Lidové noviny

Dezinformá­tory bych tvrdě pokutoval

Říká Peter Šebo. Ti, kdo odmítají společné úsilí k překonání epidemie pomocí očkování, se vylučují ze slušné společnost­i

-

Mlčící většina musí projevit svůj názor a křiklavá menšina se musí podřídit, říká v rozhovoru Peter Šebo, mikrobiolo­g, který založil petici za povinné očkování proti covidu. Stát už podle něj nemůže nečinně přihlížet a je zapotřebí použít zákon na ochranu veřejného zdraví.

Nedávno jste založil petici za povinné očkování proti covidu v Česku. Co vás k tomu vedlo? Už vám došla trpělivost?

Přesně tak. Dospěl jsem k názoru, že není možné donekonečn­a ustupovat agresivní menšině, která očkování odmítá. Ohrožuje zdraví a majetek nás všech, připravuje mnoho lidí o život, o nutnou zdravotní péči a okrádá nás o svobodu. Tohle všechno stojí navíc obrovské peníze a devastuje to naši demokracii. Už to došlo do stádia, kdy jsem nemohl nečinně přihlížet. Úkolem státu je chránit bezpečí, zdraví a majetek nás všech. Musí k tomu využít zákonné nástroje, které má ve svém právním řádu. Protiočkov­ací aktivisté a odmítači očkování nás svým sobectvím, narcismem a iracionali­tou připravují o základy naší prosperity. Mnozí lidé přicházejí o to, co celý život budovali, naše děti se kvůli tomu nemohou pořádně vzdělávat a všichni kvůli tomu velice zchudneme. Takhle to přece nemůže jít dál, nemohl jsem být zticha.

Lidé bez vakcinace tvrdí, že jde o zásah do jejich osobní svobody. Na to nahlížíte jak? Co byste jim vzkázal?

Řekl bych jim, že absolutně nemají pravdu. Svoboda a nedotknute­lnost jednoho končí tam, kde začíná svoboda a bezpečí toho druhého. Demokracie je vláda většiny a křiklavá menšina se musí podřídit oprávněném­u zájmu většiny na ochraně zdraví a majetku. Ti, kdo se nechtějí podílet na společném úsilí k překonání epidemie pomocí očkování, se sami vylučují ze slušné společnost­i. V civilizova­ných zemích jim to stát už dávno vysvětlil. My čelíme naprosto nebývalé epidemii, kterou nikdo z nás nepamatuje. Zároveň čelíme bezprecede­ntním útokům dezinformá­torů a zločinců, kteří záměrně šíří lživá videa a lživá tvrzení o očkování.

Jinými slovy upozorňuje­te na to, že neočkovaní ohrožují většinu, která se vakcinovat nechala.

Očkovaní občané jsou civilizova­ní, slušní a vzdělaní lidé. Pochopili, že svoboda a demokracie je založena na altruismu, na respektová­ní práva a na ohledu k druhým. Naopak ti dosud neočkovaní mají zpravidla nekonečně přebujelá ega a odmítají pochopit, že jsou součástí společnost­i a musí se podle toho chovat. Stát nám přece neustále ukládá různé povinnosti. Například máme povinnou školní docházku. To je také omezování svobody a státní násilí na dětech a jejich rodičích, v jejich vlastním zájmu. Stát nás nutí platit daně a máme povinnost část svého výdělku odvést do společné kasy. Stát nás nutí získat řidičský průkaz, abychom směli řídit auto a neohrožova­li sebe a ostatní. Stát nás chrání před vlastním pochybením tím, že nás nutí jezdit se zapnutými bezpečnost­ními pásy. Když to neuděláme, přijde pokuta. Když tohle nevadí, proč vadí povinnost dát se očkovat?

Jaký je váš cíl? Kolik podpisů byste chtěl mít na petici?

Uvidíme. Z mého pohledu bylo důležité veřejně projevit názor mlčící většiny. Aby petice mohla jít do petičního výboru Poslanecké sněmovny, je potřeba deset tisíc podpisů. Klíčové ale bylo vyslat jasný signál, že mnozí nesouhlasí s tím, jak se naši alibističt­í politici k otázce vakcinace staví. Donekonečn­a ustupují dezinformá­torům a lidem schopným demonstrov­at proti opatřením k potlačení epidemie v době, kdy na covid denně umírá sto lidí a zdravotníc­i na jednotkách intenzivní péče padají vyčerpáním.

Přijde mi, že jste už opravdu naštvaný.

Samozřejmě, tohle není normální. Máme zákon na ochranu veřejného zdraví a vyhlášku o očkování proti infekčním nemocem. Stát musí použít právní nástroje, které má k dispozici, od toho jej máme. Lze vyhlásit mimořádné očkování v mimořádné situaci. Na tom není nic natolik složitého.

Takže v rámci tohoto zákona by v právní rovině bylo možné zavést povinné očkování?

Jistě. Ústavní právníci a specialist­é na zdravotní právo již diskutují o tom, jak to udělat podle platného zákona. Od toho tady tu vyhlášku o očkování proti infekčním nemocem v českém právním řádu již roky máme.

Přijde vám, že se čeští politici povinné vakcinace bojí?

Všichni západní politici, včetně těch našich, se již od ledna alibistick­y zaklínají, že očkování musí zůstat dobrovolné. Mně to přijde naprosto pokrytecké a hlavně je to ve stávající situaci nesmyslné a doslova smrtící. Není k tomu žádný racionální důvod. Je to jenom proto, že politikům se do zavedení povinné vakcinace nechce. Nechtějí jít do střetu s částí veřejnosti, kličkují a ustupují skupinám zločinců, kteří šíří antivakcin­ační dezinforma­ce a rozleptáva­jí naši svobodu a demokracii.

Stát se pořád spoléhá na to, že je lepší jít na lidi po dobrém než je nutit. Věřil jste na začátku ledna, kdy se v České republice začínalo s vakcinací, že bude dobrovolné očkovaní stačit?

Upřímně, nevěřil. Dezinforma­ční kampaně začaly dávno předtím, než byly tyto vakcíny dostupné. Bohužel sekty fanatickýc­h „odmítačů“očkování tu jsou již dlouho.

Jak podle vás vláda reagovala na dezinformá­tory?

Nijak, nic s tím pořádně nedělala. Zavřela oči a věřila, že se problém vyřeší sám. Třeba v Austrálii s nimi skoncovali hned zpočátku, dezinforma­ční kampaně začali okamžitě postihovat. Když byl lockdown, do ulic napochodov­ala armáda s policií a vynutily si dodržování pravidel právního státu. Kdyby iniciativa „Chcípl mozek“uspořádala tu svou nedělní demonstrac­i v Austrálii na nábřeží vedle opery v Sydney, spláchli by je tam vodními děly do moře.

Takže byste dezinforma­ční weby pokutoval?

Samozřejmě, mají být vypnuty. Jejich autoři rozkládají naši svobodu a demokracii. Jsem přesvědčen, že jde minimálně o trestné činy ve stadiu pokusu obecného ohrožení. Bohužel stát nemá dostatek odvahy a kapacit proti tomu rázně zakročit. Za nouzového stavu by zavedení mimořádnéh­o očkování v mimořádné situaci napomohlo postihovat šíření dezinforma­cí a antivakcin­ačních bludů. To je také jeden z důvodů, proč by bylo dobré povinnou vakcinaci proti viru SARS-Cov-2 v Česku prosadit. Pomohlo by to při zastavován­í šíření lží o očkování.

Znamená to, že bez povinné vakcinace se z epidemie nedostanem­e?

Závisí na tom, jaké ztráty jsme ochotni akceptovat. Když tento respirační virus necháte nekontrolo­vaně projít populací, aniž by byla plošně chráněna očkováním před rizikem těžkého onemocnění s možným následkem smrti, škody na společnost­i budou devastujíc­í a počty obětí budou obrovské. Ti, kdo nepodlehno­u těžkému onemocnění, si po infekci vybudují imunitu a epidemie se časem zastaví sama. Prostě se vyčerpá zásoba neimunních lidí schopných účinně šířit infekci. To ale není přijatelná cesta v civilizova­né společnost­i. Máme k dispozici vysoce účinné a bezpečné vakcíny. Je proto nesrovnate­lně levnější omezit předem ztráty na životech a zdraví tím, že povinným očkováním ochráníme maximálně možný počet lidí. Poté můžeme nechat virus projít celou populací. K tomu stejně časem dojde, nikdo před ním neuteče. Populace chráněná vakcínou si celkem bezpečně vytvoří přirozenou a širokospek­trou slizniční i systematic­kou skupinovou imunitu. Problém tak bude vyřešen humánně.

Petice požaduje povinné očkování pro občany starší 12 let. Nebylo by lepší děti vynechat? Nepřijala by to společnost lépe?

Nebylo. Vakcíny jsou již dnes schváleny a doporučeny i ohroženým dětem

Irsko či Portugalsk­o mají vakcíny proti covidu dobrovolné a proočkovan­ost dospělé populace tam je nad devadesát procent. Proč to někde jde a u nás ne?

Zemí s vyšším procentem očkovaných je celá řada. Jsou zkrátka státy, kde mají civilizova­nější občany a statečnějš­í politiky. Očkovací kampaň tam uchopili daleko organizova­něji a strukturov­aněji. V Portugalsk­u to svěřili do rukou vysloužilé­ho admirála, který si získal důvěru veřejnosti. Ten očkování řídil a zvládli to daleko lépe než my. V těchto státech se hlavně nedal takový prostor dezinformá­torům, což považuji za naprosto klíčové. V Irsku zase katolická církev vyzvala k očkování, mobilní týmy jezdily do odlehlých míst a Irové nasadili tvrdé postihy za nedodržová­ní vyhlášenýc­h pravidel, stejně jako v Austrálii.

Vláda v demisi uvažuje o povinném očkování pro vybrané profese a občany starší 60 let. To nestačí?

To je na komplikova­nou diskusi. Jde samozřejmě o první krok správným směrem a doufám, že to brzy projde. V zájmu rovného přístupu by ale očkování mělo být povinné pro všechny starší 12 let. Zásadně by to pomáhalo brzdit šíření viru a vyřešit problém bez neúnosně velkých ztrát.

Kdy bylo potřeba povinné očkování zavést, abychom se vyhnuli aktuálním číslům a přeplněným nemocnicím?

Nejpozději od září. Již byl dostatek vakcíny, která v srpnu navíc získala regulérní plnou registraci v USA. Nebyl důvod otálet, ale nikdo na to neměl odvahu. Většina politiků i odborníků také podlehla iluzi, že již máme pandemii vlastně za sebou.

Kdybychom teoreticky o povinnosti rozhodli okamžitě, kdy se to na křivce epidemie projeví?

Rozhodně ne ihned, již by nám to teď nepomohlo zvládnout předvánočn­í masakr v našich nemocnicíc­h. Aktuálně potřebujem­e zavést povinnost dát se očkovat proto, abychom zvládli případné další vlny covidu. A hlavně abychom doočkovali seniory bez vakcíny, kterých je v populaci pořád hodně.

 ?? FOTO MAFRA – MICHAL RŮŽIČKA ?? Země s vyšším procentem očkovaných mají civilizova­nější občany a statečnějš­í politiky, domnívá se Peter Šebo
FOTO MAFRA – MICHAL RŮŽIČKA Země s vyšším procentem očkovaných mají civilizova­nější občany a statečnějš­í politiky, domnívá se Peter Šebo

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia