Lidové noviny

Místo do Alp na Kavkaz

Ruští turisté se nedostanou do Evropy, která neuznává vakcínu Sputnik Bez očkování však na dovolenou nemohou ani doma

- JIŘÍ JUST spolupraco­vník LN v Rusku

Covid už druhým rokem drží drtivou většinu Rusů za železnou oponou. Ruský masový turismus na Západ přestal existovat. Až na výjimky je Rusům Evropa uzavřena. Moskva nebyla schopna zaregistro­vat v Evropské unii vlastní vakcínu Sputnik V. Na mrtvém bodě uvízlo i vzájemné uznání covidových certifikát­ů mezi Moskvou a EU.

Rusové udělali čelem vzad a objevují krásy své země. Místo do Alp míří do vlastních hor na Severním Kavkazu. Bez vakcíny se nedostanou ani tam.

„Máte certifikát? Nebo alespoň negativní PCR?“ptá se servírka v restauraci u podnoží nejvyšší ruské hory Elbrusu. Turista vyjeveně kouká a zkouší to. „Přišel jsem se jen podívat do menu. K tomu snad osvědčení nepotřebuj­i,“odpovídá a couvá ven ze dveří.

V severokavk­azské Kabardsko-balkarské republice, kde se nachází turisticky přístupná část Elbrusu, platí přísná proticovid­ová pravidla. Po měkkém lockdownu, který byl v celém Rusku vyhlášen na přelomu letošního října a listopadu, vedení republiky zavedlo režim QR kódů.

Bez zvláštního kódu potvrzujíc­ího vakcinaci či negativní PCR test nelze v Kabardsko-Balkarsku navštívit nejen stravovací zařízení, ale ani kina, kadeřnictv­í nebo svatební hostiny. Bez kódu je zakázán vstup i na lanové dráhy.

Od stanice Azau se táhnou ocelová lana směrem k 5642 metrů vysoké hoře. Moderní lanovka návštěvník­a vynese takřka pod vrchol Elbrusu. Aniž by byl horolezec nebo absolvoval speciální přípravu, může si užít dechberouc­í vyhlídku na okolní pohoří Velkého Kavkazu, jemuž Elbrus kraluje.

„Zdolat Elbrus, který je na prestižním seznamu Koruny planety, je snem mnohých horolezců. Ale nejen jich. V zimě lidé přijíždějí, aby si na tomto legendární­m místě zalyžovali. V létě je Elbrus a jeho okolí s nádhernými jezery, vodopády a lesy rájem pro milovníky trekingu,“popisuje pro LN Jana Širjajevov­á, vedoucí tiskového odboru Kavkaz.RF, organizace mající na starosti severokavk­azská letoviska.

Více lidí než před pandemií Širjajevov­á říká, že Elbrus pocítil příznivějš­í tvář covidové pandemie. Rusové jsou omezeni v cestování do zahraničí, a proto znovu objevují krásy vlastní země. „V roce 2020 bylo elbruské středisko na jistou dobu zavřeno kvůli proticovid­ovým opatřením a to se odrazilo na návštěvnos­ti. Do poloviny letošního listopadu středisko navštívilo více než 360 tisíc lidí. V porovnání s loňským rokem je návštěvnos­t 2,5krát vyšší. Oproti předcovido­vému roku 2019 letos přijelo o 30 procent více turistů,“uvádí.

„Loni navzdory covidu byla dobrá sezona. Restaurace a hotely byly plné k prasknutí. Hranice jsou zavřené, tak kam by lidi ještě jeli?“říká šéfová elbruské restaurace. Zavedení potvrzení o bezinfekčn­osti některé návštěvník­y štve. „Nevím, jak bude vypadat letošní sezona. Lidé si na QR kódy budou muset nejdřív zvyknout,“nejistě dodává.

Generální ředitel Kavkaz.RF Chasan Timižev nevidí v trvání na potvrzení o bezinfekčn­osti turistů problém. „Stále více lidí se nechává očkovat, a tím pádem mají i QR kódy. Postupně lidem dochází, že nákazu lze porazit jen očkováním. A když mají kód, tak jim nic nebrání užívat si dovolené. Myslím si, že návštěvník­ů elbruského střediska může přijet víc, dokonce i když platí zmíněné opatření,“říká pro LN Timižev.

V sousední Karačajevs­ko-čerkeské republice je situace obdobná. V lyžařském středisku Archyz zasazeném v malebném horském údolí se bez očkování a QR kódu Rusové neobejdou.

„Máme více než 80 procent očkovaných zaměstnanc­ů. Každý den měříme teplotu každého zaměstnanc­e. Letos nabíráme pouze

očkovaný personál. Případně za podmínky, že zaměstnane­c podstoupí vakcinaci,“vysvětluje pro LN Umar-Ali Bajramukov, zástupce ředitele střediska Archyz.

Bajramukov doufá, že letos středisko navzdory omezením čeká rekordní návštěvnos­t. „Předchozí sezonu u nás bylo více než 400 tisíc návštěvník­ů, teď očekáváme okolo 500 tisíc lidí,“říká.

Bez QR kódu ani do vlaku

Podle ruské Asociace cestovních kanceláří pouze za letošní rok Severní Kavkaz navštívil zhruba jeden milion turistů. Je to 2,5krát víc než v roce 2020. Přitom region patřil mezi oblasti nejvíce postižené koronavire­m. A proočkovan­ost je zde nejhorší z celého Ruska – pohybuje se okolo 35 procent.

Ruská vláda plánuje od 1. února 2022 zavést QR kódy po celé zemi. Návrh počítá s tím, že bez dokladu o bezinfekčn­osti nebude možné zakoupit letenky či vlakové jízdenky. Iniciativa vyvolala v Rusku vlnu nesouhlasu.

 ?? FOTO: JIŘÍ JUST // KOLÁŽ ŠIMON / LN ?? Severní Kavkaz nahradil Rusům Alpy
Bez osvědčení o bezinfekčn­osti se turisté na nejvyšší horu Ruska Elbrus nemohou vydat
Kavkaz
FOTO: JIŘÍ JUST // KOLÁŽ ŠIMON / LN Severní Kavkaz nahradil Rusům Alpy Bez osvědčení o bezinfekčn­osti se turisté na nejvyšší horu Ruska Elbrus nemohou vydat Kavkaz
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia