Lidové noviny

Moskva chce potopit Británii. Jedinou raketou

Ruská rétorika proti Británii začíná přiostřova­t. Tentokrát již Kreml nehrozí válkou, ale přímo potopením celého ostrova.

- ŠTĚPÁN HOBZA

Británie by neměla zlobit, jinak ji Rusko brzy vymaže z mapy. Přesněji ji „jedinou raketou Sarmat“potopí a Albion tak navždy zmizí v kanálu La Manche. Podle jiné verze ji zničí podmořským dronem Poseidon, jejž nesou ruské jaderné ponorky. To všechno vyplynulo z nejnovější­ho cyklu ruské propagandy.

„Ten ostrov (Velká Británie – pozn. red.) je tak malý, že stačí jediná raketa Sarmat, aby ho jednou provždy potopila,“uvedl ve vysílání ruského prvního kanálu moderátor Dmitrij Kiseljov. „Sarmat klidně zničí oblast o velikosti Texasu nebo Anglie. Stačí jediný start, Borisi, a žádná Anglie už neexistuje,“doplnil v Rusku populární hlasatel směrem k britskému premiérovi Johnsonovi.

Napínání svalů

Kiseljovův výlev byl doprovázen podrobnou grafikou, jež zobrazoval­a start interkonti­nentální rakety Sarmat – západními rozvědkami přezdívané Satan 2. K tomu, aby doletěla z ruského pobřeží do

Londýna, by jí údajně stačilo pouhých 202 vteřin.

Podle jiné verze si má na Brity posvítit ruský podmořský dron Poseidon – jakési samořidite­lné torpédo. „Výbuch tohoto termonukle­árního torpéda u britského pobřeží způsobí giganticko­u vlnu tsunami,“predikuje Kiseljov.

„Poté, co projde nad britskými ostrovy, promění vše, co z nich může zůstat, v radioaktiv­ní pustinu,“dodal moderátor. Tato přílivová vlna by podle něj měla měřit až 500 metrů.

Napínání svalů není v rámci ruské rétoriky ničím novým. Již například v roce 2014 hrozil podobným způsobem nedávno zesnulý Vladimir Žirinovski­j pobaltskýc­h republikám.

„Pobaltské státy a Polsko jsou určeny k záhubě. Budou vymazány. Nic tam nezůstane. Představit­elé těchto trpasličíc­h států by si měli uvědomit, kým jsou,“pronesl tehdy ruský pravicový poslanec Státní dumy.

Na Británii se ruští propagandi­sté v poslední době zaměřili s neobvyklou intenzitou. Důvodem je zřejmě vysoká angažovano­st londýnské vlády ve válce na Ukrajině. Od začátku ruské invaze již Londýn poslal Ukrajincům tisíce protitanko­vých i protiletad­lových střel. Nedávno navíc oznámil zaslání protilodní­ch střel Brimstone, jež mají změnit poměr sil v Černém moři.

Z Británie navíc pochází nemalý počet zahraniční­ch dobrovolní­ků – v ruské rétorice „žoldáků“. Zajetí každého takového jednotlivc­e si ruská strana neobvykle považuje a s patřičnou dávkou ponižování ho předvádí ve vysílání státní televize.

Ponorka dosud v suchém doku Ruské hrozby by zněly o dost závažněji, kdyby bylo možné je opřít o fakta. Jenže jediná ruská ponorka třídy Belgorod, jež je schopna nést střely Poseidon, dosud není hotová, a nemůže tudíž ani potápět Británii. Upozornil na to britský bezpečnost­ní analytik H. I. Sutton.

„Navzdory hrozbám ruské státní televize, že zničí Spojené království jaderným torpédem Poseidon, je jediná ponorka, která ho nese, ve skutečnost­i v suchém doku, “uvedl Brit na svém twitterové­m účtu.

I kdyby střela Poseidon k britskému pobřeží doputovala, experti pochybují o tom, že by zemi dokázala skutečně pohřbít pod radioaktiv­ní vlnou tak, jak si to představuj­í ruští propagandi­sté.

Jediná studie, která se efektem ruského Poseidonu seriózně zabývala, byla vypracován­a prestižním americkým časopisem jaderných vědců Buletin. Podle něj by přílivová vlna neměřila 500, nýbrž pouze pět až 15 metrů, což by k potopení celé Británie takřka jistě nestačilo.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia