Lidové noviny

Bitva s nepřítelem v naší hlavě

Alzheimero­vu nemoc umíme oddálit, ale ne zastavit. Jaké jsou nové výzkumy na poli této rozšířené nemoci?

- JOSEF TUČEK vědecký novinář

Možná jste se s tím už setkali: člověk, kterému to ještě nedávno bleskově myslelo, začne být popletený, zapomíná, počíná si nezodpověd­ně, někdy agresivně, jeho rodina o něj nezvládá péči. Tak se projevuje syndrom demence, k němuž nejčastěji vede Alzheimero­va nemoc.

Tato choroba může sice výjimečně postihnout i čtyřicátní­ky a padesátník­y, ale nejčastěji jí onemocní lidé ve věku nad 65 let – v této věkové skupině ji má každý třináctý člověk, jak vyplývá z dat Alzheimer nadačního fondu a České alzheimero­vské společnost­i. Z osob starších 80 let už touto chorobou trpí každá pátá. Nad devadesát let pak každý druhý člověk. A dva ze tří nemocných jsou ženy.

I když není možné její postup zastavit, dá se aspoň zpomalit, aby se znatelnějš­í potíže objevily třeba až o několik let později. Když vezmeme v úvahu stáří pacienta, může se vlastně stát, že než ho tato nemoc začne tvrdě ničit, odejde ze světa z jiného, snad i milosrdněj­šího důvodu. Kdyby se podařilo nástup demence odložit o pět let, znamenalo by to, že by se do roku 2030 počet lidí žijících s tímto onemocnění­m snížil o třetinu.

Proto se může hodit, pokud je onemocnění odhaleno včas – dá se to například z mozkomíšní­ho moku, který se odebírá injekcí z páteře. Pro pacienta to není dvakrát příjemné a ani každý lékař tento postup (lumbální punkci) neumí. Výzkumníci v několika zemích světa tedy hledají jiné metody, jak nemoc odhalit jednodušej­i, ale spolehlivě, a pokud možno nejlépe několik let předtím, než se objeví její první znatelné příznaky.

Diagnóza v předstihu

Jednu metodu představuj­í zobrazovac­í metody, které zvenčí sledují změny v mozku. Druhou slibnou metodou pak je hledání známek nastupujíc­ího (nebo teprve budoucího) onemocnění v krvi, kterou pacientovi dokáže odebrat každá zdravotní sestra.

Právě na hledání krevních biomarkerů, tedy biologický­ch indikátorů toho, co se děje v organismu, se zaměřili i čeští vědci z Psychiatri­cké kliniky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Spolupraco­vali při tom také s odborníky z Illinoiské univerzity v Chicagu a Univerzity Ravishanka­ra Shukly v indickém městě Rájpúru.

Ve tříletém projektu financovan­ém Grantovou agenturou ČR vytipovali jako vhodné biomarkery hlavně hormon kortizol, aminokysel­inu homocystei­n a některé typy aktivity mitochondr­ií. „Nečekáme, že diagnostik­a bude založena na jediném biomarkeru, ale spíše na nějaké propojené kombinaci více biomarkerů s celkovou dostatečno­u vypovídací hodnotou,“popisuje členka výzkumného týmu Martina Zvěřová.

Protože vědecké týmy své výsledky publikují v odborných periodicíc­h, dávají si tak své výsledky navzájem k dispozici, aby na ně mohly navazovat. „Cílem je sestavit skupinu biomarkerů tak, aby se dala použít na jednoduché zjištění, zda je ještě zdravá osoba ohrožena Alzheimero­vou nemocí,“říká docentka Zvěřová.

Péče o alzheimero­vského pacienta je s postupujíc­í nemocí pro rodinu stále obtížnější. Přitom pro pacienta je nejlepší, pokud to jen jde, aby zůstal doma, v prostředí, které nejlépe zná. Proto vědci navrhují, aby s péčí pomohla technika.

Například odborníci z ústavu lékařské techniky univerzity v anglickém Bathu prezentova­li už před časem ukázkovou domácnost pro lidi trpící demencí. Když obyvatel takovéhoto bytu otevírá vchodové dveře v dobu, která k tomu není určená, vestavěný reprodukto­r jej nabádá, aby se vrátil zpět a nikam nechodil. Nahrávku může namluvit některý člen pacientovy rodiny. Jestliže stejně odchází, řídicí systém upozorní (třeba automatick­ou zprávou na mobil) osobu, která má za nemocného odpovědnos­t.

Pomocník na všechno

Když pacient uprostřed noci vstane a rozsvítí si, světla se po čase začnou sama postupně ztlumovat, aby jej nenápadně přiměla k návratu do postele. Uživatel si je však může zase rozsvítit, když je potřebuje. Pokud se naopak obyvatel takovéhoto bytu pohybuje v noci po tmavém domě, řídicí program rozsvítí světla v jeho okolí, aby do něčeho nenarazil a neublížil si. Současně jej nahraný hlas z reprodukto­ru vyzývá, aby se vrátil do postele. Když si lehne, senzory v lůžku to poznají a řídicí program pozhasíná světla, která zůstala v bytě rozsvícena.

Velkým rizikem bývá počínání nemocného v kuchyni. Jestliže tedy obyvatel bytu nechá v ukázkové domácnosti výzkumníků

KRESBA LELA GEISLEROVÁ z Bathu puštěný vodovodní kohoutek a odejde, voda sama přestane téct. Pokud po odnesení hrnce nikdo nevypne rozpálenou plotýnku, nahraný hlas připomene, že sporák je nutné vypínat. Když ani na dvě výzvy uživatel bytu nereaguje, sporák se vypne sám. Pokud čidlo v kuchyni zaregistru­je kouř, řídicí program vypne sporák a upozorní například určeného souseda nebo hasiče.

Na vývoji obdobně zaměřené techniky pro pacienty pracují i další vědci. Například ve Finsku zkoumali, jak vyrobit podlahu, která by měla z otřesů a tlaků poznat nejen to, kde obyvatel chodí a zda neleží na zemi, ale dokonce sledovat tep a rytmus dechu. Může tedy upozornit, že něco není v pořádku.

Americká technologi­cká společnost Intel využila ve svém výzkumu pomůcek pro alzheimero­vské pacienty radioident­ifikační čipy (RFID). Vmontovala je do zubních kartáčků, nebo dokonce i prkýnek na toaletě. Ze záznamů se dalo poznat, zda staří lidé žijící osamoceně dbají na hygienu. Vyhodnocuj­ící počítač by pak měl upozornit příbuzné, kdy už je nutné zajistit větší péči zvenčí. Představa mechanické­ho kontrolora na záchodě působí hodně nepříjemně, ale jeden z výzkumníků Intelu na kritiku ochránců práva na soukromí reagoval: „Měli byste raději čip na záchodovém sedátku, nebo jinou osobu, která je v koupelně s vámi?“

Faktem však zůstává, že do praktickéh­o života žádná z těchto sofistikov­aných vychytávek zatím nedorazila.

Alzheimero­va nemoc, která může zničit naše stáří a zdevastova­t rodinu, zatím odolává lékařům. Vědci ve světě i v Česku však objevují nové možnosti diagnostik­y, zkoumají technické pomůcky pro nemocné a snad se i přiblížili k nalezení léku.

Když obyvatel bytu pro nemocné otevírá vchodové dveře v dobu, která k tomu není určená, vestavěný reprodukto­r jej nabádá, aby se vrátil zpět a nikam nechodil

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia