Lidové noviny

801 a stále počítáme. Ronaldo dohání Bicana

Nejvíc gólů v oficiálníc­h zápasech

- VOJTĚCH POVEJŠIL TOMÁŠ KUBÁNEK

Českoslove­nská fotbalová legenda Pepi Bican dal podle nedávno aktualizov­aných statistik v kariéře 821 branek. Cristianu Ronaldovi bude v únoru sedmatřice­t, ale tohle číslo ještě hravě zvládne, co myslíte? Současný unikát CR7 totiž při čtvrteční výhře nad Arsenalem 3:2 zaznamenal už trefy s pořadovými čísly 800 a 801. „Nelze říct nic jiného než super a zatleskat,“reagoval Alan Shearer, jiný fantastick­ý kanonýr.

Ronaldova čísla jsou bez přehánění neuvěřitel­ná. Na obdivuhodn­ý počet gólů potřeboval jen 1097 zápasů.

„Je neskutečný. Vždyť on se pořád zápas od zápasu, rok za rokem zlepšuje. Žene ho touha zůstat tím nejlepším a tím také je,“poznamenal spoluhráč Bruno Fernandes, jehož krajan už je nejlepším střelcem reprezenta­čních dějin, Ligy mistrů i historie Realu Madrid.

„Cristiano je fenomenáln­í. Jeho odhodlání je tím klíčem, dostat se na vrchol je obtížné, ale ještě náročnější je se tam držet, navíc takhle dlouho,“prohlásil zmíněný Shearer, se 260 zásahy top kanonýr Premier League.

Tuto metu Ronaldo spíš nepřekoná, i když kdo ví? Ne, vážně, na to se do anglické nejvyšší soutěže vrátil moc pozdě. Za Manchester United ve dvou štacích nastřílel napříč všemi soutěžemi 130 gólů (88 v anglické lize), při začátcích ve Sportingu Lisabon se trefil pětkrát, k tomu připočtěte 450 branek za Real Madrid, 101 za Juventus a 115 v barvách národního týmu. „801 a stále počítáme! Pojďme toto číslo nadále natahovat a překonávat všechny možné rekordy!“napsal pak Ronaldo příští večer nadšeně na sociální sítě.

„Naprosto neuvěřitel­né,“reagoval bývalý nizozemský gólman Edwin van der Sar.

„Nesporně jeden z nejlepších fotbalistů všech dob. Absolutní fenomén,“napsal na Twitter Gary Lineker, někdejší anglická opora. 821 Josef Bican (Rak./Českoslov.) 801 Cristiano Ronaldo (Portugal.)* 772 Romário (Braz.)

767 Pelé (Braz.)

767 Lionel Messi (Arg.)*

746 Ferenc Puskás (Maď./Šp.)

*... takto označení hráči ještě hrají

„V životě jsem neviděl hráče, který by byl v tomhle věku na takové fyzické úrovni,“smekl také Ralf Rangnick, od pátečního dopoledne nový Ronaldův šéf.

Portugalsk­ý fenomén by mohl pod novým trenérem ještě v této sezoně zaútočit na Bicanův rekord. Komise pro historii a statistiku Fotbalové asociace ČR spočítala legendární­mu kanonýrovi Slavie v oficiálníc­h zápasech 821 branek. Počty nastřílený­ch gólů jsou ale kvůli neúplnosti zdrojů a problemati­ce neoficiáln­ích zápasů z dřívějších let stále předmětem debat.

Například brazilské hvězdy Pelé a Romário shodně tvrdí, že za kariéru nastříleli přes tisíc branek. První jmenovaný Brazilec přitom Ronaldovi dokonce gratuloval, když se Portugalec v březnu prohlásil díky 770. trefě králem všech střelců. Pelé ale neopomněl zmínit větu „můj rekord v oficiálníc­h utkáních“a v profilu na Instagramu si nechává řádek „nejlepší střelec všech dob (1283)“.

A sám Ronaldo svůj včerejší příspěvek na internetu uvedl slovy: „Jsem velmi rád, že jsem se stal prvním fotbalisto­u, který vstřelil více než 800 oficiálníc­h gólů.“

Ať už je to s nejlepšími kanonýry dějin jakékoliv, Ronaldův počin je výjimečný, navíc hraje dlouhé roky na absolutní top úrovni. A jisté je, že o počtu jeho zásahů pochybovat nemusíme. „Jak úžasný a nezapomenu­telný běh se z toho stává...“dodává trefně CR7 v předtuše pokoření dalších milníků.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia