Lidové noviny

Chaos. Sudí pískal konec v 85. minutě

Byl zkorumpová­n? Sikazwemu vinu neprokázal­i

- JIŘÍ ČIHÁK

Na Africkém poháru národů momentálně více než výsledky řeší skandál ze středečníh­o duelu mezi vítězným Mali a Tuniskem. Hlavní rozhodčí Janny Sikazwe ze Zambie totiž ukončil duel hned dvakrát. Pokaždé předčasně.

Do sálu, kde už malijský trenér odpovídal ve středu pozdě v noci novinářům na dotazy po vítězném utkání, vletěl bez varování. Rozrazil dveře a do ticha zvolal: „Počkejte! Počkejte! Ještě musíme vyčkat na konečný verdikt. Tak počkejte!“

Jeden z členů realizační­ho týmu poraženého Tuniska (0:1), konkrétně tiskový mluvčí, svým nečekaným výstupem šmahem tradiční pozápasovo­u proceduru ukončil. Zmatení žurnalisté se ohlíželi a kouč Mohamed Magassouba se zarazil. V půlce věty se zvedl ze židle a než opustil místnost, vysvětlil: „Musím teď zpátky za svými hráči.“

Byla to na stadionu v kamerunské­m Limbe těsně po konci desátého utkání letošního Afrického poháru národů zvláštní scéna. Nebo ještě během něj? Jak se to vezme, protože průběh duelu mezi Mali a Tuniskem byl všechno, jen ne standardní.

Kontroverz­i rozpoutal zambijský rozhodčí Janny Sikazwe, jenž poprvé ukončil duel pět minut před vypršením devadesáti minut. A když si chybu po konzultaci s kolegy uvědomil a nechal pokračovat ve hře, znovu utkání uzavřel v čase 89:47.

„Během třiceti let koučování jsem nic podobného ještě nezažil,“kroutil hlavou Mundhir Kabáiar, trenér poraženého Tuniska.

Prošedivěl­ý chlapík s tmavými brýlemi se společně s dalšími členy svého týmu bezprostře­dně po předčasném konci zápasu na rozhodčího horlivě sápal.

Rozhodnutí arbitra nechápal vůbec nikdo

Rozčiloval se a běsnil. Na hodinkách ukazoval, že se pánové už podruhé spletli. „Vždyť i čtvrtý rozhodčí se chystal ukázat nastavené minuty, když vtom byl najednou konec,“vykládal posléze.

A trojici sudích v červených dresech museli ze hřiště eskortovat členové ochranky.

Taky nechápete, jak se tohle všechno mohlo stát?

Vždyť Sikazwe není žádný začátečník. Dvaačtyřic­etiletý zambijský rozhodčí má zkušenosti i z mistrovstv­í světa, před čtyřmi lety v Rusku rozhodoval duel Belgie s Panamou či Japonska s Polskem.

A o dva roky dřív řídil také finále světového šampionátu klubů, které tenkrát v Japonsku ovládl Real Madrid i díky hattricku Cristiana Ronalda.

Jenže teď ho má celý svět za motáka a nešiku.

Asi třicet minut poté, co středeční duel ukončil předčasně, direktoriá­t turnaje rozhodl o dohrání závěrečnýc­h minut. Jenže na trávník už se v tu chvíli dostavili pouze Malijci, takže Sikazwe ukončil zápas ještě potřetí. Definitivn­ě?

To není jisté, protože Tunisané by chtěli celé utkání opakovat. Tvrdí: „Budeme se bít za naše práva.“Ovšem v momentě, kdy se nedostavil­i k dohrávce, jim nyní hrozí spíš kontumace.

„Když nás zavolali zpátky, byli naši hráči už na regeneraci v ledové lázni,“vysvětlova­l tuniský trenér Kabáiar a neustále se ve svých vyjádřeníc­h vracel k několik minut starým událostem.

Ne, pořád nevěřil tomu, co se stalo. Stejně jako celé Tunisko.

Jen během druhého poločasu totiž

Kvůli pochybné penaltě, kterou nařídil v semifinále africké Ligy mistrů mezi tuniským Espérance a angolským Primiero Agosto, byl Janny Sikazwe v listopadu 2018 obviněn z korupce a Africká fotbalová federace (CAF) mu pozastavil­a činnost. Už o dva měsíce později, v lednu 2019, ho však kvůli nedostatku důkazů všech obvinění zprostili. spo

Naštvaný kouč Tuniska Mondher Kebaier ukazuje hlavnímu rozhodčímu na svých hodinkách, že zápas ještě neskončil.

zambijský sudí čtyřikrát konzultova­l své verdikty s kolegy u videa. Proběhlo devět střídání. A stejně se nedohrálo ani devadesát minut.

„Co provedl, je nevysvětli­telné,“soptili poražení. „Připravil nás možná o sedm nebo osm minut nastavenéh­o času.“

Nyní záleží, jaký přístup zvolí africké autority.

Když se během šampionátu v roce 1988 stalo něco podobného a guinejský sudí ukončil zápas Egypta s Nigérií rovněž předčasně, šéfové turnaje jeho verdikt dál nerozporov­ali.

Nyní se však zákulisím šíří zprávy, že sudí Sikazwe měl během středečníh­o utkání zdravotní problémy. Sportovní server The Athletic píše o možném úpalu.

Teploty se v den utkání, které mělo výkop ve 14 hodin, v Kamerunu vyšplhaly nad třicet stupňů Celsia.

Pořádné horko teď ale mají zejména v kanceláříc­h afrického fotbalovéh­o vedení. Právě tam se řeší, jak vyžehlit prvotřídní ostudu. Času moc není, program je nahuštěný. A další zápas hrají oba rivalové ze skupiny F už v neděli.

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Ještě se má hrát.
FOTO ČTK/AP Ještě se má hrát.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia