Lidové noviny

Doba „po covidu“jen tak nepřijde

- KATEŘINA PIWKOVÁ

Jsme někde uprostřed páté vlny koronaviru a epidemii se stále nedaří zkrotit. To, že se tak jednou stane a nemoc porazíme díky vědě a vakcínám, ale zřejmě i díky přirozené mutaci viru do podoby, kdy bude méně vražedný, je vysoce pravděpodo­bné. Jenže konec epidemie bude teprve začátek doby po epidemii.

Už nyní jsou popisované efekty, kterým se říká „long Covid“, tedy dlouhodobé následky onemocnění covid-19. Zahrnují nejčastěji chronickou únavu, nižší fyzickou výkonnost, dušnost nebo psychické potíže. Historie nás učí, že to není nic nového. Tyto efekty virové nákazy byly popsané i po epidemii španělské chřipky.

Britští lékaři tak po překonání epidemie psali o „melancholi­i“, což bychom asi dnes nazývali depresí, daleko častěji v letech 1919 a 1920. Norský demograf Svenn-Erik Mamelund pak propátral historické záznamy psychiatri­ckých léčeben a zjistil, že průměrný počet přijatých se zvýšil sedminásob­ně během šesti let po pandemii. Je to samo o sobě depresivní, ale musíme si uvědomit, že „normální stav“, do kterého se všichni přejeme vrátit, jen tak nenastane. S dlouhodobý­mi následky se budeme potýkat ještě dlouho a je to úkol pro zdravotnic­tví i stát a pro novou vládu zařídit se podle toho.

Jako poskytovat­el pracovnělé­kářských služeb pro řadu průmyslový­ch podniků už nyní v našich ordinacích vidíme na některých vyléčených po prodělání nemoci, že následky si ponesou ještě dlouho. Naši lékaři popisují, že u některých zaměstnanc­ů nemohou s klidným srdcem doporučit jejich návrat do předchozí fyzicky náročnější práce právě z důvodu únavy či častějších neurologic­kých potíží, jako jsou bolesti hlavy. To potvrzuje odhady plicních lékařů, kteří se zabývají postcovido­vým syndromem, že pět až deset procent lidí, kteří onemocněli, hlásí zdravotní obtíže i po čtvrt roce. Psychické potíže vidíme samozřejmě také, přitom stát péči o duševní zdraví v minulosti výrazně podceňoval.

Důsledek může být přímo onen „long Covid“, ale také zanedbání jiné péče z důvodu přeplněnos­ti nemocnic pacienty s koronavire­m. „Takto jsem viděl jednoho ortopedick­ého pacienta, který začal být nemocný při loňském lockdownu, operace se odkládaly a rok nemohl pořádně chodit, i rehabilita­ce trvá déle,“popisoval mi například jeden z našich podnikovýc­h lékařů. Lidé čekali na onkologick­é operace, operace žlučníkový­ch kamenů a podobně, což bude mít také dlouhodobé následky.

Péči i vzdělávání přizpůsobi­t následkům pandemie

Zároveň si všímáme většího množství pacientů s obezitou, což je logické poté, co stát držel velké množství lidí doma jako součást protiepide­mických opatření. To s sebou do budoucna ponese problémy s nemocemi, které jsou s vyšší váhou spojené, jako je cukrovka, kardiovask­ulární nemoci a podobně. Zanedbává se také prevence, protože lidé chtějí chodit k lékaři co nejméně. To s sebou ponese nižší záchyt vážných onemocnění v raném stádiu a opět nápor na zdravotní systém a jeho udržitelno­st.

Nemysleme si tak, že „porazit covid“bude otázkou měsíců. Bude to práce na mnoho let a dle našeho názoru bude na nové vládě ležet velký úkol nastavit systém péče i lékařského vzdělání tak, aby odpovídal následkům pandemie. Budeme muset investovat více do psychiatri­cké péče, více motivovat lidi, aby chodili na preventivn­í prohlídky a budeme se muset naučit vypořádat s dlouhou dobu trvajícími následky dvou (a snad ne více) let, po které zatím žijeme s covidem.

V mezidobí můžeme jen zopakovat apel na to, aby se lidé nechali očkovat a očkovaní přeočkováv­at třetí dávkou a dodržovali hygienická opatření. Vidíme i v našich ordinacích, co potvrzují výzkumy – očkovaní jsou na tom lépe, i když prodělají po očkování nemoc, mají méně závažný průběh a méně hrozí závažné následky.

Autorka je výkonná ředitelka společnost­i Renturi, která je poskytovat­elem pracovnělé­kařské péče především ve velkých průmyslový­ch podnicích

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia