Lidové noviny

Injekce, lístek do nebe

Osobní výběr ze světového tisku

- MARTIN HAMPEJS redaktor LN

První svíčka na adventním věnci již má ohořelý knot, druhá se už třese. Pouliční osvětlení svítí vícero barvami, než bývá během roku zvykem a už i na Staroměsts­kém náměstí stojí vánoční stromek. Inu Vánoce jsou prakticky za rohem.

Vánoční strom už stojí i na Trafalgars­kém náměstí v Londýně. Akorát místní nejsou příliš spokojeni, čtyřiadvac­etimetrový smrk prý neodpovídá jejich běžným standardům. Není prý dostatečně symetrický, chybí mu na některých stranách větve a působí odrbaným dojmem. Jeho stav ostatně potvrzují i agenturní fotografie. Podle komentářů na Twitteru je „ošoupaný“, dokonce „napůl mrtvý“a někteří uživatelé si dělají i legraci, že možná onemocněl covidem. A žádají výměnu.

Celá záležitost však nabývá mezinárodn­ího rozměru. Strom na londýnské náměstí totiž každoročně dodávají Norové, jako dar Británii za pomoc při druhé světové válce. Každý rok je v lesích nedaleko Osla pokácen strom a následně převezen přes moře a dopraven do Londýna.

Ani letos tomu nebylo jinak a starosta městské části Westminste­r Andrew Smith a starostka Osla Marianne Borgenová byli u slavnostní­ho vztyčení osmdesát let starého stromu v doprovodu řady dětí školou povinných.

„No ale koukněte na něj – a koukněte na ten, který byl loni,“postěžoval si pro agenturu Reuters sedmdesáti­letý James Carberry, zatímco se díval na strom. Další člověk prý jen dodal: „No jo, já vím.“Podle Reuters nebylo možné ověřit, zda strom již „otrhaně“vypadal před pokácením, nebo byl poničen až při dopravě.

Podle starosty Smitha by si ale lidé měli počkat, až bude stromek nazdobený. „Až bude stromek hotový, tak jako vždycky vytvoří opět krásné vánoční prostředí a krásné místo,“uvedl starosta a starostka Osla dodala: „Jsem vlastně ráda, že se lidé o stromek zajímají. Je to znak toho, že Londýňané dbají o dary, které jim dáme. Myslím, že je hezké, že tradice začala jako jednoduché díky a nyní se z něj vytvořil symbol přátelství, solidarity a míru.“

A ostatně i mezi Londýňany se objevily názory, že stromek vypadá hezky. „Důležitá je myšlenka, a to se přeci jen počítá,“poznamenal­a třicetilet­á Jasmine Smithová. No a nejsou o tom Vánoce?

***

Můžeme si říct na rovinu, že svět trápí v tuto chvíli prakticky všude stejné problémy. Situace kolem covidu je vážná nehledě na zemi. Komplikuje ji i nová varianta omikron. Stejně tak je všude na vzestupu inflace. Rostou i ceny paliv a minulý týden museli v USA na nařízení prezidenta Joea Bidena povolit i kohoutky strategick­ých ropných rezerv.

Jednu zemi však pálí i problém s nedostatke­m, který ostatní státy neznají – v Kanadě museli sáhnout na strategick­é rezervy javorového sirupu. Skupina quebeckých producentů javorového sirupu tento týden podle rozhlasové stanice NPR vydala oznámení, že bude muset uvolnit asi 22 tisíc tun tamního „tekutého zlata“, tedy více než polovinu strategick­ých zásob.

Kanadská provincie Quebec totiž produkuje téměř 70 procent veškerého javorového sirupu na světě a letos téměř nebyla s to pokrýt světovou poptávku. Ta podle agentury Bloomberg vyskočila o 21 procent.

Javorový sirup se nadále sklízí zaražením kohoutku do kmene stromu a v plastových trubkách odvádí do sběrné nádrže. Jde však o velmi sezónní záležitost, a protože letošní jaro výrobcům příliš nepřálo, byla situace na trzích o to horší. „Ale právě proto vytváříme zásoby, aby nikomu sirup nikdy nechyběl,“uvedla pro NPR komunikačn­í ředitelka Quebeckých producentů javorového sirupu Helene Normandino­vá. Škoda, že na všechny krize nelze být tak dobře připravený, jako na tu sirupovou.

Němci zašli mnohem dál. Tamní asociace pro eutanazii Verein Sterbehilf­e bude nabízet služby ukončující život jen těm, kteří byli očkováni, nebo prodělali nemoc.

***

Poslední zpráva pochází z Německa a týká se jak jinak než podivností kolem covidu. To, že neočkovaní nemohou do restauračn­ích zařízení, na to už jsme si nějak ve zprávách zvykli. Podle magazínu The Spectator však Němci zašli mnohem dál. Tamní asociace pro eutanazii Verein Sterbehilf­e totiž vydala novou direktivu, podle níž bude možné nabízet služby ukončující život jen těm, kteří byli očkováni, nebo prodělali nemoc. Nechtějí ohrozit své pracovníky. Takže v Německu nepůjde bez vakcíny ani ukončit svůj život.

Nu a protože je tento Rozcestník pro mě v letošním roce posledním, chtěl bych vám popřát hezké svátky. Pokud můžete, buďte s rodinou. Protože jak říká moje mamka: „Můžeme tě štvát, ale nakonec víš, že rodinu, tu máš jenom jednu.“Tak se mějte hezky.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia