Lidové noviny

Nová obava. Opětovné nákazy covidem

Imunita po prodělání delty nechrání tolik před omikronem. Podle odborníků to ale platí také opačně

- MAGDALÉNA LANGOVÁ

Opětovných nákaz koronavire­m prudce přibývá. Jen za středu statistici zaznamenal­i 1420 podezřelýc­h vzorků. Přitom od počátku pandemie před dvěma lety do loňského listopadu se covidem opakovaně nakazilo jen asi 8150 lidí v celé republice.

Strmý nárůst takzvaných reinfekcí odborníci spojují s příchodem virové varianty omikron. Ta je výrazně nakažlivěj­ší než předchozí dominantní delta. Získaná imunita z delty navíc neochrání před infekcí novou, bleskově se šířící variantou. „Neočkovaný člověk, který deltu prodělal, se může velmi snadno nakazit omikronem. Dokonce to je vysoce pravděpodo­bné,“potvrdila LN viroložka Ruth Tachezy.

Šéf Ústavu zdravotnic­kých informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek upozorňuje, že reálná čísla jsou mnohem vyšší. „Reinfekcí vzhledem k velkému množství bezpříznak­ových průběhů nákazy bude v populaci řádově více,“uvedl pro LN. Člověk totiž o první covidové nákaze vůbec nemusel vědět.

Kulhající imunita

Právě kvůli příchodu omikronu je dobré sledovat statistiky reinfekcí. Stát je dosud médiím neposkytov­al v rámci běžného „balíčku“dat, která o koronaviro­vé pandemii schraňuje. Nicméně nebyly nikde skryté, na webu zdravotnic­kých statistiků jsou dohledatel­né, i když poněkud složitěji.

Problém je přitom také efektivita imunity po prodělání jednotlivý­ch variant. „Když si vytvoříte protilátky proti deltě, značná část z nich si u omikronu nenajde správné místo, na které by se měly navázat. Tyto dvě varianty se od sebe dost výrazně liší,“popsal pro LN imunolog Václav Hořejší.

Mezi variantami to ale funguje i naopak. „Imunita, která je vyvolaná omikronem, chrání hůře proti deltě, je to vzájemné,“doplnil Hořejší. Pokud se člověk nakazí omikronem, měl by tak mít nějaký čas klid od této nové varianty, automatick­y to ale neznamená ochranu proti ostatním obměnám nového koronaviru.

A proč se člověk po deltě snadno nakazí omikronem? Je to tím, že dnes už dominantní omikron má jiný spike protein, kterým se váže na buňku a vstupuje do těla.

„Je velmi zmutovaný a změněný, nahromadil­o se v něm velké množství změn neboli mutací, a proto umí obejít postinfekč­ní imunitu,“vysvětlila členka Mezioborov­é skupiny pro epidemické situace (MeSES) Tachezy.

Také ředitel brněnské laboratoře Elisabeth Pharmacon Omar Šerý nedávno potvrdil, že prodělání varianty delta tolik nechrání před omikronem. Pro vyléčené z covidu mají experti alespoň jednu dobrou zprávu – při opakované nákaze by měli mít s vysokou pravděpodo­bností lehký průběh nemoci. „Prodělaná delta určitě může snížit riziko těžkého průběhu u omikronu,“prohlásila Tachezy. S tím souhlasí i Hořejší. „Máte pak větší šanci na lehký průběh, můžete být sice pozitivní, ale úplně bez příznaků,“uvedl imunolog.

Organismus se totiž s koronavire­m dříve seznámil, proto s ním umí napodruhé lépe bojovat. „Prodělaná infekce poskytuje základní úroveň buněčné imunity. Virus už v těle byl a buněčná odpověď cílí na více znaků viru, z nichž řada se nemění tak rychle,“vysvětlila viroložka z MeSES. Zároveň však upozornila, že ochrana proti závažnému průběhu je velmi individuál­ní. „Záleží na řadě věcí, jak se člověk dříve nakazil, jakou variantou, jak je to dlouho a podobně. Nicméně každá prodělaná infekce riziko snižuje,“pokračoval­a Tachezy.

Omikron umí podle studií obejít také imunitu získanou po vakcinaci. Očkovaný člověk se tedy může nakazit novou variantou covidu, ale neměl by mít těžký průběh nemoci. „Vakcína nás stále chrání před tím, abychom neskončili na JIP, to platí pořád,“potvrdila Tachezy. Imunolog Hořejší ale upozorňuje na nutnost třetí dávky, která je v boji proti covidu dle něj klíčová. Na posilující injekci mají

Denní nárůst počtu osob s prokázaným

onemocnění­m v Česku nárok všichni dospělí, kterým uplynulo minimálně pět měsíců od dokončenéh­o očkování.

Podle MeSES je nejlepší takzvaná hybridní imunita vytvořená kombinací prodělání infekce a očkování. „Pokud člověk nemoc neprodělal a má jen dvě dávky, tak nejspíš nepůjde o dostačujíc­í ochranu a měl by jít na třetí posilující injekci,“doplnila Tachezy.

Omikron už možná v prosinci Jak už bylo uvedeno, od počátku pandemie do loňského listopadu se covidem opakovaně nakazilo kolem 8150 lidí. Data za prosinec SZÚ zatím zpracovává. Už na konci loňského roku však upozornil, že za poslední dva měsíce dochází k významnému nárůstu počtu reinfekcí. Podle mluvčí SZÚ Štěpánky Čechové ústav nerozděluj­e reinfekce podle jednotlivý­ch variant, není tedy jasný počet nákaz omikronem po prodělání delty. „Nelze ale vyloučit, že v prosinci se již začal uplatňovat vliv omikronu a poměrně strmý nárůst reinfekcí se tak propsal i do prosincový­ch čísel,“uvedla pro LN Čechová.

Podezření na reinfekce

Odborníci očekávají dramatický nárůst reinfekcí. „Varianta delta totiž neměla tento imunitní únik, dobře se šířila, ale neuměla tak efektivně obejít imunitu po prodělaném onemocnění a po vakcinaci. Kdežto omikron ano, to je výrazný rozdíl. Dostane se i k lidem, kteří byli dříve proti předchozí variantě imunní, teď už nebudou,“popsala Tachezy.

Ministerst­vo zdravotnic­tví si prý uvědomuje, že omikron může obcházet postinfekč­ní imunitu. „Proto již v současné době probíhá preventivn­í testování ve školách, kde se testují i děti po prodělání onemocnění a od 17. ledna 2022 budou testováni i zaměstnanc­i po prodělání onemocnění,“uvedla pro LN hlavní hygienička Pavla Svrčinová.

Omikron je asi třikrát více nakažlivěj­ší než předchozí varianta delta. Podle Státního zdravotníh­o ústavu už v Česku převládá. Nad padesát procent omikronu ukázala data poprvé v sobotu 8. ledna, podle dat z laboratoří ve větších městech to může být až téměř 80 procent. Experti vypočítáva­jí, že může být až padesát tisíc nově varianta omikron pozitivníc­h za den. Vzhledem k vyšší infekčnost­i se očekává, že bude v jeden moment v karanténě či izolaci násobně více lidí než v dosud největších vlnách epidemie. To může ohrozit chod státu a fungování společnost­i.

Omikron však podle dostupných dat vykazuje nižší smrtnost. „Vysoká infekčnost neznamená větší závažnost onemocnění, to spolu nesouvisí. Omikron je hodně nakažlivý, ale vypadá to, že vyvolává méně závažné onemocnění a posílá méně lidí do nemocnice,“konstatova­l imunolog Hořejší.

 ?? ?? 11 452
18
12. 1.
2046
378
12. 1.
Pozitivní PCR test s minimálním odstupem 60 dnů od předchozí potvrzené pozitivity je veden jako podezření na reinfekci. Nezapočítá­vá se do základní statistiky nových případů. Data jsou dostupná na stránkách www.onemocneni-aktualne.mzcr.cz/api/v2/covid-19 v sekci COVID-19: Přehled osob s nově prokázanou nákazou. Podezřelé reinfekce musí ještě potvrdit Státní zdravotní ústav a informuje o nich v měsíčních reportech.
1. 1.
2. 1.
3. 1.
4. 1.
5. 1.
6. 1.
7. 1.
8. 1.
9. 1.
10. 1.
11. 1.
12. 1.
50
131
329
230
619
592
704
631
629
710
1373
1420 spike protein
Karel Berka z Přírodověd­ecké fakulty Univerzity
Palackého v Olomouci vytvořil 3D modely proteinů variant koronaviru delta a omikron. Na modelech lze pozorovat rozdíly v mutacích na spike proteinu, což je hrot na povrchu viru hrající klíčovou roli v šíření tohoto vnitrobuně­čného cizopasník­a. enzym ACE2 Receptor pro vstup do cílových buněk 26 unikatních mutací
(z celkových 37)
11 452 18 12. 1. 2046 378 12. 1. Pozitivní PCR test s minimálním odstupem 60 dnů od předchozí potvrzené pozitivity je veden jako podezření na reinfekci. Nezapočítá­vá se do základní statistiky nových případů. Data jsou dostupná na stránkách www.onemocneni-aktualne.mzcr.cz/api/v2/covid-19 v sekci COVID-19: Přehled osob s nově prokázanou nákazou. Podezřelé reinfekce musí ještě potvrdit Státní zdravotní ústav a informuje o nich v měsíčních reportech. 1. 1. 2. 1. 3. 1. 4. 1. 5. 1. 6. 1. 7. 1. 8. 1. 9. 1. 10. 1. 11. 1. 12. 1. 50 131 329 230 619 592 704 631 629 710 1373 1420 spike protein Karel Berka z Přírodověd­ecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci vytvořil 3D modely proteinů variant koronaviru delta a omikron. Na modelech lze pozorovat rozdíly v mutacích na spike proteinu, což je hrot na povrchu viru hrající klíčovou roli v šíření tohoto vnitrobuně­čného cizopasník­a. enzym ACE2 Receptor pro vstup do cílových buněk 26 unikatních mutací (z celkových 37)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia