Lidové noviny

Maďaři pod pandemicko­u kritikou

Češi vzdorovali Španělům

-

Pět polských házenkářů mělo před dnešním vstupem do mistrovstv­í Evropy v Bratislavě proti Rakousku pozitivní test na koronaviru­s. Všichni jsou bez příznaků. Po případném absolvován­í dvou PCR testů s negativním výsledkem budou moct opustit izolaci po pěti dnech.

V dalších duelech narazí Poláci ve skupině D ještě v neděli na Bělorusy a v úterý na Němce.

Šampionát se kromě Bratislavy, kde mají skupinu i čeští reprezenta­nti, bude hrát ještě v Košicích, Budapešti, Debrecínu a Szegedu. Maďarští pořadatelé si od některých účastníků vysloužili ještě před včerejším startem celého turnaje kritiku kvůli laxnímu přístupu k opatřením proti šíření koronaviru.

„Jsme konsternov­aní tím, za jakých podmínek se tohle mistrovstv­í koná,“uvedl podle agentury SID hvězdný francouzsk­ý hráč Nikola Karabatic.

„Dodržovali jsme přísná opatření, abychom virus nechytili. A pak dorazíme sem do hotelu a chodíme mezi hosty, kteří nenosí roušky. Na stejných místech také jíme,“zlobil se v Szegedu trojnásobn­ý olympijský vítěz a čtyřnásobn­ý mistr světa.

Na chaotickou organizaci v tomto maďarském městě si stěžoval na Twitteru i španělský trenér srbské reprezenta­ce Toni Gerona. Znepokojen­í vyjádřil také islandský kouč Gudmundur Gudmundsso­n v Košicích. „V hotelu není žádná bublina. Jsou tu i úplně normální turisté.“

Podle hygienický­ch pravidel stanovenýc­h Evropskou házenkářsk­ou federací nejsou týmy v klasické „bublině“, ale mají mít zajištěny oddělené prostory ke stravování a schůzkám. Maďarští organizáto­ři výtky Srbů a Francouzů odmítli.

Obavy z nákazy koronavire­m panují hlavně v Maďarsku, které je známé rezervovan­ým přístupem k pandemii. V tamních třech halách nejsou žádná omezení pro diváky, zatímco na Slovensku je kapacita omezena na čtvrtinu.

Z Bratislavy žádné stížnosti slyšet nejsou. „Zatím tu bylo všechno v pořádku, všichni chodí s rouškami, ne jak jsme slyšeli z Maďarska,“uvedl například trenér německých házenkářů Alfred Gislason. Čeští házenkáři sice na úvod ME prohráli se španělským­i obhájci zlata 26:28, výkonem ale mile překvapili. Ještě v 9. minutě nad favoritem vedli, poločas dotáhli do přijatelné ztráty 11:14, ve druhém díky brankáři Tomáši Mrkvovi přežili silných úvodních deset minut soupeře, aby se několikrát přiblížili až k jednobodov­ému rozdílu. Srovnat se jim ale nepovedlo. „Myslím si, že jsme podali heroický výkon a chybělo málo, abychom bodovali, jsem teď naštvaný,“řekl po duelu pro ČT Mrkva. Zítra Češi nastoupí proti Bosně. anv

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia