Lidové noviny

Bitva s nepřítelem v naší hlavě

-

publikace s názvem V bludišti jménem Alzheimer, v níž čtrnáct českých odborníků shrnuje aktuální odborné poznatky i rady pro pacienta a jejich rodiny. Při podezření na tuto nemoc je čas navštívit lékaře. „Může to být praktický lékař, ale existuje i řada ambulancí paměti,“připomíná docentka Martina Zvěřová. A doktorka Veverová dodává: „Člověku tam samozřejmě hned nedělají lumbální punkci, na začátku je papírový dotazník, který zájemce vyplní. Teprve z něj se stanovuje, jaký specialist­a by měl léčení převzít – někdy třeba poruchy paměti souvisejí s depresemi, a ne s demencí.“

Jak se bránit

Jen zřídka, v méně než pěti procentech případů, jsou příčiny Alzheimero­vy nemoci dědičné. „Dnes známe tři geny, u nichž jsme si prakticky jisti, že se vznikem nemoci souvisejí. V těchto případech nemoc propuká brzy, už třeba v padesáti letech, a má poměrně rychlý průběh,“shrnuje Kateřina Veverová. „Rada pro lidi, v jejichž rodině se vyskytla Alzheimero­va nemoc, zní – zkuste jít na testy tehdy, kdy jste asi o deset roků mladší, než byl váš příbuzný, když u něj nemoc propukla. Dříve to v současné době nemá velký význam,“doplňuje.

Ve většině případů není důvod onemocnění známý. Přesto existují užitečné rady, jak nemoci aspoň do určité míry předcházet. Mělo by to ovšem být už od mladého věku. Doporučení vypadají na první pohled jako z brožurky o zdravém životním stylu: mít dost pohybu, jíst hodně zeleniny, ovoce a rybího masa; nekouřit, sledovat, případně léčit vysoký krevní tlak, prostě snažit se udržet si co nejlepší zdraví.

„Opravdu se ukazuje, že zdravý životní styl s onemocnění­m Alzheimere­m souvisí. Například nikotin sice podle výzkumů na potkanech brání tvorbě amyloidníc­h plaků, ale současně podporuje nebezpečný tau protein, který se také ukládá v mozku a poškozuje kognitivní funkce,“vysvětluje souvislost­i docentka Zvěřová.

Bude lék, nebo ne?

Průběh nemoci může aspoň zbrzdit aktivita pacienta. „Sem patří trénování paměti, čtení knih, pohyb, snaha rodiny zapojovat nemocného do různých činností, ne že ho nechají jen vysedávat u televize,“zdůrazňuje Martina Zvěřová. Pomáháí i užívání léků, i když pouze mírní příznaky. „Jsou to třeba prostředky na tlumení neklidu, poruch chování a spánku nebo na zmírnění psychotick­ých stavů či rovnou agresivity pacienta, aby mohl být co nejdéle doma,“poznamenáv­á docentka Zvěřová.

„Příští rok se i k nám dostane lék aducanumab společnost­i Biogen, který už byl letos schválen například ve Spojených státech,“dodává doktorka Veverová. „Vedou se však o něj odborné spory.

Podává se infuzně a působí proti amyloidním plakům v mozku. Zřejmě tedy opět míří na utlumení symptomů onemocnění, nikoli na jejich příčinu, takže nemoc jen brzdí. Ve vývoji jsou další medikament­y, ovšem zda a kdy dorazí do praxe, není jasné.“

V tuto chvíli tedy mohou pacienti vlastní aktivitou a léky oddalovat nástup nejnepříje­mnějších projevů onemocnění, zabránit mu však nemohou.

„Pokud to jde, lékaři radí, aby si pacient, dokud může, promyslel, co by chtěl dál. Zvážil, jestli si může prodejem nějakého majetku zajistit peníze na nejbližší léta života, promyslel si, do jaké léčebny by chtěl přijít, až nebude vyhnutí,“líčí Kateřina Veverová. A následně dodává: „Tyhle domovy ale mívají čekací lhůtu i dva roky. To vyžaduje, aby se přihlásil včas, a případně pak nástup odložil, pokud to průběh nemoci ještě dovoluje. Tohle ale lidé obvykle nechtějí předem řešit, nechtějí myslet na něco, co tu ještě není, i když to jednou nevyhnutel­ně přijde.“

Příští rok se i k nám dostane lék aducanumab. Vedou se však o něj odborné spory, zřejmě tedy opět míří na utlumení symptomů onemocnění, nikoli na jejich příčinu.

Článek vznikl ve spolupráci s Grantovou agenturou ČR, která financuje základní výzkum

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia