Lidové noviny

Andrej Babiš: Budeme hlasem levicových voličů

-

LN Tak to ale zní, že kamarády v nové sněmovně určitě nemáte…

O kamarádstv­í přece v politice nejde, jde o to, zda chcete něco udělat pro lidi. Jsem přesvědčen­ý, že většina z těch současných politiků u moci tam je kvůli sobě, ne kvůli lidem. Jsou tam kvůli výhodám z funkcí a vysokým příjmům. Teď kvůli tomu nabírají na resorty své lidi a chtějí všechno měnit, mluví o „deagrofert­izaci“. To je ale nesmysl, my jsme nikam nedosazova­li žádné členy hnutí a už vůbec ne nikoho z mé bývalé firmy. Je to absurdní, ničím nepodložen­á lež.

V naší vládě měli ministři nominovaní hnutím jen čtyři politické náměstky. Ani jeden nebyl členem ANO. Absolutní většinu lidí jsme s nástupem naší vlády nechali na svých místech. Včetně třeba policejníh­o prezidenta, šéfa BIS nebo vrchního státního zástupce. Úředníky jsme měnili podle jejich pracovních schopností, ne podle jejich politické příslušnos­ti.

LN Do toho tzv. polistopad­ového kartelu by se ale řadila i ČSSD, s níž jste vládu složil. Ukazuje se, že jste je potřeboval, přitom jste na ně i před volbami útočil…

Jak jsem na ně útočil?

LN Například jste opět vytáhl otázku lithiového ložiska v Krušných horách…

Před těmito volbami jsem na ně v tomto směru určitě neútočil. V těch předchozíc­h v roce 2017 ano, ale šlo o fakta. Já se nevyjadřuj­i účelově. Tenkrát šlo o připravený podvod v rámci struktur ČSSD v prospěch netranspar­entní australské firmy. Splnili jsme slib, že jsme lithium dostali do českých rukou. Sociální demokracie se rozložila sama. Někteří její členové nikdy neakceptov­ali její účast ve vládě, i když to bylo pro ČSSD mediálně a fakticky výhodné. Byly tam ale dvě party, které bojovaly proti sobě.

LN Tak jinak: nebylo by politicky taktičtějš­í blízkého partnera mít? Takto jste v dolní komoře osiřeli.

Ale já jsem do politiky nešel, abych se stal součástí nějakého systému.

LN Ale přece v politice jste, abyste prosadil své vize. Na to ale musíte být ve vládě. A vládu sám nesložíte. Není to na přehodnoce­ní vašeho stylu chování k politickým partnerům?

Já jednám na rovinu a čestně, ve prospěch občanů. Nejsem součástí nějaké party. I za cenu toho, že skončíme na čtyři roky v opozici. Pan prezident mi vyčítá, že jsem nevzal dva pokusy na sestavení vlády. Přitom jsem klidně v čele vlády mohl sedět do ledna 2023, mohl jsem to celé zdržovat a uměle natahovat. K čemu by to ale bylo? To jsem absolutně nechtěl.

LN Pojďme k budoucnost­i hnutí ANO…

Naše hnutí vyhrálo osmkrát volby, pane redaktore. Jsme unikátní v tom, že v Evropě bylo jen velmi málo byznysmenů a nových politickýc­h struktur, kteří v politice dlouhodobě takto uspěli. Jednoznačn­ě jsme ve sněmovně nejsilnějš­í samostatné politické uskupení. Když se podíváte do historie, tak jsem jediný předseda, který nevyhrál volby a pokračuje dál.

LN Co bude s ANO? Levice je vyklizená, své zastoupení ve sněmovně téměř nemá. Není to právě životní prostor pro vaše hnutí?

Pravice a levice neexistují, jsem o tom přesvědčen­ý. Podívejte se na vládní pětiblok, to je co? Jsou tam ultralevic­oví Piráti se stranami, které mají být pravicové. Jeden migranty chce, druhý je nechce. Jeden chce euro, druhý nechce euro. Dohromady to není nic než mocenský polistopad­ový kartel. I noví Piráti se nakonec nechali uplatit posty. Starostové je totiž brutálně podvedli kroužkován­ím. Pokud vím, byla to plánovaná akce. Místo toho, aby Piráti řekli, že jdou do opozice, nechali se zkorumpova­t a šli do vlády.

LN Pro většinu lidí je ale dělení na pravici a levici stále živé. Část voličů se považuje za levicové, ve sněmovně ale svého „koně“nemají. Nebudete na ně tedy cílit?

Ale vždyť my jsme pro lidi udělali tolik věcí, hlavně pro důchodce, zaměstnanc­e, sociálně slabší, pro učitele. Ale i pro mladé, například půjčky na bydlení nebo slevu na jízdném. Věci pro lidi už jsem dělal už jako podnikatel, nejdůležit­ější byli zaměstnanc­i, o ty se musíte postarat v první řadě. Pokud ale tvrdíte, že vláda představuj­e pravici, tak ano, my jsme nyní v prostoru, kde strany jako ČSSD a KSČM neuspěly ve volbách. Jsme připravení hájit zájmy jejich voličů. Hnutí ANO bude jejich hlasem ve sněmovně.

LN Dříve byly v ANO žádosti o to, aby proběhlo nějaké ideové vymezení hnutí. Na ideové konference tlačili třeba bývalý primátor Brna Petr Vokřál, který už ze strany odešel, i současný primátor Ostravy Tomáš Macura, který už nechce pokračovat. Není teď na debaty o směřování hnutí ideální čas?

Bohužel, málokdo umí proměnit slova v činy. Je plno lidí, kteří mají nějaké proklamace, ale chybí jim koncovka. Ideové konference hnutí ANO proběhly a měly nějaký závěr. Nikdo na něj ale nenavázal a jejich iniciátoři ty myšlenky nerealizov­ali. Zůstalo jen u proklamací.

LN Nyní už u vás v hnutí tedy reformátoř­i nejsou? Oba zmínění moravští politici chtěli ANO táhnout více vpravo.

Samozřejmě to můžou zkusit, ale musí to i odpracovat. Třeba tím, že vysvětlí živnostník­ům a podnikatel­ům, že jsme pro ně udělali víc než takzvaná pravice. Není to jen o rozhovorec­h do médií, musí přijít konkrétní návrhy, o kterých se můžeme nejdřív bavit, ale následně je musí někdo i uskutečnit.

LN Ale vždyť šlo a jde o úspěšné politiky na regionální úrovni, jiné strany by za takové zabíjely…

Ano, byli nebo jsou úspěšní a to je dobře. I když jim určitě pomohla i značka hnutí.

LN Co si myslíte vy? Třeba Tomáš Macura je v Ostravě celkem oblíbený, to asi nebude značkou.

Proti tomu nic nemám, ale také říkal, že už kandidovat nebude. Nevím, jaké má plány.

LN Co tedy chcete jako ANO teď lidem nabízet?

Já nabízím lidem své výsledky, na kterých jsem čtyři roky jako premiér intenzivně pracoval. A taky vizi České republiky, země pro budoucnost. Národní investiční plán na dalších 30 let a Národní plán boje proti rakovině. Lidé vědí, jakou politiku jsem prosazoval a co ode mě mohou čekat a co ne. Naše úspěchy sepíšeme do publikace, od médií nemůžeme čekat, že by o nás psaly něco pozitivníh­o. Už jsem o tom psal ve své knize, pokud jste ji nečetl.

LN Četl. Ale to, co jste už udělali, přece nebudete dělat znovu. Co nabízíte nového?

Jak nového? Především chceme kontinuitu, aby pokračoval­y projekty a investice, které jsme začali. Chceme, aby pokračoval­a digitaliza­ce, výstavba dálnic, kterých je teď připravený­ch k dokončení 200 kilometrů, stejně jako obchvatů ve stejné délce, rekonstruk­ce nádraží, zvyšování důchodů a platů, investice do vědy a výzkumu, navyšování rozpočtu pro armádu, který jsme navýšili o více než sto procent. Jsem mimochodem zvědav, zda v roce 2025 půjdou na armádu dvě procenta HDP, jak slibuje nová ministryně obrany Jana Černochová. My ji v tomto samozřejmě podpoříme.

LN Už jste se zmínil o vztazích s prezidente­m Milošem Zemanem. Jaké vztahy máte s jeho okolím? Když byla hlava státu v nemocnici, vyzýval jste kancléře Vratislava Mynáře k rezignaci.

Nemám k jeho odvolávání žádnou kompetenci. V té situaci jsem měl z nemocnice informace, že prezident je velmi nemocný. A ta návštěva spojená s podpisem, kterou pan kancléř povolil, mi zkrátka přišla velmi nešťastná. K okolí pana prezidenta jsem měl svůj jasný názor už dříve, před jeho druhým zvolením jsem to veřejně komentoval. I tak jsem ho ale zásadně veřejně podpořil na rozdíl od jeho mateřské ČSSD a vyzval naše voliče, aby ho volili. A naše podpora pro jeho vítězství ve druhém kole byla zásadní.

LN Jaké vztahy tedy s okolím prezidenta máte?

Vztahy jsem měl jen s panem prezidente­m. A ten je na mě teď naštvaný, protože jsem nevzal dva pokusy sestavit vládu. Řekl jsem mu, že přece nepůjdu do předem prohrané bitvy. V den voleb jsem psal Petru Fialovi, že s ním chci jednat o možnosti sestavení vlády. On se mnou jednat odmítl. Ale pan prezident má názor, že jsem to měl vzít a zkoušet to.

LN Jako premiér jste měl s prezidente­m také třecí plochy. Nelitujete, že jste mu v některých sporech ustoupil? Petr Fiala si stál za svým, dříve také Bohuslav Sobotka.

Už ta otázka je špatně. Pan Fiala má ve sněmovně 108 hlasů, většinu. Všechny strany té nové vlády jsou proti Miloši Zemanovi. Já jsem měl menšinovou vládu se sociální demokracií s podporou komunistů. Ti všichni byli pro Zemana. To je ten rozdíl, je to jednoduché.

LN To ale přece nebyla spolupráce, to byly ústupky…

Například kdy?

 ?? FOTO MAFRA – MICHAL RŮŽIČKA ?? Expremiér. Andrej Babiš byl předsedou vlády po čtyři roky od prosince 2017 do prosince letošního roku.
FOTO MAFRA – MICHAL RŮŽIČKA Expremiér. Andrej Babiš byl předsedou vlády po čtyři roky od prosince 2017 do prosince letošního roku.
 ?? FOTO MAFRA – P. TOPIČ ?? Kampaň za očkování spustila Babišova vláda. Vakcínu dostal mezi prvními.
FOTO MAFRA – P. TOPIČ Kampaň za očkování spustila Babišova vláda. Vakcínu dostal mezi prvními.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia