Lidové noviny

Vláda mění většinu vedení ČD

Dozorčí rada Českých drah má dnes odvolat i generálníh­o ředitele Ivana Bednárika

- MICHAL PAVEC

Když Ivan Bednárik v prosinci 2020 přijímal roli šéfa Českých drah, věděl, že jde do rizika. „Manažer musí počítat s tím, že ho akcionář jednoho dne chtít nebude. Ptáte se, jestli není šílenství jít z pevné židle na rozkývanou? Ano, je,“řekl tehdy LN, když po šesti letech povýšil z úspěšného angažmá v ČD Cargo.

O rok a čtvrt později, už podle scénáře nové vlády, svoji pozici pravděpodo­bně opustí. Ve funkci by měl vydržet do konce února, na jeho pozici má být vyhlášené výběrové řízení. A podle dvou důvěryhodn­ých zdrojů LN s ním v nejužším vedení skončí další dva členové představen­stva: Václav Nebeský a právník Petr Pavelec. První jmenovaný byl od září 2019 generálním ředitelem ČD, po příchodu Bednárika byl členem vedení, na starosti měl například oblast IT. Pavelec se v ČD stará o majetek.

Hlasovat o nich bude dozorčí rada ČD, tedy orgán, který dohlíží na chod firmy a v pravomoci má i odvolávání a jmenování manažerů do pětičlenné­ho představen­stva. Ve firmě se mluví o tom, že změny souvisí mimo jiné s tím, že vláda Petra Fialy (ODS) se nebrání myšlence částečné privatizac­e firmy. Předchozí kabinet byl proti. Možná je například varianta, že by stát část akcií firmy nabídl na burze – polostátní je třeba energetick­á skupina ČEZ.

Personální změny v nejvyšším vedení jsou nicméně při střídání politickýc­h garnitur běžné. Nová vláda obmění dozorčí radu a ta následně udělá totéž s představen­stvem, které firmu řídí.

Bednárik, který mezi lety 2014 až 2020 vedl nákladní dceru drah ČD Cargo, byl dosazen v covidové době, kdy se státní dopravce potýkal s obřími propady tržeb, protože v některých obdobích vozil místo cestujícíc­h vzduch. Musel začít s propouštěn­ím stovek lidí zejména v administra­tivě a dovedl skupinu ČD k částečnému zlepšení hospodářsk­ých čísel. Za první pololetí loňského roku byla ve ztrátě 217 milionů, což bylo meziroční zlepšení o 1,8 miliardy.

Ekonomické výsledky za celý loňský rok zatím firma nemá. O možném odvolání Bednárika jako první informoval deník E15. Jeho možným nástupcem by mohl být Michal Nebeský (se současným členem vedení ČD Václavem jde o shodu jmen – pozn. red.), který vede české zastoupení banky Citi. Tam shodou okolností před deseti lety přišel z Českých drah, kde dělal náměstka tehdejšímu generálním­u řediteli Petru Žaludovi. Na dotaz LN do uzávěrky tohoto vydání textu neodpovědě­l stejně jako ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

Dozorčí rada, která má dnes rozhodovat o personální­ch změnách v představen­stvu, si bude volit nového předsedu. Favoritem je ekonom Miroslav Zámečník. Ten je spolu s dopravním expertem Petrem Šlegrem a manažerem Jiřím Minkou od minulého týdne novým členem dozorčí rady. Její členy jmenuje a odvolává takzvaný řídící výbor ČD, který je prodloužen­ou rukou vlády; sedí v něm zejména zástupci pěti ministerst­ev. Ti odvolali bankéře Jana Vrátníka a politika Vojtěcha Kocourka, který v dozorčí radě dlouhé roky hájil barvy ČSSD.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia