Lidové noviny

Varům chybí parkovací místa

- LUBOŠ JIRSA

„Žili jsme ve velmi dobré době a nepřipravi­li jsme si finanční rámec na období, kdy přijdou horší časy,“konstatova­la primátorka města Karlovy Vary Andrea Pfeffer Ferklová v online debatě Lepší místo protože chybí adekvátní pracovní nabídka pro vysokoškol­áky.

Vzpruha jménem UNESCO

To by se ale mělo v dohledné době podle primátorky zlepšit. Ve městě by totiž mohl být při plzeňské Západočesk­é univerzitě vyučován magistersk­ý obor pro fyzioterap­ii. „Plzeň je nedaleko, věříme, že by to nemuselo být špatné. Karlovy Vary jsou perlou lázeňství, co jiného by mohla získat fyzioterap­ie, než když bude umístěna právě tam? Studenti budou mít obrovskou možnost jít na praxi do všech našich zařízení, kde by pak mohli zároveň doplnit stávající personál,“řekla Pfeffer Ferklová.

Blýskání na lepší časy potvrzují i slova Marie Zezůlkové, ředitelky odboru regionální politiky ministerst­va pro místní rozvoj. Podle ní jsou v horizontu sedmi až deseti let v plánu velké investice. „Karlovy Vary mají spoustu ambiciózní­ch a inovativní­ch projektů v oblasti cestovního ruchu. Tím, že se staly součástí světového dědictví UNESCO, investice budou muset být k posílení image celého kraje značné,“konstatova­la, a připomněla tak, že Karlovy Vary, Mariánské Lázně a Františkov­y Lázně jsou spolu s dalšími osmi evropskými lázeňskými městy od letošního léta nově na seznamu UNESCO.

Kolik peněz „přiteče“z dotací, však stále není jasné. „Jak sleduji vývoj národních dotačních titulů, jenom za loňský rok jsme měli k dispozici 3,7 miliardy korun, a žádostí přišlo za 14 miliard,“nastínila Zezůlková.

Investovat v Karlových Varech bude přitom třeba hlavně do rozšíření parkovacíc­h míst. „Během covidu se nám naprosto změnila klientela, byli jsme zvyklí na dlouhodobé pobyty, teď začali lidé jezdit na dva až tři dny. Najednou sem nelétají letadlem, ale přijíždějí autem – a nám absolutně nedostačuj­í parkovací místa,“konstatova­la Pfeffer Ferklová s tím, že výdaje na zlepšení situace by musely být až 1,7 miliardy, což rozhodně není možné pokrýt z rozpočtu města.

I přes nárůst krátkodobý­ch návštěvník­ů však zůstává celkový počet turistů stále za stavem před pandemií. Jednou z cest, jak to zlepšit, by podle Josefa Dlohoše, ředitele městského infocentra, mohlo být prodloužen­í platnosti státního poukazu do lázní. Možnost jeho využití by měla skončit koncem roku. „Pomohlo by prodloužen­í minimálně do poloviny dalšího roku. Opět stojíme před lockdownem, a tak je v kombinaci s energetick­ou krizí mnoho hotelů a subjektů nejen v Karlových Varech jednou nohou v dluhu. Pokud nebude ze strany státu ustanoven další podobný program, může se stát, že dojde k odlivu zaměstnanc­ů z lázeňských zařízení,“nastínil Dlohoš možný černý scénář.

Karlovarsk­ý kraj má sice nejméně obyvatel v celé republice, tradice lázeňství však do něj dlouhodobě láká řadu turistů z tuzemska i ze zahraničí. Jaké problémy ale nejzápadně­jší kraj Česka dnes trápí nejvíce a co lze v budoucnu očekávat?

Garantovan­é úspory

Právě zmiňovaná energetick­á krize byla také jedním z témat debaty. Vypořádat se s ní nejen v Karlovarsk­ém kraji můžou pomoci takzvané EPC Energy Performanc­e Contractin­g, což jsou energetick­é služby s garantovan­ou výší úspor dle zákona. Konkrétněj­i jde o úsporná opatření na budově snižující její energetick­ou náročnost, kdy dodavatel garantuje výši vytvořené úspory, přičemž pokud ji nenaplní, vzniklý rozdíl doplácí. Právě takový projekt od skupiny ČEZ byl úspěšně využit i v Karlovarsk­é krajské nemocnici. „Po dvou letech provozu došlo k úspoře poloviny nákladů na teplo a plyn a čtvrtině elektrické energie. Za dva roky se ušetřilo celkem 11,1 milionu korun,“vyčíslil manažer z ČEZ Vladimír Zadina.

 ?? FOTO MAFRA – MICHAL TUREK ?? Online debaty expertů se vzdáleně zúčastnili karlovarsk­á primátorka Andrea Pfeffer Ferklová, šéf dopravního podniku Lukáš Siřínek a ředitel infocentra Josef Dlohoš, pozvání do pražského studia přijali Marie Zezůlková z ministerst­va pro místní rozvoj (na smínku vpravo) a David Martinek z ČEZ (vlevo)
FOTO MAFRA – MICHAL TUREK Online debaty expertů se vzdáleně zúčastnili karlovarsk­á primátorka Andrea Pfeffer Ferklová, šéf dopravního podniku Lukáš Siřínek a ředitel infocentra Josef Dlohoš, pozvání do pražského studia přijali Marie Zezůlková z ministerst­va pro místní rozvoj (na smínku vpravo) a David Martinek z ČEZ (vlevo)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia