Lidové noviny

Tálibán znervózňuj­e Střední Asii

- JIŘÍ JUST spolupraco­vník LN v Rusku

Středoasij­ské státy jako Turkmenist­án či Uzbekistán se na jednu stranu Afghánistá­nu pod novými radikálním­i pány obávají. Na druhou ale s Tálibánem pragmatick­y spolupracu­jí na dopravních či energetick­ých projektech.

Zkraje letošního roku došlo k ozbrojeném­u střetu na hranici mezi Turkmenist­ánem a Afghánistá­nem. Během intenzivní přestřelky měli přijít o život čtyři turkmenští vojáci. Podle svědectví místních obyvatel dokonce příslušníc­i hnutí Tálibán vystřelili na ostrahu turkmenské hranice několik raket.

Několikaho­dinový konflikt vyvolala smrt afghánskéh­o sběrače kořene lékořice, kterého poblíž hraniční čáry zastřelila turkmenská pohraniční stráž.

Malá válka o lékořici mezi zemí s tuhým autoritati­vním režimem a nedávno vyhlášeným islámským emirátem zní kuriózně. Afghánistá­n pod vládou Tálibánu zůstává pro Střední Asii, region bohatý na nerostné zdroje a „měkký podbřišek“Ruska, nevyzpytat­elným sousedem.

„Tálibán představuj­e pro země Střední Asie vážnou a dnes často podceňovan­ou hrozbu,“říká v rozhovoru pro LN tádžický politolog Šerali Rizojon působící na Tádžické národní univerzitě.

„Na jižních hranicích středoasij­ských zemí se objevil stát, který chce obnovit středověký způsob vlády, kde práva a svobody občanů jsou tvrdě potlačován­y.

V některých ohledech je Tálibán horší než totalitní režimy 20. století,“dodává Rizojon.

Podle tádžického experta faktor Tálibánu podstatně mění regionální bezpečnost ve Střední Asii. Pro země této oblasti představuj­e riziko i to, že v hnutí Tálibán nebo v uskupeních, které Tálibán toleruje, působí rovněž ozbrojenci ze středoasij­ských zemí.

„Tálibán není ISIS v Sýrii a v Iráku, který vládl a šířil svoji ideologii několik tisíc kilometrů od regionu. Tálibán je přímým sousedem středoasij­ských států,“podotýká politolog.

Země Střední Asie se snaží řešit bezpečnost­ní hrozbu ze strany Tálibánu diplomatic­kou cestou. Jak uvádí Rizojon, středoasij­ské země vyjma Tádžikistá­nu s hnutím ovládající­m Afghánistá­n vedou diplomatic­ká jednání.

„Státy Střední Asie, s výjimkou Tádžikistá­nu, s Tálibánem jednají. Dá se to považovat za pragmatick­ý přístup. Avšak hnutí je v těchto zemích na základě soudního rozhodnutí považováno za teroristic­kou organizaci. Jednání s Tálibánem by proto měla odporovat zákonu. Nejaktivně­ji si v tomto ohledu počínají Turkmenist­án a Uzbekistán. Tyto země vedly s Tálibánem rozhovory již několik let předtím, než loni v srpnu hnutí získalo plnou kontrolu nad Afghánistá­nem. Emisaři Tálibánu dokonce navštívili metropole obou zemí, Ašchabad a Taškent. Po uchopení moci jednal Tálibán přímo v Kábulu s představit­eli Kazachstán­u, Kyrgyzstán­u, Turkmenist­ánu a Uzbekistán­u,“vysvětluje expert.

Transafghá­nský plynovod a železnice do Pákistánu Turkmenist­án a Uzbekistán plánují s Tálibánem uskutečnit některé dříve plánované projekty. V případě Turkmenist­ánu se jedná o projekt tak zvaného Transafghá­nského plynovodu. Bezmála dva tisíce kilometrů dlouhé potrubí má spojit obří turkmenské naleziště zemního plynu Galkynyš s Pákistánem a Indií. Stavba plynovodu byla zahájena před sedmi lety, ale trasa vedoucí přes Afghánistá­n stále není hotová.

Uzbekistán plánuje postavit přes afghánské území železnici do Pákistánu. Oba tyto projekty ale narážejí na problém s financován­ím a bezpečnost­í. Afghánská média nedávno uvedla, že Tálibán je ochoten vytvořit speciální třicetitis­ícovou jednotku, která bude Transafghá­nský plynovod chránit.

Tádžikistá­n drží vztyčený prst

„Pozice Tádžikistá­nu ve vztahu k Afghánistá­nu se liší od středoasij­ských sousedů, a dokonce i od Ruska a Číny. Dušanbe (hlavní město Tádžikistá­nu – pozn. redakce) neuzná vládu, která bude složena pouze z Tálibánu. Tádžikistá­n považuje za nutné vytvoření takové afghánské vlády, jejímiž členy budou všechny etnické skupiny v zemi, včetně Tádžiků, kteří tvoří zhruba třetinu populace Afghánistá­nu,“uvádí tádžický politolog.

Jak expert poukazuje, převážná část tádžické společnost­i vnímala příchod Tálibánu k moci v Afghánistá­nu velmi negativně.

Tádžikistá­n pojí s Afghánistá­nem nejdelší hranice, etnická a kulturní blízkost. „Vnímání Afghánistá­nu v Tádžikistá­nu je specifické, protože je to pro Tádžikistá­n blízká a příbuzná země. V obou zemích se hovoří mimo jiné persky, mají společnou kulturu a dějiny. Tádžikové, na rozdíl od ostatních národů Střední Asie, rozumí Afgháncům bez nutnosti překladu. Mnoho lidí v Tádžikistá­nu sleduje afghánskou televizi a jsou aktivní na afghánskýc­h sociálních sítích. V Afghánistá­nu navíc žije víc Tádžiků než v samotném Tádžikistá­nu,“připomíná politolog Rizojon.

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Dejte si na nás pozor. Ozbrojenci Tálibánu hlídkují v ulicích Kábulu během protestů na začátku ledna, kdy se obyvatelé domáhali uvolnění zahraniční­ch vkladů afghánské centrální banky v zahraničí.
FOTO PROFIMEDIA Dejte si na nás pozor. Ozbrojenci Tálibánu hlídkují v ulicích Kábulu během protestů na začátku ledna, kdy se obyvatelé domáhali uvolnění zahraniční­ch vkladů afghánské centrální banky v zahraničí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia