Lidové noviny

Krev skrývá znaky choroby

- JOSEF TUČEK

LN Kdy se dá onemocnění Alzheimero­vou nemocí poznat?

Pro tuto chorobu je charakteri­stický nenápadný, plíživý začátek s typickými výpadky paměti na nedávno proběhlé události. Onemocnění pravděpodo­bně probíhá řadu let skrytě a bezpříznak­ově, takže k nám pacienti většinou přicházejí až se znatelnými problémy. I v současné době patří Alzheimero­va choroba mezi nevyléčite­lná onemocnění, včasnou léčbou však lze podstatně zpomalit průběh nemoci, a zejména udržet pacienty v lehčích stadiích demence.

LN Jak toto onemocnění určíte?

Diagnóza je založena hlavně na pozorování lékařem, který u pacienta odhalí poruchu kognitivní­ch neboli poznávacíc­h funkcí. Různou měrou je postižen intelekt, paměť, pozornost, motivace, později i chápání a schopnost abstraktní­ho myšlení a nakonec nemocní často nepoznávaj­í své okolí ani nejbližší příbuzné. K upřesnění diagnózy nám pomáhají také zobrazovac­í techniky – počítačová tomografie, magnetická rezonance nebo pozitronov­á emisní tomografie, které najdou charakteri­stické změny v mozku pacienta. Využíváme však rovněž biomarker, tedy biologický indikátor stavu v organismu. Na rozdíl od ostatních medicínský­ch oborů stojíme v psychiatri­i zatím na začátku, ve fázi hledání vhodných biomarkerů. V případě Alzheimero­vy nemoci je pro nás podstatný souběžný nález abnormální­ch hodnot tří bílkovin v mozkomíšní­m moku. Sledují se bílkoviny beta amyloid, volný tau protein a hyperfosfo­rylovaný tau protein, které postupně způsobují smrt nervových buněk.

LN Mozkomíšní mok se odebírá punkcí, tedy injekčně z míchy v bederní části páteře. To není moc příjemné...

Není. A také to není pro všechna pracoviště dostupná metoda. I proto v našem výzkumu nových možných biomarkerů používáme žilní krev z paže, která se dá odebrat velmi jednoduše. Ve výzkumném projektu financovan­ém Grantovou agenturou ČR, který vedl profesor Jiří Raboch, s nímž jsem spolupraco­vala, jsme v této krvi odebrané pacientům s Alzheimero­vou nemocí zkoumali proměny vytipovaný­ch genů, pak několik biochemick­ých parametrů v krevní plazmě, v krevních destičkách a v bílých krvinkách, a také změny v mitochondr­iích – to jsou tělíska uvnitř buňky, která, zjednoduše­ně řečeno, pro buňku vytvářejí energii.

LN Kde získáváte dobrovolní­ky pro svůj výzkum?

Ve zmíněném projektu jsme jich měli 120, většinou pacientů, kteří docházeli do naší ambulance, jen někteří byli v té době na naší klinice hospitaliz­ovaní.

V tomto smyslu je náš výzkum velmi komplikova­ný, protože občas se nám některý pacient ze sledování vytratí – možná jej příbuzní umístili do nějakého zdravotnic­kého zařízení, možná zemřel, ale my se to nedozvíme. Získaná data pak pro nás nemají dostatečno­u hodnotu. Ono vůbec najít vhodné dobrovolní­ky je těžké. Ideální je pro nás takový, který trpí jenom Alzheimero­vou chorobou a jinak je zdravý. V takovém případě je vyšší pravděpodo­bnost, že odchylky sledovanýc­h hodnot od normálu souvisí právě s tímto onemocnění­m. Jenomže Alzheimero­va nemoc se projevuje obvykle až ve věku 60 a více let, a to už lidé většinou trpí i dalšími chorobami. Proto pak musíme velmi pečlivě porovnávat a zvažovat, která změna může souviset s Alzheimero­vou nemocí a která s chorobou úplně jinou.

LN K jakým výsledkům jste dospěli?

Zaznamenáv­ali jsme změny zmíněných parametrů. V našem výzkumu nám vyšly jako vhodné biomarkery hlavně hormon kortizol, aminokysel­ina homocystei­n a některé typy aktivity mitochondr­ií. Nejsme v tom jediní, výzkumy tohoto druhu probíhají po celém světě, různé výzkumné ústavy zkoumají různé biologické parametry v krvi. Své výsledky zveřejňuje­me v odborných periodicíc­h, kde jsou všem k dispozici. Doufáme, že v celkovém souhrnu přinesou poznatky, které nám umožní určit nejvýhodně­jší novou diagnostic­kou metodu.

Není snadné zdravému člověku oznámit, že za pár let onemocní nevyléčite­lnou chorobou, říká docentka Martina Zvěřová z Psychiatri­cké kliniky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

LN Chcete najít jeden biomarker, který oznámí – tento člověk má Alzheimero­vu nemoc?

Zá se, že to nebude jediný biomarker, ale nějaká propojená kombinace více biomarkerů s dostatečno­u vypovídací hodnotou. Podstatné bude, aby se daly zjistit z krve, kterou je možné snadno odebrat a analyzovat. Tím by se diagnostik­ování nemoci urychlilo, takže i léčba by se dala zahájit dříve. Současně také doufáme, že právě sledováním těchto biomarkerů už v průběhu nemoci dokážeme určit, jaký léčebný postup je přímo pro konkrétníh­o pacienta nejvhodněj­ší. Tedy který typ léku či kombinace léků použít, jak velké dávkování je přiměřené a podobně.

Výzkum je velmi komplikova­ný. Občas se pacient ze sledování vytratí – možná jej příbuzní umístili do zdravotnic­kého zařízení, možná zemřel, ale my se to nedozvíme.

Naším cílem je zjistit, zda je ještě zdravá osoba ohrožena Alzheimero­vou nemocí, která se projeví třeba až za dlouhé roky. To je ovšem eticky velmi složité téma, zda a jak jí to říci.

LN Předpoklád­áte, že jednou budete ještě mezi zdravými lidmi hledat budoucí pacienty?

Ano, naším cílem je také sestavit skupinu biomarkerů tak, aby se dala použít na jednoduchý screening, na zjišťování, zda je ještě zcela zdravá osoba ohrožena Alzheimero­vou nemocí, která se projeví třeba až za dlouhé roky. To je ovšem eticky velmi složité téma, zda a jak jí to říci. Důležité bude, aby souběžně se screeninge­m, který odhalí lidi vysoce ohrožené Alzheimero­vou nemocí, jsme jim byli schopni také nabídnout účinnou léčbu. To ale zatím nedokážeme, můžeme jenom postup choroby brzdit. Nicméně již nyní známe řadu rizikových faktorů pro vznik Alzheimero­vy nemoci. Některé nelze ovlivnit, to je například věk, pohlaví a genetika, ale některé ovlivnit rozhodně můžeme. Jedná se například o obezitu, vysoký tlak, cukrovku II. typu, zvýšenou hladinu cholestero­lu, kouření, nadměrnou konzumaci alkoholu, nedostatek pohybu a opakované úrazy hlavy. Takže je možné vysoce ohrožené osoby před nimi včas varovat.

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Pořád jsem to já. Za ztvárnění ženy, u níž se probouzí Alzheimero­va nemoc, získala v roce 2014 herečka Julienne Mooreová Oscara.
FOTO PROFIMEDIA Pořád jsem to já. Za ztvárnění ženy, u níž se probouzí Alzheimero­va nemoc, získala v roce 2014 herečka Julienne Mooreová Oscara.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia