Lidové noviny

O bíťácích a covidistec­h

- LENKA KAPSOVÁ překladate­lka

Když jedu z práce vyčerpaná, nepustím si v autě stanici Vltava jako obvykle, ale naladím Rádio Beat – oldies music mi vždycky spolehlivě zlepší náladu a vyčistí hlavu. Pokaždé mě ale podráždí, když jsem spolu s ostatními posluchači moderátore­m žoviálně označovaná za bíťáka. Připadá mi to dětinské a vnímám v tom umělou snahu posilovat dojem komunity. Uživatel navigační aplikace Waze zase může na mapě sledovat, kde se kolem něj pohybují další wazeři. Nejspíš na tom nic není, ale přimělo mě to prozkoumat další slova označující rozmanité skupiny a platformy. Odkud se berou? A nesou jejich koncovky různý nádech?

Ukázalo se, že familiární označení posluchačů rozhlasový­ch stanic koncovkou –áci je poměrně rozšířené: doloženi jsou kissáci i impulzáci. Tento jev (podobně jako třeba tykání volajícím posluchačů­m) se považuje za jeden z typických rys tzv. infotainme­ntu, nepříliš seriózní žurnalisti­ky usilující o pobavení či vyvolání emocí. Stanice Vltava naštěstí svoje příznivce takto neoslovuje; kdyby to dělala, nejspíš by je nenazývala vltaváci, ale spíš vltavané...

Podezřelej­ší jsou naopak –isti; asi proto, že za každým –istou stojí nějaký ten –ismus.

Takže označení „covidista“odkazuje na pojmy „fašista“či „komunista“

Podívejme se koncovkám na zoubek. Různé –áky často vypouštějí do prostoru pracovníci médií, viz v pořadu Déčko tamtamáci a planeťáci, dětští diváci dvou různých pořadů, nebo až odporní tojáci a tojačky, označující čtenáře někdejšího dětského časopisu To já. Jiní –áci ale vznikají spontánně: jde o typicky českou koncovku s nespisovný­m nádechem: skejťáci, snowboarďá­ci, ajťáci, moje generace si dobře pamatuje na nesmiřitel­né subkultury somráků a veksláků. Fanoušci literárníc­h žánrů se na svých conech dělí na komiksáky či fantazáky, pracovníci ministerst­va zahraničí (lidově řečeného zamini) se prý označují za zamiňáky a zamiňačky. V politice jsou odéésáci a espéďáci, které z hlediska koncovky zajímavě doplňují topkaři.

A co takhle –eři? Terčem odsudků je aktuálně antivakcer, ale známe i blogery a youtubery a jde skutečně o koncovku z hlediska expresivit­y neutrální, protože je prostě převzatá z angličtiny. Podezřelej­ší jsou naopak –isti; asi proto, že za každým –istou stojí nějaký ten –ismus. Takže když jisté skupiny označují prosazovat­ele epidemiolo­gických opatření za covidisty (a ne třeba coviďáky), polovědomě nebo cíleně tím odkazují na fašisty, komunisty nebo třeba pacifisty, pokud jim leží v žaludku právě oni. Výjimkou jsou majitelé vozů Volvo, kteří se hrdě označují za volvisty ,a slávisti jsou taky poměrně neškodní.

A jak jsou na tom –áři? Uživatelé produktů Apple se nazývají jablíčkáři, což vlídně evokuje zahrádkáře nebo křížovkáře. Skončíme koncovkou –oš, která neformálno­stí překoná i zmíněného –áka, viz androš pro příslušník­a undergroun­du. Někdejší píáristka předního symfonické­ho orchestru to ovšem s žovialitou poněkud přepískla, když se pro jeho hráče na sítích pokusila zavést označení filhoši. Ač se „hoši“v tom slově nejspíš objevili nezáměrně, filharmoni­čky by se právem mohly urazit hned dvakrát!

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia