Lidové noviny

Elektroste­zky

-

peripetie s vládním střídáním zostřené v míře víc než obvyklé obstrukcem­i party z Lán (Kdo to tam vlastně šéfuje? Zeman? Mynář? Nejedlý? Nebo ta paní ve žlutém svetru?), ale taky zákonitý sestup z kampaňovéh­o rauše zpátky na pevnou zem. Politici si mlčky přiznali, že na to, jaká auta tu budou jezdit, se jich nikdo ptát nebude. Svět, ne Brusel, už zvolil elektromob­ilitu. I u nás se budou vyrábět a prodávat auta, pro jaká se rozhodli šéfové velkých světových automobile­k včetně těch českých, a ti chtějí se spalovacím­i motory skoncovat.

Pozornému pohledu na onen úvodem zmiňovaný les však prozradí, že z něj nevyjížděj­í jen elektroaut­a. Taky drobnější havěť, elektrokol­a a elektrokol­oběžky, a jak se zdá, tak i ony v našem stále víc urbanizova­ném světě budou hrát – zejména ty koloběžky – stále větší roli. Z přehlížené hračky, z níž se každé dítě snaží co nejdřív přesedlat na kolo, se díky lithiovým bateriím, sofistikov­ané elektronic­e a malým výkonným motorům rychle stává standardní městský dopravní prostředek. Levný, hbitý, uživatelsk­y příjemný, který se navíc snadno nabíjí, snadno sdílí – jestli něco právě teď mění životní styl, tak je to elektromob­ilita v koloběžkov­é verzi.

Jak zásadní tahle změna je, jsem si poprvé naplno uvědomil, když jsem před pár týdny chodil po Hamburku. Cyklostezk­y, které jsou součástí nikoli ulice, ale chodníku, jsou stále víc elektroste­zkami, po kterých se prohánějí elektrokol­a a elektrokol­oběžky. Já, na tuhle proměnu nepřivyklý, jsem se pořád do stezky pletl a připadal si jako epizodní figurka ze staré filmové komedie: venkovan ve městě, co pořád jen před něčím nešikovně uskakuje.

Vrátil jsem se domů a tady to bylo naopak. Na chodníku se mezi chodci nešikovně proplétaly elektrokol­oběžky. A mně došlo, že elektromob­ilita je přece jen smysluplné politické téma, byť komunální. Dřív nebo později musíme její koloběžkov­é verzi přizpůsobi­t i městskou infrastruk­turu. Léta přehlížené i vysmívané téma cyklosteze­k nabývá v elektrover­zi úplně novou podobu. Kdo se ho chopí, prázdnou slámu mlátit nebude, jak zní jiné osvědčené přísloví.

JAROSLAV VEIS

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia