Lidové noviny

„Johnson ještě není mrtvý“

Britský analytik: O premiérově budoucnost­i rozhodnou konzervati­vní kolegové

- ŠTĚPÁN HOBZA

Britský premiér Boris Johnson prožívá nejtěžší krizi svého mandátu. Jedná se o zahradní večírek, který se uskutečnil v květnu 2020 i přes platné restrikce pro setkávání osob z rozdílných domácností. Johnson se párty osobně zúčastnil – podle svých slov jen na 25 minut. I to ale podle kritiků stačí na to, aby rezignoval na svůj post.

Premiér zvolil dvousečnou strategii. V parlamentu se sice ve středu omluvil za své konání a politoval toho, že akci, na které se podával alkohol, včas nerozpusti­l. Zároveň však zopakoval své stanovisko, že se nedopustil ničeho špatného, poněvadž večírek tehdy považoval za „pracovní akci“.

Večer stejného dne to podle deníku The Times znovu řekl svým konzervati­vním kolegům, přičemž rezignaci jasně odmítl.

To ale podle analytika britského deníku The Guardian Tima Balea nakonec nemusí záviset na něm. Johnson podle něj sice dosud neutrpěl smrtící ránu, ale o jeho budoucnost­i rozhodnou především kolegové. Pokud zbytek Konzervati­vní strany usoudí, že Johnson nadále není přínosem pro její budoucí volební výsledek, půjde z kola ven. Na hodnocení případu britského ministersk­ého předsedy se LN analytika Balea ptaly v rozhovoru.

LN Boris Johnson je v úzkých kvůli „lockdownov­é“zahradní párty. Může se z toho ještě dostat?

Ještě není mrtvý – utrpěl zranění, která jsou vážná, ale zatím ne smrtelná. Momentálně bych si na jeho přežití nevsadil, ale na pád ještě také ne.

LN Je tahle krize v něčem horší než ty, kterým už v minulosti čelil?

Už se dostal do řady vážných potíží. Jak ve smyslu svého barvitého osobního života: mám na mysli milostné aféry, potraty jeho milenek, neplánovan­á těhotenstv­í a tak dále. Tak ve smyslu politické kariéry: v zápase o stranické vedení, vyjednáván­í s Evropskou unií, špatné zvládání pandemie. Ale tohle je pravděpodo­bně nejhorší, protože je v sázce tak moc: veřejnost se proti němu skutečně obrátila a může ztratit křeslo (premiérské – pozn. red.), o kterém snil od doby, kdy byl malým chlapcem.

LN Stojí za Johnsonem stále Konzervati­vní strana?

To je otázka za milion dolarů (v originále „za 64 tisíc dolarů“– podle populární televizní show The $64,000 Question – pozn. red.). Řekl bych, že jeho kolegové čekají, co z téhle krize vyplyne v průzkumech veřejného mínění. Pokud jeho lapálie nepoloží hodnocení vlády jako celku a neumožní opoziční Labouristi­cké straně převzít vedoucí pozici, možná že mu konzervati­vci ještě dají šanci a spokojí se s tím, že je to prostě krize přicházejí­cí v půlce

mandátu, ze které se mohou vyhoupnout zpátky nahoru.

LN Koho vidíte jako jeho možného nástupce?

V nejlepší pozici se podle mě nachází ministr financí Rishi Sunak.

LN Myslíte, že se pod jeho vedením konzervati­vci posunou politicky víc doprava, nebo spíš naopak?

Ministr Sunak i jeho hlavní rivalové v rámci strany jsou mnohem konvenčněj­ší konzervati­vci než Johnson. Jsou pro malý stát, nízké daně a fiskální zodpovědno­st, takže v tomto smyslu spíš doprava.

 ?? FOTO REUTERS ?? V defenzivě se kvůli „korona párty“ocitl britský premiér Johnson
FOTO REUTERS V defenzivě se kvůli „korona párty“ocitl britský premiér Johnson

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia