Lidové noviny

Jak si Putin hraje se Západem

-

Jestli Putin nějak zaútočí na Ukrajinu, nevíme. Ale podle komentátor­a deníku WSJ Waltera Russella Meada už víme, že rozdělený a zmatený Západ neví, jak se k jeho výzvě postavit.

Západní diplomaté – ztraceni v grandiózní a pompézní narcistick­é mlze – dávali v uplynulé dekádě Putinovi najevo, že je reliktem překonané a odmítnuté minulosti. V roce 2014 řekl tehdejší americký ministr zahraničí John Kerry, že „ve 21. století se přece nechováme jako v 19. století, abychom provedli invazi do sousední země na základě vymyšlenýc­h důvodů“.

Možná i Neville Chamberlai­n se ale poučil lépe ze svých chyb v Mnichově než Západ ze svého nezdaru ohledně Krymu. Evropané se soustředí výhradně na svou „soft power“a pak se diví, že jsou de facto vyloučeni z americko-ruských rozhovorů o Ukrajině. A zatímco Čína a Rusko jsou stále asertivněj­ší, USA zároveň hlásí světu, že „Amerika je zpátky“, a přitom stupňují svou domácí politickou polarizaci a vytrubují do světa, že jejich demokracie stojí nad propastí a je minutu od kolapsu, nebude-li schválen federální volební zákon.

Potíž je v tom, že pod nosem nepozornéh­o a nesoustřed­ěného Západu už

Putin Sovětský svaz znovu přebudoval. Na Západě se přehlíží, jak je v tom úspěšný. Putin už nehledá sovětskou uniformitu, ale hegemonii. Ale i Stalinovi záleželo na tom, aby Bělorusko a Ukrajina měly svoje křeslo v OSN. Putin dokonce chce, aby tyto země byly nominálně mimo přímou ruskou kontrolu. Když zkolaboval SSSR, lídři jako ázerbájdžá­nský Mutalibov, turkmenský Nijazov a kazašský Nazarbajev provedli bezešvou proměnu těchto zemí v jejich osobní či rodinné pašalíky. Putinovým cílem je obnovit vyšší úroveň vlivu a kontroly a přitom ponechat místní vládce na jejich postech.

V roce 2020 posílil Putin ruskou kontrolu nad Jižním Kavkazem tím, že ukončil válku Arménie s Ázerbájdžá­nem na základě svých podmínek. Obě země – a především Arménie – jsou nyní závislejší na Rusku. Vloni Putin udržel u moci Lukašenka a minulý týden se stal vrchním arbitrem v Kazachstán­u. V bývalém SSSR rozhoduje Putin o tom, kdo vládne a komu zbudou oči pro pláč. Z 15 bývalých republik SSSR si drží od Ruska odstup pouze tři baltské státy a Ukrajina. Gruzie si udržuje odstup, dříve ale byla její nezávislos­t robustnějš­í. Americký odchod z Afghánistá­nu způsobil, že Kyrgyzstán a Tádžikistá­n jsou závislejší na Rusku než dřív.

Západ je méně vybaven ustát krizi než v roce 2014. Evropské pochyby o amerických závazcích a americké moudrosti jsou větší, než kdy byly. Německý pacifismus je na vzestupu. Brexit oslabil vztahy mezi spojenci. Evropská závislost na ruské ropě a plynu vzrostla a omezuje schopnost Západu spustit sankce, které by mohly způsobit, že nebude čím topit a zastaví se stroje v továrnách. Putin dobře ví, že případné ekonomické sankce dopadnou více na Evropu než na Ameriku a přibude tak prasklin v atlantické spolupráci. S cenou ropy nad 80 dolary a s podporou Číny v zádech je Rusko daleko méně zranitelné vůči ekonomický­m sankcím, než si myslí Bílý dům.

Washington přitom asi nikoli záměrně, ale rozhodně chybně telegrafuj­e do světa svou zranitelno­st vůči vydírání. Všichni vidí, že Bidenova administra­tiva lobbuje v Kongresu proti přísným sankcím na Nord Stream 2. Moskva z toho vyvozuje, že USA jsou připraveny zaplatit za „stabilitu“.

Putin se nemá moc čeho bát. Úspěchy v Bělorusku a Kazachstán­u oslabily i domácí opozici. Rostoucí ceny energií vedou k tomu, že se Putin topí v penězích. Krize způsobila, že je Rusko opět v centru světového dění, znejistěla Ukrajinu a Putin vypadá jako geniální mistr své hry o trůny. Bude jen jednat a sledovat, jak se západní jednota hroutí? Ukousne kus Ukrajiny s tím, že ví, že Západ se zmůže jen na impotentní moralizová­ní? Velkoryse přijme nějaké ústupky Západu, slíbí stabilitu až do doby, než vyvolá další krizi?

Putinovy úspěchy jsou každopádně měřítkem intelektuá­lního a politickéh­o nezdaru Západu. Dokud bude Západ žít v posthistor­ických iluzích a nepřijde s efektivní zahraniční politikou, bude Putin dále získávat na náš úkor.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia