Lidové noviny

Další tři jaderné bloky bez tendru

-

Vítěz tendru na stavbu nového bloku dukovanské jaderné elektrárny by mohl v Česku postavit až další tři jaderné bloky. Do zadávací dokumentac­e byla totiž doplněna nezávazná opce na stavbu třetího a čtvrtého bloku v Temelíně a šestého bloku v Dukovanech. Včera to uvedl mluvčí Skupiny ČEZ Ladislav Kříž a potvrdil tak informaci, kterou LN přinesly na začátku října.

„Ministerst­vo průmyslu a obchodu nás loni v létě požádalo, na základě uzavřených smluv se státem, o doplnění nezávaznýc­h nabídek ze strany uchazečů na další šestý blok v Dukovanech a na dva nové bloky v Temelíně EDU6, ETE34 do poptávkové dokumentac­e. To jsme doplnili,“řekl Kříž.

Mezi uchazeče na stavbu nového bloku v Dukovanech patří francouzsk­á společnost EDF, jihokorejs­ká KHNP a severoamer­ický Westinghou­se. Firmy v listopadu zaslaly Česku bezpečnost­ní dotazník. Podle generálníh­o ředitele ČEZ Daniela Beneše bude bezpečnost­ní posouzení uchazečů hotové do konce ledna. Následně může být podle jeho předpoklad­u vyhlášen tendr. Podle jeho názoru bude nový blok spuštěn dle očekávání v roce 2036.

Zrychlit kvůli taxonomii Cílem bezpečnost­ního posouzení je zhodnotit všechny potenciáln­í dodavatele a získat informace potřebné pro zajištění bezpečnost­ních zájmů. Posouzení zahájil ČEZ v červnu. Podle předpoklad­ů bezpečnost­ní dotazník tehdy neobdržely ruská společnost Rosatom a čínská společnost CGN, které se česká vláda rozhodla do chystaného tendru nepozvat.

Beneš potvrdil, že ČEZ plánuje stavbu tří dalších jaderných bloků. Příprava stavby nových temelínský­ch bloků je podle něj v pokročilém stadiu. Je podle něj nyní logické, aby se práce na přípravě urychlily tak, aby byly splněny podmínky tzv. taxonomie, kterou plánuje Evropská komise. Podle Beneše by musely nové bloky získat stavební povolení do roku 2045, aby byly uznány za udržitelné a mohly být financován­y v rámci taxonomie.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia