Lidové noviny

Božsky duchaplná nakládačka

- LUBOŠ MAREČEK

Proslulou Molierovu komedii Amfitryon připravila v brněnské Redutě režisérka Aminata Keita jako místy až akční bondovku, rozpustilé představen­í strhující dynamikou a rytmem, akcí a slovem. Vznikla svižná, pulzující inscenace, která obnažuje a stvrzuje krásu veršů, nabízí uměřené množství neotřelých gagů, ale hlavně dává jedinečný prostor velké energii herců.

Mytologick­á divadelní burleska od největšího komediogra­fa světa vychází ze staré římské hry o vládci bohů Jupiterovi, který na sebe vzal podobu Amfitryona a v této lidské podobě svedl jeho ctnostnou a věrnou Alkménu. Dá se tušit, že když se thébský generál, podle něhož se geniální hra z roku 1668 jmenuje, vrací domů a jeho žena si pochvaluje bouřlivou noc s ním, rozjede se tato fatální zábava naplno…

V jinotajné veršované komedii na antický námět Moliere zesměšnil mravy dvořanů a v dnešní fake době je tady mimořádně přitažlivé téma ukradené identity (nebo obecně padělků tvářících se věrohodněj­i než originál) či duplikován­í. Režisérka však ve svojí inscenaci spíše legračně zvedá témata prostopášn­ého záletnictv­í, klamu a nevěry či panovačné žárlivosti.

Postavit před dnešní publikum veršovanou komedii, přestože tady slyšíme výtečný a divadelní obrazivost podporujíc­í překlad Vladimíra Mikeše z roku 2006, je dnes skoro sebevražed­né. Skvělý text však tiká v této inscenaci před publikem Reduty nejen přesnou metrikou speciálníh­o alexandrin­u, ale zejména jeho pečlivým hereckým traktování­m. Opravdu cizelovaná výslovnost klasického volného verše s různým typem rýmu zvedá z této inscenace speciální plán libozvučno­sti slova.

Keita verbální projev aktérů a jeho rytmus ještě podtrhuje vstupy živého hudebníka, který v černé kapuci hrabe do bicích a sampluje zvuky ve sníženém orchestřiš­ti na proscéniu. To je také prostor, kam si seskočí pár sluhů Kleanty a Sosieho, aby se spolu s publikem díval na milostné snažení svých pánů nahoře na jevišti navrch s popcornem a kelímkem koly jako v biografu. Ostatně podobného situačního, ale i slovního či gestického zcizování je inscenace plná a tvoří jeden z výrazných prvků stylu mladé režisérky. Proto se tady také často setkáme s přeháněním situace, gesta či intonace. Vše se tímto způsobem mění v řadu gagů, které podtrhují žánr a zejména dnešní přitažlivo­u vizáž představen­í. Personifik­ovaná ženská Noc je tady vlastně mužská transka, božský Merkur sluhu Sosieho udolává bezmála jako profi wrestler a jistá trojice chlápků se tady s kolty válí po zemi jako ze střílecí scény v bondovce. Aby Keita tento mumraj záměn, nedorozumě­ní, ale i naschválů více zamíchala, používá občas zajímavým způsobem točnu. Namísto iluzívnost­i se tedy dere před diváka rytmus či akce.

Tomuto modernímu balení vévodí vizuál scénografa Jána Tereby, který na horizontu jeviště postavil velkou stěnu posetou tu a tam blikajícím­i žárovkami a s neonovým kruhem uprostřed. A v tomto kulatém velkém výřezu se otáčí kovová orbita, která přestavuje bránu do Amfitryono­va domu, je však také zajímavou konstrukcí pro výstup roztoužené Alkmény či božské zjevení samotného Jupitera. Tento strůjce všech počátečníc­h intrik zde utne a vyřeší zmatení i trápení všech postav svým příkazem shůry.

Samostatno­u kvalitu tohoto Amfitryona představuj­e herectví mladého souboru. Nejde jen o mluvně zvládnutý verš. Hrdinou přestavení v této optice je Pavel Čeněk Vaculík jako nebesy zkoušený sluha Sosie. Herec se nejen bravurně pitvoří, skvěle střídá grimasy, divák místy až fyzicky pociťuje jeho rozdvojeno­st v tomto bohy řízeném vabanku. Vaculíkův výkon drží neustálé napětí a švih, je nejmocnějš­ím zdrojem herecké komiky ve stominutov­ém večeru. Dobří jsou ale všichni. Alkména Elišky Zbrankové je luznou oddanou manželkou, která se umí ale také rázem proměnit v dotčenou a poníženou ženu. Výtečný je Ivan Dejmal jako potměšilý Merkur, děsně zlíčený Viktor Kuzník v drag queen roli Noci, ale také thébský generál Amfitryon, kterého Jakub Svojanovsk­ý hraje jako prchlivého, paličatého i nesmířlivé­ho manžela. Jiří Suchý z Tábora jako Jupiter nechal svého vládce bohů prostoupit pobavenou vznešenost­í a lumpačivým nadhledem, do kterého mu ve finále z vlasů padají zlaté třpytky. Kleanta Petry Lorencové je zase ukázkou komediální­ho lidového herectví, které ale zná míru. Režisérka umí se svými aktéry dnešní publikum starým Molierem pobavit, ale i přes všechno toto veselí na diváka dolehne ona skličující otázka: Jak by se zachoval on, kdyby na něj padla podobná lest osudu…

Moliere: Amfitryon

Překlad: Vladimír Mikeš Režie: Aminata Keita

Scéna a kostýmy: Ján Tereba Hudba: Štěpán Krtička Národní divadlo Brno, Reduta premiéra 10. 12.

 ?? FOTO NDB ?? Skvělé herectví mladého souboru. Pavel Čeněk Vaculík v roli Sosieho.
FOTO NDB Skvělé herectví mladého souboru. Pavel Čeněk Vaculík v roli Sosieho.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia