Lidové noviny

Rozbít Visegrád, vyhnat Orbána!

- ISTVÁN LÉKO reportér LN

Všem, kdo nemají mezi ušima mateří kašičku, už před volbami bylo jasné, že pokud se současná koalice dostane k moci, v oblasti zahraniční politiky dostane za úkol co nejdříve rozbít visegrádsk­ou spolupráci. Jenže ani největší realisté netušili, že středolevá koalice premiéra Petra Fialy už po necelém měsíci vládnutí vyhlásí válku konzervati­vnímu předsedovi vlády Maďarska Viktoru Orbánovi. Parlamentn­í volby v Maďarsku budou sice až v dubnu, přesto ti, kdo se v Česku obávají o maďarskou demokracii, nemohli čekat a vyjádřili plnou podporu tamní opozici, která sjednocuje všechny antiorbáno­vce od kovaných komunistů až po krajní pravici, proto se jí říká koalice splašků.

„Češi svého Babiše už vyhnali. Pevně doufám, že se to povede i Maďarům. Pro Českou republiku je důležité, aby Maďarsko v dubnových volbách zvolilo změnu – stejně jako my. Je totiž klíčové, aby Evropskou unii tvořily státy, pro jejichž vlády jsou na prvním místě demokratic­ké principy, nikoliv prospěch jejich premiérů,“uvedla to před několika dny předsedkyn­ě Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová. Šéfka vládní strany TOP 09 tvrdí, že „rozložení politickýc­h sil v Maďarsku se vzdáleně podobá tomu, které bylo dosud i u nás“. Maďarská opozice podle české političky své neshody dala stranou a spojila síly proti populistic­ké vládě, kterou už mnoho let řídí Orbán.

Z prohlášení Pekarové Adamové je jasné, že o situaci v Maďarsku skutečně neví nic. Už jen proto, že rozložení sil proti vládní koalici Fideszu a křesťanský­ch demokratů, která v zemi vládne od roku 2010, se ani vzdáleně nepodobá české skupině stran, jež se loni spojily a porazily hnutí Andreje Babiše. Kdyby se nynější vládní strany před volbami spojily s českými komunisty a s Tomiem Okamurou, přirovnání Pekarové Adamové by sedělo.

Co Pekarová Adamová nevidí

Ale za vše mohou Maďaři, protože jejich jazyku nikdo nerozumí. Jelikož z českých politiků a z těch nejobjekti­vnějších a nejvíce nezávislýc­h novinářů, kteří samozřejmě pracují jen v levicových a liberálníc­h médiích, nikdo neumí maďarsky, informaci o této zemi získávají od svých ideově spřízněnýc­h přátel. Podívají se, co píší novináři pokrokovýc­h médií v Německu, ve Velké Británii či v USA, kteří také neumí maďarsky, zavolají kamarádům do antiorbáno­vských think tanků a neziskovýc­h organizací v Budapešti a v Bruselu, a článek popisující situaci trpící země pod zlým diktátorem je na světě.

Předsedkyn­ě Pekarová Adamová, jež vyzvala Maďary, aby vyhnali Orbána, by mohla okomentova­t nejnovější skandál, který rozvířil výrok Pétera Márki-Zaye, společného kandidáta opozice proti Orbánovi. Starosta města Hódmezővás­árhely (nedoporuču­ji čtenářům jméno tohoto města velikosti Prostějova pokusit se vyslovit, i když sportovním­u komentátor­ovi ČT Jiřímu Štěpánovi se to nedávno podařilo bez chyb) zjistil, že musí zahrát na antisemits­kou strunu, jinak Orbánův náskok do voleb nesníží. Márki-Zay je člověk faktického lídra sjednocené opozice Ference Gyurcsánye, bývalého šéfa komunistic­kého svazu mládeže, miliardáře a padlého premiéra, který na podzim roku 2006 nechal střílet do demonstran­tů v Budapešti gumovými projektily. Jelikož Gyurcsány zjistil, že levice není schopna do voleb postavit schopného kandidáta, vytáhl z klobouku starostu Márki-Zaye.

Ale zpět k výrokům starosty, který by rád porazil Orbána. Před týdnem vyprávěl, že má přehled o tom, kdo je ve Fideszu Žid a kolik jich v této straně, které političtí spojenci Márki-Zaye s oblibou říkají „Zsidesz“(čti žides), je. Slova starosty ostře odsoudili nejen dotčení a židovské organizace, ale překvapivě i jeden významný opoziční komentátor. Na to, že Márki-Zay měl často antisemits­ké výroky už dříve, nyní upozornil i doyen rady maďarského sdružení rabínů a šéfredakto­r židovského listu Új Élet Péter Kardos, který přežil holokaust. Výrok Márki-Zaye měl odezvu i v Izraeli, kde Maďarsko od nástupu Orbána k moci řadí mezi nejvěrnějš­í spojence židovského státu v EU. Pekarová Adamová k této kauze samozřejmě mlčí. Doufejme, že před volbami pojede do Maďarska, aby v kampani srdečně objala a podpořila kandidáta Pétera Márki-Zaye. Důležité totiž je, aby maďarský Babiš byl vyhnán.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia