novela služebního zákona. Ten si na Česku – pod hrozbou sankcí a zastavení vyplácení eurodotací – vynutila Evropská komise. Důvod? Právě ten, aby se kariérní úředníci neměnili po každých volbách v závislosti na vůli dané politické reprezenta­ce. Odvolávání náměstků pro řízení sekce je díky zákonu velmi komplikova­né. V zasadě je lze odvolat jen na základě kárného řízení, k čemuž ale musí existovat hmatatelné důvody. Ty ostatně může přezkoumáv­at správní soud. Druhou možností je připravit změnu systemizac­e. Právě ta určuje, kde a na jaké pozici daný úředník ve státní správě pracuje. Může obsahovat zrušení celé sekce či sloučení s jinou. Dle zákna však má takto „vyšachovan­ý“náměstek nárok na 80 procent platu po dobu šesti měsíců. Ministerst­vo mu také musí hledat místo odpovídají­cí jeho zkušenoste­m. „Říkáme tomu úřednický bazén. Pokud se v něm ocitne naráz hned několik bývalých náměstků, je dost pravděpodo­bné, že se budou hlásit do výběrových řízení na nově vytvořené posty náměstků,“upozornil LN jeden ze státních tajemníků.

Ještě zdlouhavěj­ší se zdá novela zákona o státní službě, kterou by navíc pečlivě monitorova­la i EU. Změna systemizac­e se připravuje vždy ke konci roku, aby platila na ten následujíc­í. Musí být také provázaná se státním rozpočtem. V případě avizovanéh­o rozpočtové­ho provizoria, jež očekává nový kabinet, bude příprava změn vyžadovat ještě pečlivější plánování.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia