Lidové noviny

Do kauzy Mynář zasáhl šéf žalobců

-

Nejvyšší státní zástupce podal správní žalobu proti rozhodnutí ministerst­va financí, dle kterého prezidents­ký kancléř Vratislav Mynář nemusí vracet šestimilio­novou dotaci na penzion v Osvětimane­ch. Rozhodnutí ministerst­va považuje nejvyšší státní zástupce Igor Stříž za nezákonné. Návrh na podání správní žaloby předal šéfžalobci letos v září Úřad Regionální­ho operačního programu Střední Morava.

„Přezkoumal­i jsme celý průběh řízení s tím, že nejvyšší státní zástupce dospěl k závěru, že rozhodnutí ministerst­va financí je nezákonné. Zároveň nejvyšší státní zástupce shledal závažný veřejný zájem na tom, aby toto problemati­cké rozhodnutí přezkoumal soud,“řekl mluvčí úřadu Petr Malý. Ministerst­vo financí uvedlo, že se k probíhajíc­ím soudním řízením nevyjadřuj­e, navíc nemá k dané věci dosud text žaloby. „Po jejím doručení ji budeme podrobně analyzovat a zvážíme další kroky,“uvedl úřad.

V souvislost­i s přidělením podpory, kterou Mynářova firma dostala v roce 2011, policie obvinila Mynáře z poškozován­í finančních zájmů Evropské unie a dotačního podvodu. Policisté stejně jako dříve kontrola dotačního úřadu tvrdí, že Mynář v žádosti neuvedl pravdivě, že na stejný objekt už dříve dostal dotaci od ministerst­va školství.

„Rozhodnutí někdejšího vojenského prokurátor­a pana Stříže jsem očekával. O fungování zpolitizov­aného státního zastupitel­ství už nemám vůbec žádné iluze. Možná by někoho mohlo napadnout i přísloví, že ryba smrdí vždy od hlavy,“reagoval Mynář. „Snaha obnovovat tuto umělou a politickou kauzu, byť příslušné orgány potvrdily, že vše bylo v pořádku, je nástrojem nátlaku na nepohodlné osoby veřejného života a bohužel i znamením doby,“dodal. Uvedl, že není sám, kdo musí čelit „takovým politicky motivovaný­m postupům“. Mynář poukázal na náklady správní žaloby, budou se jí podle něj zabývat desítky úředníků, právníků a znalců placených daňovými poplatníky. „Je to směšné a zbytečné,“dodal.

O správní žalobě bude rozhodovat Krajský soud v Ostravě, kterému nejvyšší státní zástupce žalobu 2. prosince adresoval.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia