Lidové noviny

Cena benzinu? Levněji už bylo

Řidiči si při tankování připlatí, někde už ceny atakují 39 korun za litr Ropy se těží málo a její cena roste

- MIROSLAV PETR

Měsíc a půl se řidiči v Česku mohli těšit z postupného zlevňování pohonných hmot. Teď ale totemy na pumpách začínají obracet. Po krátké pauze budou ceny opět stoupat a zdá se, že benzinu a naftě vyšší cena vydrží delší dobu. S velkou pravděpodo­bností lze ale říci, že v tomto roce by už neměl přijít tak dramatický nárůst jako loni, kdy od ledna do listopadu vystoupala cena litru benzinu o dlouho nevídaných devět korun.

Od druhé půlky listopadu, kdy se loňské zdražování zastavilo, klesly ceny litru Naturalu 95 a dieselu v průměru o víc než korunu pod 36, respektive 35 korun. Teď už ale ropa opět několik týdnů zdražuje. Sice ne tolik jako zemní plyn, který se v poslední době obchoduje za historicky rekordní ceny, k ropnému rekordu na úrovni 140 dolarů (necelé 3000 korun) za barel z roku 2008 je stále daleko, ale i tak současný růst ceny černého zlata k 85 dolarům (1800 korun) už několik dnů zvedá evropskou burzu s palivy a nyní i cenovky benzinek.

Ropa z Kazachstán­u nechybí Odborníci z branže prorokují, že během letošního roku by se měla ropa obchodovat nejčastěji v rozmezí 80 až 90 dolarů, což by litr benzinu mohlo prodražit přes hodnotu 37 korun, nafty přes 36 korun.

„V některých lokalitách, zejména u dálnic, nelze vyloučit, že se letos cena přiblíží 40 korunám. Ale to není moc pravděpodo­bné a nastalo by to jen v případě prudkého skoku ceny ropy vlivem neočekávan­é geopolitic­ké krize nebo katastrofy,“soudí analytik společnost­i Finlord Boris Tomčiak, který se dlouhodobě zabývá vývojem cen ropy a dalších komodit.

„Ropa už zdražuje od prosince, na čerpacích stanicích se to projevuje vždy s určitým zpožděním. Má to víc důvodů, ale tím hlavním je rostoucí světová poptávka po ropě a energiích obecně, což prostě souvisí s oživením ekonomické­ho

růstu,“popsal situaci Tomčiak.

Do ceny ropy vstupuje i politika těžařských zemí, zejména těch sdružených v kartelu OPEC plus také globálních lídrů v těžbě, tedy Ruska i Spojených států. Vyšší cena při současném objemu prodaného množství jim vyhovuje, zejména státy, jako jsou Saúdská Arábie, Spojené arabské emiráty, Katar či Rusko jsou na příjmech z vytěžené ropy existenčně závislé. Země OPEC se sice zavázaly, že těžbu navýší a tím sníží cenu, ale jedná se jen o mírné zvýšení produkce, které ropu k poklesu nijak nestimuluj­e.

Pak je tu také omikron a nekončící pandemie koronaviru, ale s tím se podle Tomčiaka už naučily firmy ve světě žít a jejich

spotřebu ropy, respektive pohonných hmot virus zásadně neomezuje.

Se světovými cenami ropy nezahýbala ve větší míře situace minulých dnů v Kazachstán­u a tamním autoritářs­kým režimem krvavě potlačené lidové nepokoje. Kazachstán významnou část své ropné produkce vyváží, mimo jiné i do Česka, a protesty se na tři dny nevyhnuly ani tamnímu ropnému poli Tengiz. Těžbu ropy to ale neovlivnil­o.

„Kazachstán je třetí největší dovozce ropy do České republiky. Bezprostře­dně však v Česku žádné výpadky dodávek pohonných hmot či jiných ropných produktů nehrozí. Pokud by ropu Kazachstán nemohl dodávat v dostatečné míře, zastoupí jej jiní dodavatelé jako Ázerbájdžá­n nebo Rusko,“popsal situaci hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Silná koruna – řidičova radost Proti zdražování naopak částečně působí v těchto dnech skutečnost, že ceny pohonných hmot na burze se uvádějí v dolarech a koruna vůči dolaru posiluje. A to nárůst ceny v Česku zpomaluje. „Je třeba si uvědomit, že dolar už zlevnil k 21,5 koruny a zatím zlevňuje dál. Díky tomu ceny u nás nerostly o tolik, jak by odpovídalo kotaci na burze,“připomíná Václav Loula, expert České asociace petrolejář­ského průmyslu a obchodu, která sdružuje Unipetrol (Benzinu), MOL, Shell, OMV a další velké prodejce a distributo­ry u nás.

Jako vždy tak i nyní platí, že průměrná cena pohonných hmot, kterou

v Česku počítá kartová společnost CCS z více než dvou tisíc čerpaček, příliš nevypovídá o cenách v různých regionech a lokalitách. Rozptyl oproti průměru 36 korun u benzinu a 35 u nafty je veliký.

Nejlevnějš­í stanice v současné době nabízejí natural za 33,5 koruny, diesel za 31,9 koruny. Nejdražší se pak blíží 39 korunám u benzinu a 38 u nafty. Je zřejmé, že si čerpací stanice během minulých týdnů vylepšily marže a hojí si tím hubené měsíce z doby loňského zdražování ropy.

Nejlevnějš­í pohonné hmoty za dobu statistiky CCS, tedy od ledna 2005, tankovali u nás řidiči v lednu 2009, kdy stál litr benzinu v průměru 22,2 a nafty 23,9 koruny. Nejdražší byla paliva v září 2012 – benzin za 38,6 a nafta za 37,2 koruny v průměru za republiku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia