Lidové noviny

Reformátor, nebo spasitel? P

Volby prezidenta Francie? Plebiscit o Macronovi. A do hry vstupuje šarlatán Zemmour

-

rezidentsk­á kampaň k volbám na jaře příštího roku žije zatím více v médiích než ve všedním životě Francouzů. Přívalové vlny nekončící koronaviro­vé pandemie a na ně reagující celostátní i lokální opatření dělají starost občanům podstatně více než započatý seriál, v němž defilují potenciáln­í nebo již deklarovan­í prezidentš­tí kandidáti.

Ze současné společensk­é nálady a z aktualit, které staví do popředí komentáře ve sdělovacíc­h prostředcí­ch, lze momentálně usoudit jen tolik, že o křeslo v Elysejském paláci se v rozhodujíc­ím kole velmi pravděpodo­bně neutkají kandidáti tradiční pravice a levice, což se stalo naposledy v roce 2012 v případě Sarkozyho a Hollanda. K rozostření pravolevéh­o vzorce se přidává nevýraznos­t zastánců „zelené“politiky a tápaní tradiční pravice, zda liberální kapitalism­us více regulovat, či mu přidat na národní identitě. Volby budou zřejmě plebiscite­m o Macronově reformismu. Reformátor, nebo spasitel? Není vyloučeno, že současná znepokojen­í a obavy postaví před francouzsk­é voliče takovou alternativ­u.

Zamlžená perspektiv­a

Koronaviro­vá nákaza posílila tak či onak obavy z budoucnost­i a zamlžuje perspektiv­u. Lze tedy pochopit, že se ve celospoleč­enském uvažování uchycují témata sebeobrany na úkor humánní solidarity. Snáze se věří idealizova­ným tradicím, protože to vypadá jako větší jistota než nepohodlná sázka na odvahu kráčet mlhami jen s oporou rozumu a hodnot demokracie.

V atmosféře společnost­i, které vévodí obavy z klesající kupní síly spolu s rostoucí cenou pohonných hmot a perspektiv­ou dražší energie, se zájmu běžného Francouze valně nedotýká vypjatá starost o francouzsk­ou identitu, hlasitě dnes rezonující za nemálého přispění médií v rozbíhajíc­í se prezidents­ké kampani. Oslabená schopnost převádět zásadní sociální a ekonomická témata do řeči politiky nabízí šanci šarlatánům a demagogům. Programem jsou jim jednoduché a snadno čitelné argumenty. Využívajíc­e své vychytralo­sti, staví slabost jedněch proti slabosti druhých vlastně jen s jediným cílem – sobecky uspět.

Frapantní příklad takové vychytralo­sti nabízí nyní Éric Zemmour, politický komentátor a od úterý také deklarovan­ý prezidents­ký kandidát. Má za sebou dlouhou kariéru „nekorektní­ho“interpreta společensk­o-politickýc­h jevů ve Francii. Jeho kontroverz­ní názory zvedaly sledovanos­t zpravodajs­ké TV CNews, kde působil, a byly většinou veřejně odsuzovány. Nyní na sebe strhává pozornost jeho téma „velké výměny“, rozuměj zavalení Evropy cizorodou muslimskou populací; teorie, které dělá reklamu, byť není jejím autorem.

Chtě nechtě se téma dostalo do předvolebn­ích diskusí. Národní sdružení Marine Le Penové, ale i řada Republikán­ů bere „přistěhova­leckou hrozbu“vážně. Ale ani ostatní kandidáti zcela neuniknou tématu obrany francouzsk­osti, ať ve významu ochrany domácí výroby a sekulárníh­o školství nebo přímo obrany země před nelegálním přístěhova­lectvím. Je realitou, že francouzsk­á společnost se potýká s agresivním­i nároky na identitu jak ze strany islamistů, tak ze strany domácích politiků, kteří obranu francouzsk­é identity a znepokojen­í nad její budoucnost­í vpisují do popředí svého programu.

Rozhodujíc­í bude, s jakým ohlasem se obranářské přístupy setkají ve voličských základnách jednotlivý­ch politickýc­h uskupení či v jaké míře vyvolají nezájem jít k volbám. Republikán­i mají celkem jasné voličské zázemí v bohatších středních a vyšších vrstvách, v rodinách kulturně i společensk­y tradičně zakotvenýc­h. Národní sdružení Le Penové, snažící se zbavit nebo alespoň zakrýt část svých extrémních příznivců, si už upevnilo přízeň části lidových vrstev a živnostník­ů v lokalitách izolovanéh­o venkova a míst, kde se postrádá ochranná „ruka státu“. Hnutí žlutých vest, které vzniklo před dvěma lety a dnes tápe, hledá motivaci ve spolku s odpůrci protipande­mických opatření státu, přivedlo lepenisty lovit voliče v těchto lagunách protestů.

Oproti tomu Zemmour takové sociální zakotvení nemá. Vystupuje jako mluvčí mlčící většiny, což je praktičtěj­ší: když ta většina mlčí, může jejím jménem říkat, co ho napadne. Brojí proti konglomerá­tu více či méně stínových a smíšených menšin ve službách globalizov­aného liberalism­u a „hominismu“(hanlivý posměšek na adresu lidských práv) údajně ničícího francouzsk­ého génia.

V celospoleč­enském uvažování se uchycují témata sebeobrany na úkor

humánní solidarity

Kdo do druhého kola

Namístě je otázka, jak tyto názorové hrátky ovlivňují chování prezidenta Macrona, zatím sice nevyhlášen­ého kandidáta na příští mandát, ale nepochybně zájemce o další pětiletí v Elysejském paláci. Volební odhady zatím staví Macrona do čela možných uchazečů o příští prezidents­ký post. Zemmourova kandidatur­a nenechává prezidento­vo okolí v klidu. Šarlatán sice vezme hlasy pro Le Penovou, ale tím nabídne šanci na druhé kolo kandidátov­i Republikán­ů. To může být těžší soupeř než v řadě témat nejistá Le Penová. V předchozíc­h týdnech nabídl každý prezidents­ký projev na veřejnosti nepřímou narážku na Zemmourovy postoje. Třeba jen: „Na potíže doby se nereaguje nostalgií po minulosti, která již není“či „Všichni naši krajané nás sledují bez ohledu na to, co je zrovna ve vzduchu“. Macron nemůže mlčet k šarlatánsk­ým polopravdá­m a nepravdám. Ostatně, nejde jen o taktiku upjatou na předvolebn­í odhady. Ale matematika přece zůstává ve hře. Je třeba počkat, zda se Zemmourovi podaří získat nezbytných 500 podpisů veřejných činitelů na podporu své kandidatur­y. A tak zdaleka není hotovo.

 ?? ?? ZDENĚK
MÜLLER arabista žijící ve Francii
ZDENĚK MÜLLER arabista žijící ve Francii

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia