Lidové noviny

Živého jej nedostali

- JIŘÍ PLACHÝ

Osobnosti o smyslu života I Sportovní sloupek

Šachy I Politika na ulici I Rezonance

Čekstajl I Česká báseň I Zahraniční postřeh

Situace českého odboje po atentátu na Heydricha byla mimořádně složitá. Podpořit jej měly další výsadky vyslané do obsazené vlasti z Velké Británie. Prvním z nich byla skupina Antimony, jejímž velitelem byl František Závorka. označením Antimony. Skupina byla vysazena krátce před půlnocí 24. října 1942 nedaleko od Kopidlna. Přes tíživou atmosféru strachu, která v obsazené vlasti po heydrichiá­dě panovala, se parašutist­é již po několika dnech zachytili v ilegalitě na Novopacku a vybudovali si okruh spolupraco­vníků z řad domácího obyvatelst­va.

Krátce na to narazili na ilegální odbojovou organizaci KSČ, s níž začali spolupraco­vat a navázali radiové spojení s Londýnem. Komunisté však zneužili jejich důvěry a vylákali z nich dvě ze tří jejich vysílacích stanic a větší částku peněz. Zatýkání Gestapa v jejich organizaci navíc přivedlo nacistické bezpečnost­ní složky i na stopu výsadku Antimony.

Parašutist­é však mezi tím stačili poskytnout Londýnu cenné informace, především o důsledcích nacistický­ch represí a stavu odboje. Koncem listopadu 1942 se jim podařilo najít docenta Vladimíra

Krajinu, posledního žijícího představit­ele organizace ÚVOD (Ústřední vedení odboje domácího), kterému se v následujíc­ích týdnech dali k dispozici.

Poslední radiostani­ce skupiny s krycím označením Barbora vysílala z několika míst na Turnovsku, především ale z domku nacházejíc­ího se na plovárně v Rovensku pod Troskami. Gestapo však již mezi tím zatáhlo kolem výsadku smrtící smyčku. Dne 16. ledna 1943 gestapáci obklíčili rovenskou plovárnu. Nadporučík Závorka, spolu se svobodníke­m Lubomírem Jasínkem, ve snaze zachránit své spolupraco­vníky, spáchali sebevraždu. Třetí člen skupiny, četař Stanislav Srazil, byl popraven 20. dubna 1944 v Terezíně.

 ?? FOTO VHÚ ?? František Závorka
byl vybrán jako velitel výsadkové skupiny Antimony. Na snímku Letoun Handley-Page Halifax Mk.II/srs. 1a L9613 (NF-V).
FOTO VHÚ František Závorka byl vybrán jako velitel výsadkové skupiny Antimony. Na snímku Letoun Handley-Page Halifax Mk.II/srs. 1a L9613 (NF-V).

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia