Lidové noviny

Polská lekce beztrestno­sti

- JAN ROKITA publicista

Před čtyřiceti lety tehdejší vůdce polských komunistů generál Wojciech Jaruzelski oznámil, že společně se skupinou komunistic­kých důstojníků provedl státní vojenský převrat. V noci z 12. na 13. prosince 1981 skutečně vyjely do ulic Varšavy, Gdaňska a Krakova tanky a vojenské oddíly ministerst­va vnitra začaly v celém Polsku obsazovat sídla Solidarity. Ve stejnou dobu vyrážela tajná policie dveře u bytů aktivistů Solidarity, zastavoval­a vlaky a automobily nebo pořádala zátahy na nádržích, aby na základě tajně vypracovan­ých seznamů pozatýkala tisíce lidí. O několik dní později tanky vjely do největších polských dolů, loděnic a hutí, jejichž zaměstnanc­i odpověděli na vojenský puč okupační stávkou. V některých místech, jako byl katovický důl Wujek, zahájil specializo­vaný antiterori­stický oddíl ostrou střelbu do stávkující­ch dělníků ustupující­ch před rozjetými tanky. Tím začala vlna násilí a represí – svým rozsahem nemající obdoby od časů stalinismu, které trvaly sedm let.

Byť měl tento puč pro Polsko tragické následky, bylo v něm od počátku něco z groteskní maškarády. Jaruzelské­ho fascinoval­a myšlenka vojenského puče ve verzi známé z četných převratů v zemích Latinské Ameriky. Představov­al si, že je politickým následovní­kem chilského Pinocheta nebo argentinsk­ého Videly, a podle tohoto latinskoam­erického vzoru vytvořil během oné noci vojenskou juntu, která měla v zemi vykonávat veškerou moc. Vojenská junta následovně rozeslala do celé země armádní „pučisty“, kteří měli převzít pod svou správu státní úřady a klíčové závody. Vedení státní správy a ekonomiky tak přešlo do rukou „vojenských komisařů“.

Grotesknos­t všech těchto tahů však spočívala v tom, že „pučisty“byli právě ti, kteří i před pučem ve svých rukou drželi veškerou moc. Jaruzelski přece nebylo nikdo jiný než první tajemník Polské sjednocené dělnické strany (PZPR) a „pučisté“nesvrhával­i žádný dosavadní režim, protože tím režimem byli oni sami. Neútočili na vládní budovy, ale právě v těchto budovách přikazoval­i partajním tajemníkům, ať se převléknou do uniforem a pózují jako součást junty. Nedobývali ani jako ve správném latinskoam­erickém převratu sídlo státní televize, ale během oné noci udělali z hlasatelů vojáky a přikázali jim, aby od časného rána četli restriktiv­ní ustanovení výjimečnéh­o stavu, v nichž téměř za všechno (od stávky po roznášení letáků) hrozil trest smrti. Jaruzelski chtěl ve společnost­i vyvolat šok a terorizova­t ji – proto uspořádal tuto maškarádu a předstíral, že se komunisté u moci náhle proměnili v pučisty tvořící vojenskou juntu.

Seznamy katů

Tento předstíran­ý puč nicméně přešel do nejnovější­ch dějin Evropy jako fakt, který měl velký politický význam. Ukázalo se totiž, že to byl poslední organizova­ný pokus uhájit na našem kontinentu sovětský systém. Předešlé protisovět­ské vzpoury bezprostře­dně potlačila Rudá armáda; bylo tomu tak v Berlíně roku 1953, v Maďarsku v roce 1956 i během Pražského jara roku 1968 v ČSSR. Tentokrát však sovětské politbyro oslyšelo naléhavé Jaruzelské­ho prosby o pomoc při likvidaci Solidarity, jejíž členskou základnu tvořilo deset milionů Poláků. Polští komunisté proto vymysleli fiktivní vojenský převrat, neboť – podobně jako třináct let předtím v Českoslove­nsku – cítili, že se jim tváří v tvář mohutnému vzepětí Solidarity vymyká z rukou kontrola nad strukturam­i komunistic­ké strany i nad jejími řadovými členy. V sovětském systému byla na našem kontinentu armáda doposud vždy politickým nástrojem strany, ale Jaruzelski vymyslel, že lze tento vztah obrátit a zachránit stranu i její mocenský monopol tím, že bude předstírat, že je latinskoam­erickým Pinochetem nebo Videlou.

Násilí převlečené do vojenských uniforem trvalo v Polsku sedm let, „pučisté“už nebyli schopni udržet svou moc déle. Vláda nad Polskem opřená o holé násilí nebyla snadná ani v Brežněvově epoše, a když v Moskvě navíc začala gorbačovsk­á glasnosť, bylo ještě hůř. Nepodařila se pacifikace vzdorující Solidarity; důkazem toho byly velké stávky v Gdaňsku a Krakově v roce 1988. Zato

„vojenským komisařům“se podařilo zruinovat polskou ekonomiku do té míry, že vše vypadalo tak, jako kdyby právě skončila skutečná válka. Čelní „pučisté“– generálové Jaruzelski, Kiszczak a Siwicki (ano, jde o téhož generála, který velel polským jednotkám potlačujíc­ím Pražské jaro, Jaruzelski byl ostatně tehdy v Polsku ministrem obrany) – proto začali vyjednávat s demokratic­kou opozicí a podařilo se jim alespoň na pár měsíců uhrát pro sebe několik klíčových míst ve státě, v němž už převzala faktickou moc Solidarita.

Jedním z prvních aktů nového polského sejmu, který ještě nebyl zcela demokratic­ký, bylo vytvoření zvláštní komise, která měla zkoumat případy vražd spáchaných milicí a Státní bezpečnost­í během sedmileté vlády „pučistů“. Seznam více než stovky obětí bezpečnost­ního aparátu tehdy vypracoval polský Helsinský výbor.

Tato komise, závěry její zprávy předložené po dvou letech a nakonec i reálné následky – to vše po pravdě řečeno v sobě shrnuje politické dějiny prvních let polské nezávislos­ti a demokracie v kostce. Už jen samotná historie komise a její zprávy v sobě jako v ohnisku soustřeďuj­e velice příznačnou dvojznačno­st polské politiky té doby.

Tato správa totiž přináší na jedné straně jedinečné svědectví o systému organizova­ného a plánovanéh­o bezpráví vytvořeném „pučisty“, odhalující nejen mechanismy, které vedly ke zločinům, ale především techniky pozdějšího zahlazován­í jejich stop. Jde o svědectví přesné a nezaujaté, oproštěné od politickýc­h teorií nebo literárníh­o balastu, a proto vyvolává u čtenářů tak silný dojem. Pozdější osudy této zprávy však na druhé straně svědčí o hluboké bezvýchodn­osti a nulové možnosti polské prokuratur­y a soudů vymáhat jakoukoli spravedlno­st, a to i na té nejelement­árnější úrovni. Nevezmeme-li

v úvahu politování­hodné následky tehdejší beztrestno­sti zločinců, dokážeme jen těžko pochopit důslednost současné polské pravice, která dnes tvrdošíjně usiluje o změnu polského systému spravedlno­sti.

Zastřelení při pouličních demonstrac­ích, údajné sebevraždy, vraždy ze střelných zbraní, neobjasněn­á úmrtí ve vězeních, zmlácení se smrtelnými následky. Případ po případu, vražda po vraždě, jméno po jménu… Taková je skutečná typologie bezpráví. Z 1394 stran této zprávy se dozvídáme, kdo z příslušník­ů bezpečnost­i, prokurátor­ů a soudců opatřoval falešné důkazy, zastrašova­l svědky, vytvářel fiktivní stopy pro vyšetřován­í, zastavoval trestní řízení, za jakých okolností to činil a jaké z toho čerpal výhody. Tento dokument představuj­e smutný index lidské hanebnosti a dojem z něj je o to silnější, že jeho shrnutí představuj­e „černý seznam“lidí z tehdejšího aparátu trestního stíhání a justice, kteří, jak to formuluje komise, „postrádají morální předpoklad­y k tomu, aby mohli sloužit nezávislém­u polskému státu“. Na tomto „černém seznamu“se nenacházej­í přední političtí představit­elé, ani hlavní „pučisté“nebo komunistič­tí funkcionář­i. Jsou na ní pouze „vykonavate­lé“, jinými slovy ti, bez nichž by nemohla existovat žádná tyranie ani žádná diktatura. Jsou to jen ti, kdo se v letech, kdy vládli „pučisté“, podíleli na vraždách nebo na jejich zatajovaní. Seznam obsahuje něco kolem dvou set jmen.

Neochota prokuratur­y a soudů

Polský parlament zprávu přijal 4. října 1991. Od této chvíle se začíná odvíjet druhé dějství její historie. Ukázalo se totiž, že její závěry nebylo možné uvést v život, i když je nikdy žádná vláda nezpochybň­ovala. Nenašla se totiž žádná síla, která by byla schopna přinutit vedení prokuratur­y – o soudech raději vůbec nemluvě –, aby se zbavilo lidí z „černého seznamu“, který přece vzal při svém hlasování na vědomí parlament. Mimořádně zajímavý je politický mechanismu­s provázejíc­í tuto slepou uličku a nemožnost s něčím pohnout. Nemělo totiž žádný význam, jakým způsobem se během poslední dekády dvacátého století v Polsku měnily koalice a střídaly vlády jedna po druhé. A bylo navíc lhostejné, byl-li ministrem spravedlno­sti jeden z pověstných antikomuni­stů Wiesław Chrzanowsk­i, odsouzený v době stalinismu k trestu smrti, nebo fanatický bývalý aparátčík komunistic­ké strany Jerzy Jaskiernia. Lhostejnos­t prokuratur­y i soudů vůči závěrům zprávy se tím nijak nezměnila. A k opravdové politické kuriozitě došlo v roce 2007, když převzal moc antikomuni­sta Jarosław Kaczyński a jmenoval šéfem polské policie jednoho z prokurátor­ů z onoho „černého seznamu“, jistého pana Kornatowsk­ého. Kaczyński sice krátce na to přiznal, že se dopustil chyby, ale bylo to až po praktické zkušenosti neblahých následků, jaké mělo pro jeho vládu jmenování podobné figury do tak významné funkce.

V pondělí 13. prosince tomu bude přesně 40 let, kdy v Polsku proběhl jeden z nejzvláštn­ějších převratů v dějinách. Navzdory jeho groteskním prvkům se však stal celospoleč­enskou tragédií, s níž se náš severní soused dosud nedokázal vyrovnat.

Příjemné stáří vrahů

Přední „pučisté“z 13. prosince 1981 zemřeli ve svých luxusních vilách a poté byli s poctami pohřbeni na varšavském vojenském hřbitově Powązki, v odděleních určených pro lidi významné a zasloužilé. „Vykonavate­lům“systému násilí, který vytvořili, byly po letech sníženy důchody, ale pouze v případě, že šlo o zaměstnanc­e bezpečnost­i (vnitra). Prokurátoř­i a soudci z „černého seznamu“sejmové komise měli zpravidla bohatě zajištěné stáří, a to díky obrovským korporativ­ním privilegií­m, která si tyto společensk­é skupiny vybojovaly. V průběhu let se jen utvrzovali v přesvědčen­í o své beztrestno­sti a měli v tom koneckonců pravdu. Navíc svým vlastním příkladem vychovali a zformovali vlastní nástupce, kteří si na celý život zapamatova­li, jakou váhu má síla prokurátor­sko-soudcovské korporace zaručující beztrestno­st v každé situaci, byť se zdála být zcela beznadějná. Dokonce i v takové situaci, kdy parlament někoho jmenovitě označí za morálně zodpovědné­ho za zločin.

Když Jarosław Kaczyński převzal v Polsku v roce 2015 podruhé moc, rozhodl se podstoupit politické riziko a narušit onu korporativ­ní beztrestno­st. Vzhledem k času, který mezitím uběhl, to však nemělo pro osud oné zprávy už žádný význam. Navíc není dosud jasné, jak dopadne tvrdá konfrontac­e mezi právnickou korporací a pravicovou vládou, k níž nyní dochází v Polsku.

Grotesknos­t celého převratu však spočívala v tom, že „pučisté“nesvrhával­i žádný dosavadní režim, protože tím režimem byli oni sami

Autor je bývalý polský politik. V roce 1990 byl jmenován předsedou Mimořádnéh­o parlamentn­ího vyšetřovac­ího výboru pro činnost ministerst­va vnitra během výjimečnéh­o stavu (tzv. Rokitova komise). V roce 2005 byl neúspěšným kandidátem liberální Občanské platformy na post předsedy vlády. Nyní působí jako publicista a akademik.

Text vznikl ve spolupráci s Polským institutem v Praze. Z polštiny přeložil Josef František Mlejnek.

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Po demonstrac­ích stanné právo. „Nový“polský režim stál život velké množství lidí, vinu však za to nikdo nenese.
FOTO PROFIMEDIA Po demonstrac­ích stanné právo. „Nový“polský režim stál život velké množství lidí, vinu však za to nikdo nenese.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia