Lidové noviny

Stíhání Štrougala nekončí. Soud: Znalci nebyli nestranní

Příloha Nemovitost­i

-

Žalobci se musejí znovu zabývat případem bývalých vrcholných představit­elů komunistic­kého režimu Lubomíra Štrougala (na snímku) a Vratislava Vajnara a zadat nové znalecké posudky jejich duševního stavu, plyne z nálezu Ústavního soudu. Stíhání za mrtvé a zraněné na hranicích totalitníh­o Českoslove­nska žalobci původně zastavili na základě stanoviska znalců, že někdejší předseda vlády i exministr vnitra vzhledem k duševním stavu nerozumějí smyslu trestního řízení. Dle soudu však znalci nebyli nestranní, čímž došlo k porušení práva na účinné vyšetřován­í.

Ústavní soud zrušil rozhodnutí Městského státního zastupitel­ství v Praze, které bude rozhodovat znovu. Situací se zabýval na podnět šesti lidí z Německa – jde o zraněné a pozůstalé po zabitých na hranicích. Byli to občané Německé demokratic­ké republiky, kteří se rozhodli překonat železnou oponu na českoslove­nských hranicích.

O zastavení stíhání rozhodlo loni Obvodní státní zastupitel­ství pro Prahu 1 s tím, že Štrougal i Vajnar

zločin spáchali, ale nejsou schopní chápat smysl trestního řízení. Rozhodnutí potvrdil náměstek městského státního zástupce.

Dle skupiny Němců byli znalci, kteří vypracoval­i klíčový posudek, podjatí vzhledem ke své stranické či profesní minulosti před rokem 1989. Ústavní soud potvrdil, že skutečně panují pochybnost­i o nestrannos­ti znalců a z jejich závěrů nelze vycházet. Oba byli dle soudkyně Kateřiny Šimáčkové spojení s nedemokrat­ickým režimem, jeden byl členem KSČ a důstojníke­m protivzduš­né obrany. „Není žádoucí, aby klíčový znalecký posudek zpracovala osoba, která v dané době sama u ozbrojenýc­h sil působila,“řekla Šimáčková. Podle advokáta Lubomíra Müllera jde o významný nález. „Ukazuje, že znalci musí být nestranní a nelze, aby za znalce byl určen někdo, kdo ve skutečnost­i byl ideologick­y podřízen těm, na které ten znalecký posudek vypracováv­á,“řekl Müller. Bude zapotřebí vypracovat nové posudky jinými znalci.

Zastřeleni či roztrháni psy Štrougalov­i je 97 let a Vajnarovi 91. Policejní Úřad dokumentac­e a vyšetřován­í zločinů komunismu (ÚDV) zahájil jejich stíhání v listopadu 2019. Mužům kladl za vinu zneužití pravomoci, za což jim hrozilo deset let vězení. Úřad obvinil i někdejšího generálníh­o tajemníka KSČ Miloše Jakeše, ten ale posléze zemřel. ÚDV tvrdí, že kvůli nečinnosti tria funkcionář­ů bylo od března 1976 do konce roku 1989 zastřeleno či roztrháno psy devět lidí, kteří se snažili překročit českoslove­nské hranice, a další byli zraněni.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia