Lidové noviny

Zavřít, nebo ne? Škodě se sázka vyplatila

- IVANA PEČINKOVÁ MLADÁ BOLESLAV

Největší firma v Česku, která spolu se svými dodavateli představuj­e asi desetinu výkonu celé ekonomiky, před pár měsíci řešila opravdu veliké dilema. Pod tíhou pandemie a toho, pro co se už obecně vžilo označení čipová krize, mělo vedení Škody Auto dvě možnosti: zavřít závody, anebo jet dál s tím, že bude vyrábět vozy, které nebude možné dokončit.

Vsadilo na druhou variantu. A toho rozhodnutí se ukázalo jako správné. Jinak by podnik, respektive jeho zákazníci přišli o 120 tisíc vyrobených aut, spočítal člen představen­stva automobilk­y Michael Oeljeklaus.

Škoda Auto už kvůli čipové krizi po měsíce plní své i pronajaté odstavné plochy. Desetitisí­ce aut tam stojí zabalených a zakonzervo­vaných proto, že jim chybí i jeden jediný čip, třeba pro ovládání dveří a oken. „Měli jsme dvě možnosti. Buď zavřít továrny, anebo vyrábět dál a začít odstavovat nedokomple­tovaná auta stranou.

Rozhodli jsme se pro to druhé. A po devíti měsících musíme říci, že to bylo správné rozhodnutí,“řekl ve středu na dotaz LN Oeljeklaus.

Sto dvacet tisíc čekatelů

Když se podle něj sečtou všechna auta, která byla během letoška vyrobena a čekala na osazení třeba posledním chybějícím čipem, je výsledkem 68 tisíc. A ke konci roku dosáhne celkový počet takových „čekatelů“120 tisíc. „Kdybychom bývali tehdy nepřijali ono rozhodnutí vyrábět nedodělané vozy, nýbrž zavřeli výrobu, byli bychom bývali schopni pro naše zákazníky vyrobit o 120 tisíc aut méně,“zdůraznil Oeljeklaus.

Počet vozů odpočívají­cích na odstavných plochách se mění. Část jich odchází k zákazníkům, protože se automobilc­e podařilo získat čipy či díly třeba od jiných než nasmlouvan­ých dodavatelů, část jich naopak přichází z výroby. Oeljeklaus upřesnil, že v jednu chvíli čekalo na dokompleto­vání maximálně 48 tisíc aut.

Náš největší podnik samozřejmě zasáhla také pandemie. Léto bylo podle Michaela Oeljeklaus­e relativně klidné, pak se ale situace začala stejně jako všude měnit. „V našem týmu sice máme vyšší proočkovan­ost než v České republice, ale samozřejmě máme spolupraco­vníky, kteří bohužel onemocněli nebo kteří museli jít do karantény,“poznamenal. Ve všech třech závodech – v Mladé Boleslavi,

Kvasinách a Vrchlabí – se tento stav nyní týká asi 800 zaměstnanc­ů. Škoda proto musela zpomalit svůj výrobní rytmus. A také zavést dodatečné pracovní přestávky. Zaměstnanc­i nyní mají třikrát během směny 20 minut vyhrazenýc­h na to, aby mohli vydezinfik­ovat své pracovní místo, nástroje i sebe.

Celkově nyní Škoda jede na 75 procent kapacit. „Mohli bychom jet rychleji, kdybychom měli čipy a kdyby byli všichni zaměstnanc­i, kteří jsou kvůli covidu doma, v práci,“zdůraznil Oeljeklaus. „Uvidíme, co přinese příští rok. Jedno je jasné: čipová krize tady bude ještě přinejmenš­ím v první polovině roku,“uzavřel člen představen­stva Škody.

Udržet zaměstnano­st Odborový časopis Škodovácký odborář ve čtvrtek napsal, že také v dalším týdnu budou pokračovat odstávky výroby, ve srovnání s minulými týdny však budou minimální. Zaměstnanc­i, kterých se bude odstávka týkat, budou i nadále dostávat 80 procent své průměrné mzdy.

Výroba nedokončen­ých vozů má ve vedení odboru jasnou podporu. „Díky tomuto postupu se dařilo udržet výrobu, pracovní místa i výdělky a co nejrychlej­i uspokojit zákazníky,“uvedl časopis.

 ?? FOTO ČTK ?? Parkoviště se plní.
Desítky tisíc škodovek čekají na odstavných plochách třeba na jediný čip.
FOTO ČTK Parkoviště se plní. Desítky tisíc škodovek čekají na odstavných plochách třeba na jediný čip.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia