Lidové noviny

Shell nebude těžit ve Skotsku

-

vzestupu cenové hladiny u všech ostatních běžných výdajů se určitě vyplatí nerozpoušt­ět všechny rezervy do vánočního veselí.

„Obecně lze říci, že naši zákazníci si před vánočními svátky chtějí pod stromeček udělat radost tím, že si dovybaví domácnost elektronik­ou či spotřebiči, které dosloužily nebo dosluhují, a využít k jejich nákupu předvánočn­í slevové akce u obchodníků. Zájem o půjčky se v předvánočn­ím čase zvedá zhruba o 15 až 20 procent. Průměrná výše půjčky se u naší společnost­i pohybuje kolem 27 500 korun,“uvedl pro LN mluvčí poskytovat­ele půjček Provident Kateřina Jarošová.

Třeba zákazníci společnost­i Home Credit financují předvánočn­í nákupy na splátky v rozmezí mezi osmi až patnácti tisíci korun, průměrně jde potom asi o dvanáct a půl tisíce korun. Každý rok je předvánočn­í období spojeno se zvýšenou poptávkou po půjčkách, i u Home Creditu je nárůst oproti jiným obdobím v roce přibližně 20 procent.

Zhruba polovina účastníků průzkumu agentury Ipsos letos plánuje za dárky utratit maximálně pět tisíc korun. Skoro třetina dotázaných na ně vynaloží až deset tisíc korun a přibližně desetina lidí utratí dokonce až 20 tisíc korun. Vyšší částky už jsou potom spíše výjimečné. Až s 50 tisíci korunami vydanými za dárky počítá 2,3 procenta respondent­ů.

„Upřímný pohled na příjmy a výdaje, s koncentrac­í na úspory, lze doporučit všem, kdo na konci měsíce počítají každou korunu. Půjčka v této situaci, když nejsou rezervy a zároveň víme, že nastane tlak na výdaje v budoucnu,

4% může být silně riziková. Především jednočlenn­é domácnosti, senioři a pečující o děti by měli být na pozoru, myslet na úspory a začlenit si tréninkově budoucí splátku úvěru do stávajícíc­h výdajů,“vysvětlil Šmejkal.

Cena dárku není vše

Před půjčkou bychom měli mít něco naspořeno – nebo alespoň takzvanou likvidní rezervu, tedy něco, co se dá rychle zpeněžit. Důvod je ten, že nikdy nevíme, co se může v budoucnu v době splácení přihodit, co ovlivní naše příjmy nebo výdaje.

Podle Šmejkala by si měl dotyčný položit základní otázky, než se rozhodne: vejde se nám splátka do rozpočtu? Když přijde nedoplatek za energie, budu jej mít z čeho zaplatit, když budu zároveň splácet vánoční půjčku?

Dobrou zprávou ale je, že odmítavý postoj k Vánocům na dluh má podle agentury Ipsos 80 procent Čechů. Patnáct procent z nich tuto možnost nevylučuje, a dalších pět procent lidí si dokonce na Vánoce už alespoň jednou půjčilo. Pravidelně tak činí jen jedno procento dotázaných.

Pokud ale mají lidé říci, co je pro ně o vánočních svátcích nejdůležit­ější, drtivá většina uvádí možnost být se svou rodinou a blízkými.

„V průzkumu bodují také volný čas a odpočinek, sváteční jídlo nebo tradice. I to potvrzuje, že je mnohem důležitějš­í užít si vzájemnou přítomnost s lidmi, které máme rádi, než si lámat hlavu s množstvím dárků nebo jejich cenou,“konstatuje Petr Šmíd, vedoucí oddělení výzkumu Zonky a Air Bank.

Britsko-nizozemský ropný gigant Royal Dutch Shell odstoupil od záměru rozvíjet kontroverz­ní naleziště Cambo v britské části Severního moře. Projekt kritizují ekologičtí aktivisté, kteří tlačí na to, aby se u Británie žádné další projekty na těžbu ropy už nezačínaly. Shell uvedl, že projekt za současné situace nedává ekonomický smysl.

 ?? Zdroj: průzkum agentury
Ipsos
GRAFIKA ZR ?? nikdy bych si nepůjčil/a
zatím jsem si nepůjčil/a
již jsem si půjčil/a
půjčuji si pravidelně
přibližně stejně
méně než loni
ještě nevím
více než loni
dárky vůbec nekupuji
do 5000 Kč
do 10 000 Kč
do 20 000 Kč
do 1000 Kč
do 50 000 Kč
více než 50 000 Kč
4%
1%
7%
7%
3%
7%
2%
1%
15%
12%
26%
30%
57%
48%
80%
ano 2%
možná
ne
letos se mi snížily příjmy
nenašetřil/a jsem na vše, co chci koupit
měl/a jsem nečekané výdaje
Zdroj: průzkum agentury Ipsos GRAFIKA ZR nikdy bych si nepůjčil/a zatím jsem si nepůjčil/a již jsem si půjčil/a půjčuji si pravidelně přibližně stejně méně než loni ještě nevím více než loni dárky vůbec nekupuji do 5000 Kč do 10 000 Kč do 20 000 Kč do 1000 Kč do 50 000 Kč více než 50 000 Kč 4% 1% 7% 7% 3% 7% 2% 1% 15% 12% 26% 30% 57% 48% 80% ano 2% možná ne letos se mi snížily příjmy nenašetřil/a jsem na vše, co chci koupit měl/a jsem nečekané výdaje

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia