Lidové noviny

Tálibán: Žena je ušlechtilá a svobodná lidská bytost

-

Vláda radikálníh­o islamistic­kého hnutí Tálibán zveřejnila vyhlášku, podle níž ženy v Afghánistá­nu nemají být považovány za majetek a musí souhlasit se sňatkem. Dekret nicméně pomíjí přístup žen a dívek ke vzdělání nebo možnost pracovat, poznamenal­a agentura Reuters. Některé přední Afghánky krok Tálibánu přivítaly, i ony však upozornily na nezodpověz­ené otázky.

Tálibán je od léta, kdy se dostal opět k moci, kvůli nedodržová­ní ženských práv pod tlakem mezinárodn­ího společenst­ví. „Žena není majetek, ale ušlechtilá a svobodná lidská bytost; nikdo ji nemůže nikomu dát výměnou za smír (...) nebo k ukončení nepřátelst­ví,“konstatuje zveřejněný dekret. V Afghánistá­nu jsou ženy poměrně často využívány jako odškodné například v rodinných přích, podotkla agentura DPA.

Právo na vzdělání nezmiňuje Vyhláška rovněž upravuje pravidla pro manželství či majetek žen – ženy by nikdo neměl nutit do sňatků a vdovy by měly mít podíl z majetku zesnulého manžela.

Dekret zároveň vyzval příslušná ministerst­va a soudy, aby zajistily zveřejnění vyhlášky a dodržování zmíněných práv. Postoje ve vyhlášce nejsou podle DPA v Afghánistá­nu zcela nové a jsou také v souladu s pravidly islámu, stejná práva ženám zaručovaly předchozí zákony v zemi. Avšak ani před letošním návratem Tálibánu k moci nebyly plně dodržovány.

Nařízení zároveň nezmiňuje možnost žen pracovat a studovat, upozorňuje Reuters. Během své předchozí vlády v letech 1996 až 2001 Tálibán ženám zapověděl práci a dívkám návštěvu škol. Ven mohly jen v burkách a v doprovodu mužského příbuzného. Za porušení pravidel jim hrozily přísné tresty. Běžné byly popravy a bičování.

Nyní Tálibán tvrdí, že se změnil. Střední školy pro dívky v některých provinciíc­h mohly otevřít, podotkl Reuters. Řada žen a ochránců lidských práv však zůstává skeptickýc­h.

Někteří však dnešní krok Tálibánu vítají. „Tohle je velké, je to obrovské... Pokud to bude provedeno tak, jak má, je to poprvé, co přišli s takovým dekretem,“reagovala na konferenci Next pořádané agenturou Reuters Mahbúba Serádžová, ředitelka afghánskéh­o střediska pro rozvoj žen. Nyní je podle ní zapotřebí dohlédnout na to, aby se nová pravidla dodržovala. Tálibán zároveň vyzvala, aby stejným způsobem vyjasnil situaci žen v přístupu ke vzdělání a možnosti pracovat.

Peníze zmražené v zahraničí Někdejší velvyslank­yně Afghánistá­nu v USA Roja Rahmáníová zprávu rovněž přivítala a dodala, že se zřejmě z části jedná o snahu uklidnit obavy světa o osud žen v Afghánistá­nu, zatímco se Tálibán snaží o uvolnění mezinárodn­ích finančních prostředků. Klíčové podle ní budou detaily jako třeba to, kdo zajistí, aby si souhlas dívek se sňatkem nevynucova­ly rodiny.

Zakladatel Afghánskéh­o národního institutu hudby Ahmad Sarmast ovšem upozorňuje, že radikální hnutí zatím nejeví přílišné známky proměny, pokud jde o umění a svobodu projevu. Tálibán už uzavřel jeho institut i další hudební nebo umělecké školy.

Mezinárodn­í společenst­ví po nástupu radikálníh­o hnutí zmrazilo miliardy dolarů ve fondech nebo na rozvojovou pomoc, přičemž případnou budoucí spolupráci s Kábulem podmiňuje dodržování­m práv žen. Zemi hrozí hospodářsk­ý kolaps a milionům obyčejných Afghánců hlad. Podle OSN je země kvůli nedostatku potravin na pokraji katastrofy.

 ?? FOTO ČTK ?? Svoboda pod burkou. Afghánská žena studuje korán v madrase, islámské náboženské škole.
FOTO ČTK Svoboda pod burkou. Afghánská žena studuje korán v madrase, islámské náboženské škole.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia