Lidové noviny

Co lahodí jeho levému uchu

- MARTA ŠVAGROVÁ redaktorka LN

Vpražském divadle Semafor právě zkoušejí „novou verzi starého muzikálu“Nižní Novgorod (o tom, proč k Říjnové revoluci nedošlo už v září, nýbrž v listopadu), dílka Jiřího Suchého a Ferdinanda Havlíka, které vzniklo ještě před listopadem ’89 a po něm se, vzhledem k historický­m konotacím, hrálo do ztracena. Dnes by mohlo v kombinaci původních i nových songů zase rezonovat.

Nyní ohlásil Jiří Suchý změnu v dramaturgi­i: premiéra hudební komedie (chystá se na 25. únor) reprezentu­je hlavní z programový­ch položek, k nimž se na počátku své existence Semafor hlásil: hudební komedie, poezie, jazz, film, výtvarné umění, tanec, loutky… Postupem času se některé záměry vytratily. A po více než šedesáti letech se k původnímu plánu divadlo chystá znovu přihlásit. Jiří Suchý nezastírá, že jedním z důvodů je i fakt, že hrát denně v jedenadeva­desáti je i pro něj, nezdolného nadšence, únavné. A proto se rozhodl povolat do práce umělce spřízněnýc­h oborů a naturelu a nabídl jim hostování v podobě koncertů (například Karla Plíhala), výstav s hudbou (první bude Jiří Slíva), komentovan­ých písničkový­ch pořadů (osvědčený Přemysl Rut), jazzmenů (úspěšné domácí pásmo Co na světě mám rád), filmové projekce (z dílny společnost­i Perplex) a možnost účasti ve volně koncipovan­ých programech nových talentů, nápadů, improvizac­í (třeba one man show Radima Schwaba) a pokusů nazvaných Otevřené dveře.

Čímž není řečeno, že by se úspěšné tituly ze semaforské scény zcela vytratily (koneckonců je tu stále většinou vyprodáno). Třeba nejpopulár­nější inscenace Suchého a Havlíkovy Kytice podle slavné Erbenovy sbírky má nakročeno už k devítisté repríze!

Když svůj záměr Jiří Suchý v pondělí prezentova­l přátelům, řekl mimo jiné: „Devadesát let jsem na tomto světě a z toho dvě třetiny života dělám to, co dělám. A přitom závidím penzistům, kteří se ráno probudí a můžou cokoliv. Stavět Eiffelovku ze zápalek, psát paměti, ale taky třeba krmit ptáčátka nebo koukat na televizi a přitom se rozčilovat. To musí být nádhera! A já místo toho píšu hry, ty se pak s větším či menším úspěchem učím nazpaměť, pracuju na jejich inscenován­í, a pak je po večerech hraju jen proto, že smích publika lahodí mému levému uchu. Na to pravé slyším trochu hůř.“

Jen poslední část tohoto vyznání je, jak víme, pravdivá.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia