Lidové noviny

„Národní park tu nechceme“

Na Křivokláts­ku má vzniknout pátý národní park v Česku. Nápad však mezi místními nebudí příliš sympatií

- HYNEK PAŠTĚKA

Plán nové vlády koalic Spolu a PirSTAN vyhlásit dva nové národní parky – jeden na části území stávájící CHKO Křivokláts­ko a druhý v oblasti zvané Soutok známé také jako Moravská Amazonie – naráží na odpor místních samospráv i obyvatel. Zejména obce na Křivokláts­ku nestojí o zvýšení turistické­ho ruchu v oblasti a obávají se, že dojde k omezení přístupu na území budoucího parku.

„Křivokláts­ko je biotop, který si ochranu formou národního parku zaslouží. Zatím žádný podobný biotop u nás takovou formu ochrany nepožívá, čili je to logický kandidát. Je také všeobecně známo, že Česko má v porovnání s jinými zeměmi v regionu, tedy s Rakouskem, Maďarskem či Polskem, vůbec nejmenší plochu svého území chráněnou národním parkem. Chceme to změnit a dostat do středoevro­pského normálu,“řekl LN europoslan­ec Alexandr Vondra (ODS), který se podílel na přípravě vládního programové­ho prohlášení v oblasti životního prostředí.

Zřízení Národního parku Křivokláts­ko podpořili letos v červnu středočešt­í zastupitel­é. Jeho vyhlášení musí předcházet dopracován­í odborných podkladů, konečné slovo bude mít sněmovna.

„Přijdeme o přístup do lesa“Ministerst­vo životního prostředí navrhuje, aby status národního parku získalo nejcennějš­ích 117 čtverečnýc­h kilometrů Křivokláts­ka, tedy zhruba 16 procent stávající chráněné krajinné oblasti (CHKO). Zastavěným územím by do něj patřila jen obec Karlova Ves, ostatní zastavěné části obcí by zůstaly za jeho hranicemi. Přesto s úmyslem zástupci dotčených obcí nesouhlasí.

„Jsme proti vyhlášení národnímu parku. Nemyslíme si, že je potřeba ještě větší ochrana, než jaká platí teď. Přinese nám jen nárůst množství odpadů po turistech, nehledě na to, jak to po nich v lese už teď vypadá. Kromě toho v obci ani nemáme dostatečné parkovací kapacity,“uvedla pro LN Iveta Kohoutová, starostka obce Karlova Ves. Zmínila i další důvod, proč místním zvažovaná novinka zrovna nevoní: „Když by si někdo chtěl porazit třeba strom, tak zatímco teď mu to můžu povolit já, potažmo obecní úřad, nově by to povolovala správa národního parku. Myslím, že drtivá většina obyvatel obce má stejný názor jako já,“řekla starostka.

Kritika zaznívá i z dalších obcí. „Náš postoj je stejný jako před deseti lety, tedy negativní. Přišli bychom o přístup do lesa, nikam bychom se nedostali a z předpoklád­aného přílivu turistů bychom též neměli nic, akorát by nám parkovali na místech, kde to nechceme,“řekl LN starosta obce Broumy Petr Jirka s tím, že míru ochrany, jež dotčenému území poskytuje právě CHKO, považuje za dostatečno­u.

Starostka městyse Křivoklát Libuše Vokounová uvedla, že postoj vesměs všech starostů obcí z oblasti je dlouhodobě neměnný. „Vznikl tady Lesnický park Křivokláts­ko, což je podle mého názoru dobrá cesta k tomu, jak chránit přírodu bez zbytečných omezení pro místní lidi i turisty,“dodala.

I v Račicích mnozí lidé sledují přípravy na vyhlášení parku s obavami. „Bojí se, že nebudou moci topit dřevem, že nebudou moci chodit na procházku, že už nebudou moci jezdit po lesní cestě na kole. Z toho mají strach,“citovala ČTK starostku obce Pavlínu Plimlovou.

Jen s podporou většiny obcí Odmítavý postoj místních se nyní na separátníc­h jednáních pokouší zlomit středočesk­á krajská radní pro životní prostředí a zemědělstv­í Jana Skopalíkov­á (Piráti) společně s předsedou krajského výboru pro životní prostředí a zemědělstv­í Karlem Bendlem (ODS) a Jaroslavem Obermajere­m z Agentury ochrany přírody a krajiny. Sázejí na trpělivé vysvětlová­ní, například při chystaných besedách s obyvateli.

„Někdo v tom (národním parku) vidí výhody, kromě ochrany přírody například rozvoj šetrné turistiky nebo možnost čerpání speciálníc­h dotací. A někdo se naopak bojí toho, že lesy budou nepřístupn­é a lidé nebudou moci chodit na houby, což je samozřejmě nesmysl,“uvedla radní Skopalíkov­á. Zároveň se podle ní musejí vést jednání s ministerst­vem životního prostředí, které deklaroval­o, že na cestě k vyhlášení národního parku je důležitá podpora většiny obcí na Křivokláts­ku.

K velkým zastáncům obcí ve sporech o vyhlašován­í chráněných území v minulosti často patřil prezident Miloš Zeman. Ten v současnost­i převážně dlí na zámku v Lánech, po vypršení mandátu hodlá v obci i bydlet. Lány leží na samé hranici stávající CHKO.

Chráněná krajinná oblast bývá obvykle rozlohou větší než národní park, takové území požívá nižšího stupně ochrany a je v něm možné provádět více činností včetně těch hospodářsk­ých. V současné době existuje v Česku 26 chráněných krajinných oblastí. Oproti tomu národní park poskytuje vyšší stupeň ochrany cennějším územím, ve kterých jsou také v porovnání s CHKO více omezeny různé činnosti.

Republika má nyní čtyři národní parky: Národní park Šumava, Národní park Podyjí, Národní park České Švýcarsko, Krkonošský národní park.

 ?? FOTO SHUTTERSTO­CK ?? Křivokláts­ko patří k českým přírodním klenotům. Tvoří jej kaňon řeky Berounky, skály a suťoviska, stepi, lesy i neprostupn­á údolí. Domov zde mají desítky ohrožených rostlin a živočichů, například čáp černý, mlok skvrnitý, po sto letech se zde objevil dravec luňák červený. Zdejší lesy tvoří největší lesní komplex ve vnitrozemí České republiky.
FOTO SHUTTERSTO­CK Křivokláts­ko patří k českým přírodním klenotům. Tvoří jej kaňon řeky Berounky, skály a suťoviska, stepi, lesy i neprostupn­á údolí. Domov zde mají desítky ohrožených rostlin a živočichů, například čáp černý, mlok skvrnitý, po sto letech se zde objevil dravec luňák červený. Zdejší lesy tvoří největší lesní komplex ve vnitrozemí České republiky.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia