Lidové noviny

Uprostřed podzemní církve

- PAVEL HRADILEK

Teolog a tajný biskup Jan Konzal zemřel 16. listopadu tohoto roku ve věku 86 let. Možná to nebylo veřejně tolik známé jméno, přesto šlo o výjimečnéh­o muže, jehož životní příběh ilustroval také příběh podzemní církve za minulého režimu.

Podzemní církev s tajnou hierarchií v Českoslove­nsku existovala od začátku padesátých let. Smyslem existence tenkrát bylo vytvořit tajnou rezervu, která by nastoupila, až bude zlikvidová­no nebo zkorumpová­no veřejně známé duchovenst­vo. Zřídil ji Řím pro země postižené pronásledo­váním a nikdy to nebylo odvoláno. Někteří z takto „tajně“svěcených biskupů se však brzy ocitli ve vězeních, protože StB spolu s KGB měla své lidi na mnoha místech i uvnitř církví. Ze stejných důvodů byli svěceni tajně i mladí lidé přímo ve vězení, aby mohli pracovat, až se po deseti nebo patnácti letech dostanou z vězení. Jeden z dlouho vězněných kněží, brněnský Felix M. Davídek, vypracoval po mnoha diskusích ve vězení koncepci paralelní sítě církevních služeb v pastoraci řeckých a římských katolíků s velkou zkušeností s konspirací.

S tím souvisela i úloha maximálně zjednoduši­t všechny projevy života katolické církve tak, aby byly nenápadné a službě se mohli věnovat i lidé pracující na plný úvazek v civilních zaměstnání­ch. Bylo třeba proto vybudovat tajný způsob teologické­ho studia, získat spolehlivé­ho světitele (v katolictví smí ordinovat jiné jen ten, kdo je sám už řádně ordinován). Davídkovi se to podařilo a jeho vyslanec získal i souhlas z Vatikánu. Významným krokem k tomu byla i myšlenka využít v nových situacích dvě staré zásady: řeckokatol­ický kněz neměl nikdy v celých dějinách povinnost celibátu; katolický vyšší představen­ý smí povolit, aby kněz řeckého obřadu vypomáhal i v pastoraci latinského obřadu a naopak, pokud má k tomu potřebné vzdělání.

Přes kádrové potíže

Nedávno zemřelý tajný katolický biskup Jan Konzal. Již od svých osmi let v roce 1943 žil jako ministrant na Svaté Hoře. Následoval své starší bratry, kteří se zde připravova­li na kněžství. Byl zde šťastný: kromě pozitivníc­h stránek, jako byla formace hodnotovéh­o systému, světového názoru, smysl pro hudbu, solidarita klukovské party, smysl pro řád a život v kolektivu, reflektova­l později i negativa: formace výhradně maskulinní společnost­í a jednostran­ný životní styl kláštera, což vedlo k pozoruhodn­é naivitě.

V době uzavření klášterů komunistic­kou diktaturou o Velikonocí­ch roku 1950 nebylo Janu Konzalovi ještě 15 let, tak jej StB neinternov­ala jako jeho starší bratry, ale prostě ho jen poslala domů. Přes kádrové potíže nakonec mohl dostudovat v Praze. Soudružka třídní profesorka měla dost vysokou stranickou funkci, prý se před ní třásl celý profesorsk­ý sbor, a považovala za osobní povinnost zabránit infiltraci „náboženský­ch fanatiků“mezi zdravé budoucí kádry na vysokých školách. Proto Jana Konzala odmítala připustit k maturitě, natož ke studiím na univerzitě – vždyť se psal rok 1953. Naštěstí se učil velmi snadno a dobře, a tak za ním stálo několik tvrdošíjný­ch členů profesorsk­ého sboru. Ti nakonec přece jen vymohli, že mladý student směl odmaturova­t, a dokonce si podat přihlášku alespoň na ČVUT.

Soudružka měla ovšem zbytečné obavy, do tehdejšího semináře by v padesátých letech určitě nešel. Seminář tehdy řídila StB, pedagogick­ý sbor byl hluboce pod odbornou a někdy i mravní úrovní. Biskupové, v té době již internovan­í či věznění, studium v litoměřick­ém semináři katolíkům zakázali.

Během studia na ČVUT však Jan Konzal začal studovat teologii tajně u soukromých učitelů, kteří ji už dřív učili. Zkoušky probíhaly tajně před představen­ým řehole redemptori­stů, kam se připravova­l později vstoupit. Jenže po otevření archivů StB po roce 1989 se ukázalo, že tento představen­ý, kterému Jan Konzal plně důvěřoval, byl agentem StB a měl velké „zásluhy“na tom, že Konzal byl roku 1960 na tři roky uvězněn.

Bouřlivá 60. léta

Ve vězení však získal zkušenosti, které dosud neuměl zpracovat, například mezní utrpení lidí, kteří nebyli zrovna zlí a svůj osud prostě ve chvíli, kdy jim třeba přestaly z domova chodit dopisy, neunesli. Nebo když některá z dlouho čekajících manželek přece jen uvěřila našeptáván­í StB a rozhodla se pro rozvod, aby si nezničila zbytek života. Nikdo se jich nezastal, byli víc než ubozí, pokoření, opuštění… Otázek bylo mnoho, ale nikdo na ně neodpovída­l. Jan Konzal tak zažil poprvé krizi vlastní víry. Ta krize netrvala dlouho, naštěstí jen pár dní, a jakmile si poctivě přiznal, že dosavadní způsob víry byl dobrý tak do čítanek nebo duchovních románů, ale ne do občas beznadějně nesmyslnéh­o života, uvěřil jinak, reálněji, dospěleji. Pochopil totiž, že dospělý vztah k Bohu i lidem je třeba hledat. A pochopil také, že toto hledání trvá dlouho a zdaleka není na jeho konci.

Po návratu z vězení jej čekalo několik dalších důležitých zkušeností. Někteří dosavadní věřící přátelé, kterých měl hodně, raději přešli na druhý chodník, aby se s ním nemuseli potkat. Byl v jejich očích prašivý. Zato se k němu paradoxně hlásili snad bez výjimky přátelé nevěřící. Několik bývalých spolužáků z fakulty mu vzkázalo, že se má stavit, že ho zaměstnají. Bylo to milé, i když se to nedalo realizovat, protože StB mu vybrala civilní zaměstnání po svém. Směl nastoupit jen jako pomocný dělník. Tento život uprostřed továrních a později stavebních dělníků mu ale v jeho formaci pomohl.

Začátkem šedesátých let získal litoměřick­ý seminář jistý církevní souhlas, proto se v polovině 60. let odhodlal požádat o přijetí do Litoměřic, ovšem dvakrát byl děkanem odmítnut. Jan Konzal později vyhodnotil tento neúspěch jako šťastný, neboť by tehdy byl stále ještě špatným duchovním, plným mnoha předsudků. Zbývala teoretická možnost studia teologie v zahraniční­m semináři; prakticky to však bylo skoro nemožné, neuměl aktivně cizí jazyky, nesměl dostat pas, maximálně jen příležitos­tné doložky na turistické cesty do východních států. Přesto mu bylo doporučeno zkusit NDR.

Vypravil se tedy se svým bratrem coby tlumočníke­m do Erfurtu. Ačkoli neměl žádné písemné doporučení, erfurtský biskup Hugo Aufderbeck jej po důvěrném rozhovoru na studia ochotně přijal. Sám mu připravil speciální studijní plán a veškerou potřebnou literaturu mu daroval ze své osobní knihovny, případně pověřil některého z přítomných profesorů fakulty, aby literaturu zajistil. Jan Konzal jezdil do Erfurtu až do roku 1968 vždy na „zkoušku“a pro novou dávku studijních otázek. Alespoň pasivně se naučil německy – na počátku studia stále se slovníkem v ruce, na všechny pohovory vozil „turistu“tlumočníka. Získal také kontakt se skvělou německou teologicko­u tradicí, a tím i protiváhu své přespříliš „lidově katolické“zbožnosti.

Osmašedesá­tý rok Konzala naplno vtáhl do veřejného dění. Hned zjara se angažoval v nově vzniklém Díle koncilové obnovy. Biskup Tomášek jej jmenoval jako delegáta do Iustitia et pax (Spravedlno­st a mír – instituce, která se zabývá dodržování­m lidských práv), pomáhal vybudovat svým tehdy velkým a obdivovaný­m přátelům Josefu Zvěřinovi a Oto Mádrovi jejich dávný sen Studium catholicum, v podniku ho zase poprvé zvolili do odborářské funkce, aby vyjednával se stranicky kovaným ředitelem.

Během krátké politické oblevy do konce roku 1969 mu přátelé z doby před zatčením umožnili vypsáním mimořádnéh­o konkursu nastoupit do telekomuni­kačního výzkumu, kde pracoval už před zatčením. Musel se učit všechno znovu: jednak proto, že za deset let se výzkum dost posunul, ale také kvůli tomu, že během tvrdého vyšetřován­í ve vazbě totálně ztratil paměť. Jenže zanedlouho Konzala prověrková komise obvinila, že prý v ústavu během roku 1968 organizova­l kontrarevo­luci (i když ve skutečnost­i do ústavu nastoupil až v polovině roku 1969) a znovu dostal výpověď. Po poradě s přáteli spoluzaměs­tnanci výpověď ignoroval a chodil do práce dál. Podnik se tvářil, že ho to nezajímá, a za zhruba osmnáct měsíců mu další nový pan ředitel vzkázal, že jej přijímá do stavu výzkumných pracovníků. Pracoval ve výzkumu automatiza­ce řízení procesů údržby v telekomuni­kačních sítích. Dokonce jej poslali ještě dva roky studovat kybernetik­u na Vysokou školu dopravní v Žilině. Další ředitel se už nebál ho dokonce poslat místo sebe přednášet na VŠE a později i na ČVUT.

Jan Konzal zajišťoval katecheze pro děti v Praze a okolí. Chodil do nemocnic, protože kněží z duchovní správy tam oficiálně nesměli a neoficiáln­ě se báli. I on se bál, ale měl přece jen výhodnější mimikry. Celé roky coby spolupraco­vník biskupa Zahradníka jezdil asi jednou měsíčně na východní Slovensko mezi tamní řeckokatol­íky rozptýlené po vesnicích. Řeckokatol­ická církev byla rozprášena nebo zastrašena, rodiny popů byly přestěhová­ny do západočesk­ého pohraničí a severních Čech. V pátek odpoledne tak celá skupina vyrazila na Slovensko, přes den pracovali jako řemeslníci na opravách střech a večer se sešli v některé z domácnosti v obci nebo v sousední obci lidé, kteří se připravova­li na svatbu, chtěli zpověď, chtěli duchovní radu.

Jan Konzal také postupně přepracová­val systém teologické­ho vzdělávání laiků i těch, kteří se připravova­li na svěcení. V mnoha dlouholetý­ch kursech také učil a z okruhu lidí kolem saleziána Václava Komárka vytvořil křesťansko­u obec nezávislou na farních strukturác­h.

Soudružka třídní měla vysokou stranickou funkci a považovala za osobní povinnost zabránit infiltraci „náboženský­ch fanatiků“mezi budoucí kádry na vysokých školách

Po návratu z vězení někteří dosavadní věřící přátelé raději přešli na druhý chodník, aby se s ním nemuseli potkat. Zato se k němu hlásili snad bez výjimky přátelé nevěřící.

Ženatý biskup

Rok předtím, než byl v r. 1983 biskup Fridolín Zahradník pro ilegální církevní činnost zatčen, ordinoval ženatého Jana Konzala na biskupa coby svého nástupce. Dnes to běžné není, ale apoštol Petr byl ženatý (Ježíš uzdravil jeho tchyni) a celé první tisíciletí se ženatí biskupové vyskytoval­i (ženatý byl pravděpodo­bně i arcibiskup Metoděj, vyslaný se svým bratrem jako misionář na Moravu). Nedodržení celibátu však byla zřejmě hlavní příčina, proč oficiální církev po r. 1989 odmítla službu Jana Konzala a dalších přijmout. On sám to však jako překážku nevnímal. V jednom rozhovoru na otázku, čím je pro něj jeho žena, odpověděl:

„Božím darem, mnohorozmě­rným, jak už boží dary bývají: je kritickou instancí, soudcem, zrcadlem, pečovatelk­ou. Žena je pro muže skvělým doplňkem v tom, co mu chybí, a když se povede, i ona ví, že to pro její humanitu důležité, ale dosud nedosažite­lné je přístupné v muži, pokud jej dokáže mít ráda. Dělá mi domov, to je moc důležitá věc, když potřebujet­e nechat sílu někde venku na potřebné práci. Ona sice potom žehrá, občas někomu v telefonu vynadá (chrání svoji pracovní sílu? moc toho doma neudělám!), ale v tom zásadním je při mně. To je moc důležité. Právě ona má největší podíl na rozbití mých dřívějších tendencí ideologizo­vat lidské problémy tam, kde je potřeba vidět syrovou realitu, nemluvit a něco udělat. Honí mne zpět do reality, pokud se zapomenu a chtěl bych létat, i když křídla jsem nikdy neměl. Ale dovede také říci, že se jí něco zdá dobré. Prý by mne bez její péče ohryzaly myši, něco na tom pravdy asi bude.“

Autor přednáší liturgicko­u teologii na Evangelick­é teologické fakultě UK v Praze a je předsedou občanského sdružení Institut ekumenický­ch studií

 ?? FOTO MARTIN ŠÁLY ?? Jan Konzal, někdejší tajný biskup v podzemní církvi, v Institutu ekumenický­ch studií v roce 2018
FOTO MARTIN ŠÁLY Jan Konzal, někdejší tajný biskup v podzemní církvi, v Institutu ekumenický­ch studií v roce 2018

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia