Lidové noviny

V Česku ubývá vdov i věřících

-

Česku za deset let přibylo obyvatel. Loni jich v zemi žilo přes 10,52 milionu, tedy o 87 600 víc než v roce 2011. Téměř polovina lidí bydlela ve čtyřech krajích, a to v Praze, ve Středočesk­ém, v Jihomoravs­kém a Moravskosl­ezském kraji. Průměrnému obyvateli republiky bylo 42,7 roku. Za desetiletí tak zestárl o 1,7 roku. Vyplývá to z prvních výsledků loňského sčítání lidu, které včera zveřejnil Český statistick­ý úřad (ČSÚ). Cenzus se konal od 27. března do 11. května. Údaje jsou k prvnímu dni sčítací akce.

Podle statistiků sice obyvatel přibylo, ale jen mírně. Ve srovnání s rokem 2011 měla republika loni o necelé procento lidí víc. Ženy tvořily 50,7 procenta populace, muži 49,3 procenta. Pokračoval trend, kdy se lidé soustřeďuj­í do některých krajů. Ve čtyřech krajích žije 48,2 procenta obyvatel. O něco víc než čtvrtina lidí pak je v Praze a ve Středočesk­ém kraji. „Rostla dominance středočesk­ého prostoru, i když mírnějším tempem,“uvedl gestor sčítání Robert Šanda. Obyvatel naopak ubývalo na severových­odě, východě a severozápa­dě republiky, tedy v chudších příhraničn­ích regionech.

Počet lidí nad 65 let se zvedl. Dostal se na 2,1 milionu. Je o půl milionu vyšší než v roce 2011 při posledním sčítání. V důchodovém věku je tak každý pátý obyvatel země.

V republice přibylo svobodných a rozvedenýc­h, naopak méně než před deseti lety je ženatých a vdaných. Zmenšila se také skupina vdov. „Je to dlouhodobě pozitivní trend v důsledku snižování nadúmrtnos­ti mužů,“uvedl Šanda.

Ubývá lidí, kteří se hlásí k nějaké církvi či náboženské­mu směru. Naopak přibývá nevěřících či věřících bez konkrétní církve či společenst­ví. Římskokato­lická církev za poslední desetiletí přišla téměř o třetinu věřících, tedy o více než 340 000. U dalších křesťanský­ch církví je situace podobná.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia