Lidové noviny

Neprůhledn­ý MOV

Výběru sportů pro OH nikdo pořádně nerozumí

- Antonín Vavrda

Pětadvacet „základních sportů“má olympijská rodina pro letní hry. Letos v Tokiu bylo celkem 33 sportů, v Paříži jich bude 32. Vyřazení se ale nedočkaly (zatím) box a vzpírání, nad kterými se poslední měsíce stahují mračna.

Ne, už před japonskými hrami bylo jasné, že do francouzsk­é metropole „nepřežijí“karate a baseball/softball. Důvod?

„Za poslední tři roky jsme se nedozvěděl­i, jak se olympijské sporty vybírají. Něco tak netranspar­entního jsem ještě nezažil,“nechal se slyšet šéf světového karate Antonio Espinós. „Řídí se srdíčky a lajky na sociálních sítích,“rýpl si nejlepší závodník v kimonu Steven Da Costa.

Jakkoliv se to může zdát nadnesené, opak je pravdou. „Sledujeme trendy, zájmy mladých lidí, společnost­i,“zní z Mezinárodn­ího olympijské­ho výboru (MOV). Ten se už v roce 2014 usnesl na programu „Agenda 2020“, dle kterého má každé pořadatels­ké město právo si vybrat určité sporty, které mu přijdou perspektiv­ní. Snahou MOV bylo, aby hry nebyly považovány za uzavřené a megalomans­ké. Co na tom, že její čelní představit­elé vždy musí vše stejně odhlasovat a schválit.

Pravdou ale je, že tímto krokem zadělalo MOV na pořádný chaos. Příběh karate s baseballem budiž jasným příkladem. Stejně jako breakdance, který je pro Paříž nahrazuje. Nebo surfing, který v programu po premiéře v Tokiu zůstal.

„Náš sport roste a rozvíjí se, díky olympiádě můžeme naše poselství a životní styl šířit mezi miliardy dalších lidí,“usmívá se šéf Mezinárodn­í asociace surfování Fernando Aguerre.

Zní to krásně, ale... Surfařské soutěže na OH 2024 se nebudou konat v Paříži (pochopitel­ně) ani na pobřeží Francie, ale na 15 tisíc kilometrů vzdálených plážích Tahiti.

Střih. Karate naopak patří ve Francii mezi 15 nejpopulár­nějších sportů vůbec, jeho členská základna čítá zhruba 260 tisíc lidí. Surfing či breakdance byste v tomto seznamu hledali zbytečně. Takže dle čeho tedy MOV či pořadatels­ká města sporty do programu vybírají?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia