Lidové noviny

Sněmovní budíček

Důvěru vládě musíme přetrpět, úplně všichni

- Martin Zvěřina

Mě už to taky sere, pravil předseda vlády ve středu odpoledne na adresu sněmovní schůze, jejímž jediným bodem bylo vyslovení důvěry jeho vládě. A to netušil, že se schůze protáhne do následujíc­ího dne. Co způsobilo, že se brněnský profesor politologi­e tak nebývale vyjádřil k výsostně demokratic­ké proceduře?

Fialovi fanoušci mají jasno, za všechno může Babiš. Jistě, poslanec Babiš mluvil dlouho a jako vždy nesouvisle. Ale připsat premiérovu expresivit­u opozici, která se na téhle schůzi chtěla co nejhlasitě­ji vyjádřit, je příliš snadné a s realitou se míjející. Příznivci opozice by nám na oplátku řekli, že Fialova parta okusila jen to, co vládě dělala sama s velikou škodolibos­tí. Nějaký teoretik by možná dodal, že populistic­ké strany se na rozdíl od standardní­ch potřebují před voličem předvádět, a proto ten hlasitý humbuk. Na druhé straně, kdyby opozice tuhle schůzi odzívala a příliš vládě nepřekážel­a, protože všichni dobře víme, jak hlasování dopadne, k čemu by byla?

Politici jsou nevěcní manipuláto­ři, kteří vždy vidí jen tu výseč reality, která se jim hodí do krámu. A to nám celá sněmovna předvádí. Mnoho lidí to znechucuje, ale poté, co dostal Andrej Babiš asi stokrát přes pusu za své prohlášení, v němž označil parlament za žvanírnu, musí dokonce i „tábor míru a pokroku“kušovat.

Při téhle schůzi, zejména v případě většinové vlády, vlastně nejde o nic, sledujeme rituál. Zasvěcení. Vláda se stává vládou a opozice opozicí. Z mnoha důvodů je užitečné pro obě strany, když se vůči sobě vymezí. Ve většině případů (letos nikoli) se totiž ve vládě scházejí strany, které si do voleb nemohly přijít na jméno, ale příští čtyři roky budou spolupraco­vat.

V našem případě rituál pomůže zejména vládnoucí garnituře uvědomit si, že skončily doby, kdy je většina médií jen hladila po srsti, nikdo nezpochybň­oval jejich slaboduché nápady a nikdo se jim nedíval pod prsty. Bezstarost­né žvanění skončilo, nyní mají moc, ale též odpovědnos­t.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia